Review – Call Me By Your Name (2018)

Informatie

Regie: Luca Guadagnino
Cast: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Esther Garrel, Michael Stuhlbarg & Amira Casar
Genre: Drama, Romantiek
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 februari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 juni 2018

© 2017 Frenesy Film Company SRL and La Cinefacture SARL. All Rights Reserved.

Recensie

Van sommige films weet je al dat ze enorm hard gaan scoren bij critici en cinefielen, zelfs nog ver voor de uiteindelijke release. Dat was zo bijvoorbeeld het geval bij titels als Moonlight (2016) en de fijne musicalprent La La Land (2016) van Damien Chazelle. Ook eerder dit jaar verscheen er in de Belgische zalen een prent die eigenlijk al ijzersterk was nog voor hij in de zalen verscheen. Luca Guadagnino presenteerde immers zijn gloednieuwe drama, Call Me By Your Name. Met een script van James Ivory, hem aan het roer en in de hoofdrollen twee heerlijke acteurs kon het eigenlijk niet meer misgaan. Maar wat maakt deze dramafilm nu eigenlijk zo uniek?

© 2017 Frenesy Film Company SRL and La Cinefacture SARL. All Rights Reserved.

In Call Me By Your Name trekken we naar het Italië van de jaren ’80. We maken kennis met de 17-jarige Elio, die zich tijdens de zomervakantie geen moment verveelt. Hij gaat met vrienden uit, zwemt vaak in de rivier vlakbij zijn huis en flirt erop los met zijn vriendin. Maar wanneer de interessante Oliver arriveert om zijn vader, een professor in de archeologie, te helpen, begint er één en ander te veranderen. De twee leren elkaar beter kennen en al gauw ontstaat er een unieke band die meer is dan enkel een mooie vriendschap. Elio en Oliver proberen hun verlangen voor elkaar te onderdrukken, maar hoe lang zal dat nog gaan? Iemand zal de eerste stap moeten wagen voor het echt te laat is…

© 2017 Frenesy Film Company SRL and La Cinefacture SARL. All Rights Reserved.

Homoseksualiteit is vandaag de dag in sommige delen van de maatschappij nog steeds taboe. Zonde is dat, aangezien iedereen op deze aardbol zelf moet kunnen kiezen van wie hij houdt. En laat nu net dat de absolute kern zijn van het verhaal dat James Ivory en regisseur Luca Guadagnino met hun nieuwste prent willen brengen. Call Me By Your Name vertelt een ingetogen en subtiel verhaal over twee mannen die elkaar vinden, dat echt boeit en je tegelijk ook een aantal keer bij de keel grijpt. Het komt weliswaar allemaal bijzonder traag op gang, maar door de interessante en vooral heel erg aangename sfeer verveel je je nooit. Zonder al te veel voor te kauwen bezorgt Guadagnino je een ervaring die nu en dan zelfs transcendent aanvoelt. Call Me By Your Name is indrukwekkend en dat op zo veel vlakken.

© 2017 Frenesy Film Company SRL and La Cinefacture SARL. All Rights Reserved.

Net zoals met zijn vorige film zorgt Luca Guadagnino dat je visueel helemaal op je wenken bediend wordt. De details die hij in deze film stopt, afgewisseld met de mooiste Italiaanse kiekjes die je je maar kan voorstellen en het gevoel dat hij voor het hele verhaal heeft, doen je nu en dan gewoon met kippenvel naar het scherm staren. Maar het is zeker niet alleen de regisseur die een puike prestatie neerzet. Ook hoofdrolspelers Armie Hammer en de indrukwekkend straffe Thimothée Chalamet geven je meer dan eens het gevoel dat Call Me By Your Name het principe ‘film’ compleet overtreft. De twee acteurs spelen zo fantastisch straf en met zo veel finesse… je kan er gewoon niks op aanmerken. Fantastisch, prachtig en schitterend…

Het verdict

Call Me By Your Name is een uiterst perfecte dramafilm. Het is meer dan terecht dat James Ivory aan de haal ging met de Oscar voor Beste Screenplay, want werkelijk elk pietluttig elementje in deze film staat waar het moet staan. Luca Guadagnino ontpopt zich wederom tot een waar cinemameester en regisseert een perfecte film bomvol indrukwekkende details én twee hoofdpersonages om ‘u’ tegen te zeggen. Door het feilloze acteerwerk van Armie Hammer en Timothée Chalamet en de prachtige muziek kan je uiteindelijk nog maar één ding zeggen: Call Me By Your Name is een absolute must-see voor iedere cinefiel. Twijfel niet, kijk gewoon en geniet. De prent wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 27 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de oogverblindend mooie trailer nu.

Call Me By Your Name, zegt de film je iets? Heb je de prent al in de bioscoop gezien of heb je hem inmiddels al bij je thuis ontdekt? Of ben je het nog van plan of net helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: