Review – Shadow and Bone: Seizoen 1 (2021)

Informatie

Regie: Jeremy Webb, Mairzee Almas e.a.
Cast: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Amita Suman, Freddy Carter & Kit Young
Genre: Actie, fantasy, avontuur, drama
Originele zender: Netflix
Releasedatum: 23 april 2021

© 2021 Netflix / David Appleby. All Rights Reserved.

Recensie

Wereldwijd – en ja, eindelijk ook bij ons – beginnen de bioscoopzalen terug te openen en grote publieken aan te trekken met de fijne must sees die momenteel in de zalen draaien. Dat is gedurende meer dan één jaar flink anders geweest. De ene lockdown na de andere zorgde ervoor dat de zalen gesloten bleven of dat ze keer op keer moesten  sluiten. Gelukkig waren er in deze coronatijden dan de streamingdiensten, die bepaalde grote blockbusters tot in je woonkamer konden brengen of die je wisten te verrassen met enkele fijne televisiereeksen. Één van de nieuwe reeksen die dit jaar op Netflix verscheen, is Shadow and Bone. De fantasyreeks met onder meer Ben Barnes oogde na de trailers erg interessant en veelbelovend. Hoog tijd om na te gaan of dat ook echt het geval is.

© 2021 Netflix / David Appleby. All Rights Reserved.

Het grote Ravka is een land waar ongelijkheid en polarisatie als een wel erg zichtbare koning regeren. Zo is er de groeiende ongelijkheid tussen de gewone mensen en de Grisha, een ras met bijzondere magische krachten. Het grootste probleem in het prachtige uitgestrekte land is evenwel de Vlakte, een enorm duister gordijn dat dwars door het land loopt en Ravka opdeelt in een oostelijk en westelijk deel. Daardoor wordt een reis naar de andere kant van het land keer op keer gevaarlijker, want de Vlakte wordt bevolkt door gevaarlijke wezens. Alles lijkt te veranderen als aan het licht komt dat Alina Starkov, een doodgewoon weesmeisje, de verlossende Lichtheerseres blijkt en dat alleen zij de kracht heeft om de gevaarlijke Vlakte voor altijd te laten verdwijnen. Het nieuws over haar bijzondere krachten verspreidt snel en al gauw wordt duidelijk dat de jonge Alina zelf een doelwit lijkt te worden. Hoe zal zij omgaan met haar voordien nog onbekende lot?

© 2021 Netflix / David Appleby. All Rights Reserved.

Filmstudio’s zijn al lang niet meer happig op fantasyspektakels. Het is immers al geleden – afgezien van de Fantastic Beasts-prenten – van Peter Jacsksons The Hobbit-trilogie dat er nog een bombastische en succesvolle fantasyprent in de bioscopen te zien was. Gelukkig durven televisiemakers de uitdaging wel aan te gaan en kregen we de laatste jaren onder meer Game of Thrones, His Dark Materials en het kleine Fate: The Winx Saga voorgeschoteld. Daar komt nu ook Shadow and Bone bij. Meteen moet het ons van het hart: de reeks is ronduit uitstekend. De serie, gecreëerd door Arrival-schrijver Erik Heisserer, weet heel wat boeiende en maatschappelijk relevante thema’s te brengen, combineert dat met spannende momenten én verwent je met visueel verbluffende CGI die je meermaals met open mond naar het scherm doet staren. Bovendien is het verhaal in zijn geheel ook gewoon erg straf en onderhoudend.

© 2021 Netflix / David Appleby. All Rights Reserved.

Zoals vele fantasytitels staat ook in Shadow and Bone een queeste van de hoofdpersonages centraal. In deze reeks bestaat de queeste in de aanvaarding van het lot door het hoofdpersonage. Zo’n queeste volgen is uiteraard alleen maar leuk als ook de personages van een degelijk niveau zijn. Dat is hier absoluut volledig het geval. Alina Starkov is een leuk personage dat je met veel geloofwaardigheid volledig inpakt. Het sterke acteerwerk van relatief onbekende Jessie Mei Li vergemakkelijkt alles natuurlijk nog meer. Mei Li zet zich absoluut op de kaart en draagt de reeks compleet. Ze wordt bovendien geflankeerd door de getalenteerde Ben Barnes, bekend als Prince Caspian uit de Narnia-films. Hij vertolkt de rol van Aleksander Kirigan, de Zwarte Generaal die door een groot deel van de Ravkanen gevreesd wordt. Barnes speelt één van de beste rollen in zijn carrière en verdient daarvoor absoluut alle lof. Verder duiken ook Achie Renaux, Freddy Carter en Amita Suman op in leuke, speelse en vooral erg goed opgebouwde rollen.

Het verdict

Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime en Paramount+ voeren momenteel dé grote oorlog voor de streamingconsument. Die kunnen ze natuurlijk alleen winnen als ze kijkers kunnen lokken met uitstekende content. Met Shadow and Bone voegt Netflix opnieuw een formidabele titel toe aan haar bibliotheek. Het verhaal, gebaseerd op de bekende Grishaverse-boeken, is erg onderhoudend en maatschappelijk relevant, maar ook op andere vlakken weet de reeks indruk te maken. Alles is fantastisch geregisseerd, de speciale effecten zijn prachtig en ook het acteerwerk én de personages zijn volledig in orde. Kortom: Shadow and Bone is een must see voor iedereen die van fantasy of gewoonweg sterke televisiereeksen houdt. De serie staat sinds 23 april 2021 integraal op Netflix. Bekijk de interessante trailer van de reeks nu.

Heb jij het eerste seizoen van Shadow and Bone al in één keer uitgekeken en was je ook zo onder de indruk van het ingetogen acteerwerk van Jessie Mei Li? Vond je het geheel ook zo spannend of toch maar niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: