DE VERANDERINGEN BINNEN DE LUMIÈRE GROEP – EEN NIEUWE KOERS

…of hoe de gevolgen van illegaal downloaden zeer duidelijk worden.

De Lumière groep is actief als bioscoopexploitant (Cinema Lumière en Cartoons), als distributeur van zowel films en series (Boyhood, Shaun The Sheep, Borgen, The Killing, The Bridge) en als producent van films (Offline), series (The Team) en animatie (Phantom Boy).

Vandaag zijn wij genoodzaakt om ons aan te passen aan een zeer snel veranderende markt waardoor wij met de Lumière Groep een andere koers gaan varen en onze distributieactiviteiten grondig gaan reorganiseren. Onzekerheden over de exploitatiemodellen na de bioscoopexploitatie (DVD en digitaal) door de immer toenemende en straffeloze piraterij zorgen ervoor dat wij onze filmdistributie afdelingen in Nederland en België zullen hervormen tot een kleinere entiteit. De bioscoopexploitatie en de film- en serie productie vallen buiten deze her-organisatie. Hier hebben we volop ingezet op groeiscenario’s.

Bioscopen
In Brugge krijgt Cinema Lumière er in september een vierde bioscoopzaal bij. In Mechelen ontwikkelen wij een stadsbioscoop met drie zalen. In de komende jaren werken we verder aan de uitbouw van stadsbioscoop infrastructuur in Vlaanderen. Diversiteit van het bioscoop landschap is immers van essentieel belang voor een gezonde distributie sector.

Productie: Film en series

Met drie Vlaamse langspeelfilms in voorbereiding, drie internationale serie coproducties, 4 korte animatiefilms, 1 animatiefilm serie en 1 lange animatiefilm in productie is de pijplijn bijzonder goed gevuld. Verder is de “in-house” 2D animatiestudio alsmaar actiever. Kortfilms, ontwikkeling animatieserie en coproductie animatiefilms zorgen voor een bloeiende tak.

Als marktleider in de distributie van Scandinavische series heeft Lumière samenwerkingsakkoorden met de meeste leidinggevende producenten uit het hoge noorden. Ook op langspeelfilm niveau kan Lumière bouwen op een groot internationaal netwerk van film producenten. Meer en meer omvat deze samenwerking naast distributie ook coproductie, waarvoor in België de ideale mogelijkheden te vinden zijn.

Recent startten wij ook in Nederland productie activiteiten. Zo draaien wij deze zomer in Amsterdam een grote co-productie met een Franse producent.

De grote gevolgen van het illegaal downloaden.

De nieuwe koers die we gaan varen heeft op de korte termijn ook een negatieve kant. Het betekent concreet dat vandaag een aantal mensen hun baan verliezen. Dat de DVD markt in volle transitie is, was reeds langer duidelijk. Onder andere veranderende kijkgewoonten door de opkomst van VOD en SVOD liggen hier mee aan de basis. Maar meer en meer stellen wij vast dat de afbouw van de fysieke markt niet langer gecompenseerd wordt door de toename van de digitale markt.

De explosie van het illegale downloaden waar we sedert begin 2015 mee worden geconfronteerd, door o.a. Popcorn Time, zetten de DVD en VOD verdienmodellen zeer zwaar onder druk. De grootschaligheid waarmee dit vandaag gebeurt en het ‘de facto’ gedoogbeleid dat daaromtrent door de overheden, zowel nationaal als Europees wordt gevoerd, zorgen ervoor dat wij een ongelijke strijd voeren.

Illegaal downloaden is diefstal. Maar het is diefstal die in België en Nederland niet wordt bestraft. De bedreiging van onafhankelijke distributeurs is op termijn een bedreiging voor de ganse Europese filmindustrie, want onafhankelijke distributeurs zoals Lumière, spelen naast de Filmfondsen, Televisiezenders en Economische fondsen een cruciale rol in de totstandkoming van films door voorfinanciering op basis van geschatte distributie inkomsten. Zo is een netwerk van Europese onafhankelijke distributeurs samen vaak goed voor 20 à 50% van het totale productiebudget van een film.

Zonder de financiële engagementen van deze distributeurs zouden mensen als Audiard, Almodovar, Winterberg, de gebroeders Dardenne hun films niet in comfortabele omstandigheden kunnen maken. Bovendien is elke filmproductie een belangrijk werkgever met gemakkelijk 50 tot 100 personen op de payroll. Daarnaast is het de taak van die distributeur om een zo groot mogelijk publiek bekend te maken met het werk van deze cineasten. Succesvolle releases van films als ‘Boyhood’ of ‘Shaun the sheep’ zijn het gevolg van maandenlange, minutieus uitgewerkte pers- en marketing campagnes. Onafhankelijk filmdistributeurs vormen dus een cruciale, dubbele schakel omdat ze helpen in de financiering èn de verspreiding van de (voornamelijk) Europese filmproductie.

Hoewel het legale filmaanbod groter en diverser is dan ooit (bioscoop, retail, VOD, SVOD, PAY TV) blijft piraterij 30 à 50% van de omzet inpikken. De overheid moet, zowel op nationaal als op Europees vlak, dringend handelen om het illegale aanbod te stoppen. Het Duitse systeem, waarbij consumenten wèl aansprakelijk kunnen worden gesteld voor online diefstal toont aan dat het zeker geen onmogelijk zaak is om er iets aan te doen.

Bron: Lumiere