Review – Le Mans ’66 (2019)

Screendependent werd door onze goede vrienden van Cinenews uitgenodigd op de exclusieve avant-première van “Le Mans ’66”. Heb je de film zelf al bekeken? Check dan snel de filmpagina van Cinenews en laat zelf ook je mening achter!

Informatie

Regie: James Mangold
Cast: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas & Noah Jupe
Genre: Biografisch drama, actie
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 13 november 2019

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Wie denkt aan films met auto’s, komt bijna meteen uit bij de bombastische Fast & Furious-franchise. Verrassend is dat niet. De films met Vin Diesel, Dwayne Johnson en Michelle Rodriguez staan immers bekend voor hun gigantische blockbustergehalte, hoge entertainmentwaarde en prachtige wagens. Toch kan je van de films maar moeilijk zeggen dat ze ook echt leerrijk zijn. Vaak ligt de nadruk immers enkel en alleen op de actie. Vanaf 13 november 2019 draait Le Mans ’66 in de Belgische zalen. De film komt elders uit als Ford v Ferrari en focust voornamelijk op de waargebeurde en bikkelharde strijd die zich afspeelde op de racecircuits in de jaren ’60. Zet je schrap, doe je gordel om en maak je klaar voor de rit van je leven!

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Carroll Shelby is een uitstekende coureur die 1959 op indrukwekkende wijze als eerste over de meet komt tijdens de 24 uur van Le Mans. De vreugde is echter van korte duur, want niet veel later hoort hij dat hij zijn carrière als coureur vaarwel moet zeggen omwille van hartproblemen. Op dat moment wordt hij gecontacteerd door Lee Iacocca, een manager van Ford. Het Amerikaanse automerk is immers van plan om de allersnelste auto van de planeet te maken en wil daarbij de hulp van Shelby. Die is uiteraard meteen enthousiast en haalt op zijn beurt Ken Miles aan boord. Miles is een briljante chauffeur die zelf ook al zijn strepen heeft verdiend met racen. Miles en Shelby timmeren aan wat al gauw een legendarische wagen wordt. Maar zullen ze er ook in slagen sneller te rijden dan Ferrari en aan de haal te gaan met de winst tijdens de 24 uur van Le Mans ‘66?

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Flitsende auto’s, pikzwarte remsporen, machogedrag en piepende remmen… Wees maar zeker dat dit alles Le Mans ’66 volledig typeert. De nieuwe film van James Mangold, de regisseur die eerder al verblufte met Logan (2017), lijkt op het eerste zicht een echte mannenfilm. Dat is echter alleen het geval als je heel oppervlakkig kijkt. Le Mans ’66 is immers een prent die ongelooflijk veel te bieden heeft. In de kern gaat het verhaal over twee boezemvrienden, die zich als kleine jongens volledig verliezen in hun passie en dat is mooi en leuk om te zien. We kunnen ons er immers allemaal echt iets bij voorstellen. Mangold en zijn team van scenaristen verliezen op geen enkel moment de details uit het oog en daardoor wordt je nog enthousiaster. Ja hoor, dit is cinema van het allerhoogste niveau die vraagt om op het allergrootste scherm bewonderd te worden.

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Één van de grootste troeven van Le Mans ’66 is ongetwijfeld dat je gedurende de hele prent heel dicht staat bij de personages. Dat is niet alleen straf, het is ook gewoon ongelooflijk leuk. Ken Miles is een Britse betweter die zijn zinnetje steeds weer wil doordrijven. Dat lukt hem vaak ook en dat zorgt meermaals voor grappige momenten in de prent. Dat de rol met heerlijke finesse wordt vertolkt door Christian ‘Batman’ Bale, maakt het natuurlijk allemaal nog straffer. Maar ook Carroll Shelby is een interessante persoonlijkheid die net zoals Miles een interessante psychologische ontwikkeling meemaakt. Shelby wordt al even straf naar het scherm gebracht door Matt Damon. De twee klasse-acteurs bewijzen over de gehele lijn dat ze een perfecte tandem zijn. Het enthousiasme spat van het scherm en voelt meermaals aan als regelrecht vuurwerk. Verder zie je Caitriona Balfe, Jon Berntal, Noah Jupe en Josh Lucas in heerlijke ondersteunende rollen.

Het verdict

James Mangold is een indrukwekkende topregisseur. Met Le Mans ’66 brengt de man opnieuw een indrukwekkend staaltje cinema waar je eigenlijk alleen maar van kan genieten. Het verhaal is boeiend en leerrijk, raast aan een sneltempo voorbij en wordt gewoon op geen enkel moment saai. De personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt en dankzij het straffe acteerwerk van Bale en Damon kan je gedurende twee uur en dertig minuten in alle rust genieten. Naast de vele coole racewagens en blitse race-scenes, heeft deze film zo veel meer te bieden. Dit is cinema van het allerhoogste niveau die ook jij zo snel mogelijk gezien moet hebben. Le Mans ’66 wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en draait vanaf 13 november 2019 in de Belgische zalen. Bekijk de snelle trailer nu!

Wat denk jij van Le Mans ’66? Heb jij ook al veel verhalen gehoord over het legendarische circuit en over de strijd tussen Ford en Ferrari? Ga jij de film in de bioscoop kijken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: