Review – Emma. (2020)

Informatie

Regie: Autumn de Wilde
Cast: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Mia Goth, Bill Nighy, Callum Turner & Miranda Hart
Genre: Romantisch drama, komedie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 juli 2020

© 2020 Focus Features LLC and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het is een heel moeilijk gegeven om als scenarist op de proppen te komen met een origineel, goed werkend en spannend verhaal. Dat is ook de reden waarom sommige langverwachte en schijnbaar steengoede films uiteindelijk toch miserabel slecht blijken. Hoewel dat ook geen eenvoudige zaak is, lijkt het nu en dan wijzer om als filmmaker te starten vanuit een boek en er vervolgens een film van te maken. Films gebaseerd op boeken doen het doorgaans immers beter. Zo kwam eerder dit jaar het komische kostuumdrama Emma. uit in de Britse en Amerikaanse bioscoopzalen. De film – gebaseerd om één van de geweldige literaire werken van de grote Jane Austen – deed het uitstekend bij publiek en critici, maar verscheen omwille van de coronacrisis op andere plekken meteen op het kleine scherm. Ook bij ons ligt de titel op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Is het een sterke boekverfilming of valt het allemaal toch wat tegen?

© 2020 Focus Features LLC and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Je hebt slimme mensen, rijke mensen en knappe mensen en sommige mensen zijn gewoon een mengeling van dat alles. Emma Woodhouse is daar zo’n voorbeeld van. De gerespecteerde jonge vrouw heeft alles wat ze wilt en houdt zich dagdagelijks bezig met het koppelen van mensen en zich te bemoeien in hun liefdesperikelen. Wanneer haar goede vriendin Miss Taylor trouwt, moet ze zich richten tot een nieuw ‘slachtoffer’. Dat vindt ze in Harriet Smith, een jong meisje wiens afkomst één groot vraagteken is. Emma doet haar uiterste best om de perfecte match voor de jonge Harriet te vinden, maar lijkt daar maar niet in te slagen. Gaandeweg ontdekt ze – hoewel ze altijd dacht dat het haar niet interesseerde – dat ook zij als een blok valt voor een man. Hoe zal deze knotsgekke zoektocht voor beide jonge vrouwen aflopen?

© 2020 Focus Features LLC and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Jane Austen is een uitstekende auteur. De vrouw was immers verantwoordelijk voor fantastische boeken zoals Pride and Prejudice en Mansfield Park. Ook Emma. behoort tot haar oevre. Het verhaal over een jong meisje dat zich zelfingenomen bemoeit met het liefdesleven van anderen en gaandeweg zelf in de problemen geraakt, is absoluut uitstekend geschreven. Verrassend is het dan ook niet dat debuterend regisseur Autumn de Wilde het er fantastisch goed vanaf brengt met haar filmversie. De prent is op ieder vlak immers een fantastisch schot in de roos. Het verhaal gaat aan een aangenaam tempo voorbij, voelt licht – en tegelijk niet oppervlakkig – aan en barst van de momenten die je effectief doen grijnzen. Bovendien is de film op muzikaal en visueel vlak een streling voor het oog en het oor. Dit is sterke cinema die op alle vlakken scoort.

© 2020 Focus Features LLC and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Wanneer een film de titel van het hoofdpersonage draagt, is het natuurlijk van uitermate belang dat dat personage zelf ook tot in de puntjes uitgewerkt is. Verrassing: dat is helemaal het geval. Emma is een boeiende, erg gelaagde en complexe persoon die fantastisch straf vertolkt wordt door de getalenteerde Anya Taylor-Joy. De jonge actrice toont nog maar eens wat ze in haar mars heeft. Ze draagt de film in haar eentje en verdient daarvoor alle lof. Maar uiteraard is het niet alleen Taylor-Joy die het goed doet. Ook haar grootste tegenspeler Johnny Flynn, die met finesse de rol van George Knightley tot leven brengt, levert een knap staaltje acteerwerk. De cast wordt verder aangevuld met de fantastische Bill Nighy, de verrassend straffe Mia Goth, Miranda Hart en Callum Turner. Ook zij weten hoe ze de kijker volledig moeten imponeren.

Het verdict

Niet ieder kostuumdrama weet de kijker echt te entertainen, zelfs niet als het gebaseerd is op een groot literair werk. Regisseur Autumn de Wilde toont in haar debuutfilm echter aan hoe je het wel moet doen. Emma. begint frivool, is over de gehele lijn erg vermakelijk en ziet er bovendien ook nog eens schitterend uit. De prent houdt je interesse beet gedurende de hele speelduur en neemt zichzelf op geen enkel moment te serieus. Dit is cinema van een hoog niveau en dat wordt nog duidelijker door het ijzersterke acteerwerk van Anya Taylor-Joy en Johnny Flynn. Ben je dus op zoek naar een goed kostuumdrama? Stop dan met zoeken want Emma. is dan dé geknipte film voor jou. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 8 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de visueel prikkelende trailer van de film nu.

Heb je de boeken van Jane Austen gelezen en heb je genoten van Emma? Wat denk jij van deze filmadaptatie? Vond je Anya Taylor-Joy ook zo schitterend in de titelrol of was je minder enthousiast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: