Review – The Circle – Part 1: The Chosen Ones (2016)

Informatie

Regie: Levan Akin
Cast: Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman, Ruth Vega Fernandez & Irma von Platen
Genre: Fantasy, drama, horror
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 juni 2016

© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.
© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.

Recensie

Iedereen droomt er weleens van deze wereld te verlaten en op zoek te gaan naar een andere verborgen wereld die zich gewoon tussen de onze bevindt. De fantasie van mensen is dan ook grenzeloos. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan de talrijke fantasy-boekenreeksen die je in de boekhandel vindt. Denk maar aan de bekende Harry Potter-boeken die tevens op een fantastische manier werden verfilmd. Filmmakers smullen van het fantasy-genre en brengen dan ook knappe verfilmingen van fantasyboeken naar het grote witte doek. Dé reeks bij uitstek is The Lord of the Rings van de getalenteerde Peter Jackson. Vele boeken zijn nog niet verfilmd, maar dit jaar bracht distributeur Just Entertainment de Zweedse verfilming van de bekende ­The Circle-trilogie uit. Is deze boekenverfilming net zo schitterend als de rest?

© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.
© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.

In The Circle – Part 1: The Chosen Ones reizen we helemaal naar het Zweedse Engelsfors. Het is een afgelegen dorpje aan de rand van een reusachtig bos. Op zich lijkt er helemaal niets vreemds in het dorpje te gebeuren, maar wanneer de 16-jarige Elias in de toiletten van de lokale middelbare school dood wordt teruggevonden, verandert alles. Iedereen gaat ervan uit dat hij zelfmoord pleegde, maar niets is minder waar. En dat weten zes meisjes maar al te goed, want sinds de dood van Elias gebeuren er met hen allerhande vreemde dingen. Wanneer zij op mysterieuze wijze bijeen gebracht worden en horen wat hun magische lot is, snappen ze waar het allemaal om draait. Ze moeten het opnemen tegen een eeuwenoude duistere kracht die zich in onze wereld probeert te nestelen.

© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.
© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.

Films over een andere wereld die zich middenin de onze bevindt, wekken vaak meteen je interesse. Het doet je immers flink filosoferen over de mogelijkheid dat er meer is dan wij vandaag al kennen. The Circle is een film die daar ook in slaagt, al is dat soms met heel wat twijfels. Het verhaal, dat op zich voldoende interessante elementen bevat om de kijker te entertainen, komt veel te traag op gang. Je blijft als kijker veel te lang op je honger zitten en dat is behoorlijk lastig. Hier en daar gebeurt er weleens iets interessants, maar over het algemeen blijft de film tot vlak voor de finale veel te eentonig. Toch bevat de film alles wat je ervan mag verwachten: een mooie portie magie en fantasie, een aangename hoeveelheid romantiek en meer dan genoeg verraad.

© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.
© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.

Het probleem met The Circle is dat de personages niet voldoende uitgewerkt zijn. Daardoor kan het verhaal ook niet voldoende op gang komen en wordt alles een beetje té plat. Als je daar bovenop ook nog eens merkt dat de film langer dan twee uur duurt, wordt het allemaal wat te veel. De makers hadden beter geopteerd voor een serie of miniserie om het verhaal te vertellen, want voor een langspeelfilm is het gewoon niet interessant genoeg. Bovendien hadden ze dan wel de tijd kunnen nemen om de personages een mooie achtergrond mee te geven en het verhaal op een normaal tempo op gang te laten komen. Maar wees gerust: The Circle is helemaal geen slechte film. Het is allemaal een beetje té gewoon.

© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.
© 2015 RMV Film AB. All Rights Reserved.

Wat betreft het acteerwerk valt er op de film maar weinig aan te merken. Het merendeel van de castleden heeft nog niet zo veel ervaring, maar daar is niet echt veel van te merken. Iedereen weet zijn rol degelijk vast te houden. Dé uiteindelijke ster van The Circle is Irma von Platen, die voortreffelijk de rol speelt van de ‘nerdy’ Minoo. Zij houdt de prent op een degelijk niveau. Ook Ruth Vega Fernandez zet de rol als ietwat mysterieuze schooldirectrice op een overtuigende manier neer. Verder weet de hele cast te overtuigen en komt het acteerwerk dus verre van amateuristisch over. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de goede coaching van regisseur Levan Akin. Hij heeft veel ervaring als regisseur van TV-series en probeert nu zijn stap naar het grote witte doek te maken. Geslaagd is het niet meteen, maar Akin presenteert wel een degelijke film.

Het verdict

Er zijn betere films dan The Circle. Het verhaal komt veel te traag op gang en de personages die de kijker voorgeschoteld krijgt, zijn verre van degelijk uitgewerkt. Desalniettemin weet de film je hier en daar wel te entertainen. De magie, de liefde en het verraad nemen de kijker toch mee op een leuke reis naar het verre Engelsfors. En trouwens: films of series van Scandinavië zijn altijd leuk om te zien, alleen al omdat de taal zo ongelooflijk aangenaam klinkt. Toch hadden de makers van de film eerder moeten opteren voor een reeks of minireeks, want voor een langspeelfilm is het allemaal een beetje te flauw. Een echte aanrader is deze prent dus niet meteen, maar een slechte film is The Circle – Part 1: The Chosen Ones helemaal niet. De fantasiefilm ligt sinds 21 juni 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

KOOP VIA - klein

Lijkt The Circle een reeks of film voor jou? Heb jij de boeken gelezen en wil je de film wel eens een kans geven? Heb je de film al gezien en vond je hem wel goed? Of stond er iets je totaal niet aan? Deel je bevindingen met iedereen door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: