UpdateOok filmdistributeur Lumière gaat gebukt onder het vele illegale downloaden en het gebruik van de illegale streamingdienst Popcorn Time. In een persbericht laten ze weten hoe het in de toekomst verder moet en dat klinkt jammer genoeg niet heel goed.

Waarom zou ik in godsnaam naar de bioscoop gaan? Waarom zou ik eigenlijk de DVD of Blu-ray kopen als ik hem toch gewoon zonder moeite online kan terugvinden? Dit zijn ze, de vragen die de filmindustrie elke dag weer doen knokken om alles staande te houden. Het is een moeilijke wereld, waarin niet alleen een enorme concurrentie heerst, maar waar de bedreiging door illegale mogelijkheden steeds groter wordt. Tijd om even na te denken en wat respect op te brengen voor de hardwerkende personen achter de schermen.

© 2015 A-Film
© 2015 A-Film

Filmdistributie is een moeilijk vak. Je kan immers op geen enkelen manier vooraf voorspellen hoe je film gaat scoren of proberen in te zien dat je film reeds gedoemd is om te falen. Grote filmdistributeurs, zoals 20th Century Fox of Sony, lopen vaak minder risico, aangezien een gigantische internationale machine op de achtergrond meedraait. Het zijn de lokale en nationale filmdistributeurs die vaak kampen met grotere problemen. Daarbij denken we aan Cinéart, Imagine of A-Film. Die laatste bezweek immers al onder de voortdurend toenemende druk. De filmdistributeur, één van de grootste van de Benelux die onder andere verantwoordelijk was voor de distributie van The Lord Of The Rings-trilogie, wist het hoofd niet boven water te houden. Eind september werd immers bekend gemaakt dat de filmdistributeur failliet verklaard was. En dat komt door de weinige aankoop van DVD’s en Blu-rays, maar ook doordat steeds minder mensen de bioscoop bezoeken. Maar waarom?

© Home Box Office (HBO)
© Home Box Office (HBO)

Piraterij, d.i. het verspreiden en vermenigvuldigen van intellectueel eigendom zonder de toestemming van de eigenaar, gebeurt op elk vlak. Op zee heb je piraterij in de echte zin van het woord, maar ook online zien we op grootschalig vlak piraterij gebeuren. Zo was de HBO-serie Game Of Thrones in 2015 de meest gedownloade serie. En dat valt te betreuren, want één aflevering van de spetterende reeks kost maar liefst 6 miljoen dollar. De eerste afleveringen van het vijfde seizoen werden in de VS naar journalisten opgestuurd opdat ze reeds hun oordeel konden vellen. Maar één van hen besliste de afleveringen online te plaatsen. Dan rijst toch absoluut de vraag waar het respect van de kijker zich ergens verstopt heeft. Is het allemaal te vanzelfsprekend geworden dat we alles online gooien? En het zijn natuurlijk niet alleen series die we massaal downloaden. Ook films, zelfs wanneer ze nog maar net in de bioscoop spelen, worden door piraten gretig online gedeeld en door brave mensen als u en ik zorgvuldig van het internet geplukt. En ja, natuurlijk kunnen wij er niets aan doen dat afleveringen of hele films online geplaatst worden, maar moeten we ze dan echt wel downloaden?

BD DVD

Wat is er mis met je schoenen aan te trekken, je jas dicht te ritsen en je even in te spannen? Waarom wil de overgrote meerderheid van kijkend België (en bij uitbreiding de gehele wereld) het vertikken om in de winkel een film aan te schaffen?  En dat is trouwens niet meer nodig, want er zijn winkels zoals bol.com die online alle films en series die er maar zijn, aanbieden. Je hoeft dus zelfs geen vin meer te verroeren. En wat is er nu leuker dan het plastieken pakje rond de hoes van een DVD of Blu-ray eraf te trekken, om de hoes dan zo rustig mogelijk open te doen en de mooie schijf in je speler te duwen? Het is immers toch veel leuker om iets tastbaars in je handen te hebben.  Waarom is een bezoek aan de bioscoop geen evidentie meer?

Regisseurs, producenten en filmdistributeurs steken immers vaak maanden of jaren werk in een film en zijn dan ook zo fier als en pauw wanneer hun productie op de kijker losgelaten wordt. Even lijkt alles goed te gaan, maar al snel ontdekken ze dat hun film online volledig te bekijken valt, zoals op het illegale Netflix-alternatief Popcorn Time. Dit is ronduit respectloos en dat moet dringend aan banden gelegd worden. Zeker sinds de piratenversie van Popcorn Time nu ook via browsers te vinden is, moet er absoluut een belletje gaan rinkelen bij de regeringen van de Benelux en de rest van de wereld. Het is immers een schending van het auteursrecht en dat kan toch absoluut niet getolereerd worden, wel? De boodschap is dus aan iedereen die films kijkt op een illegale manier: Heb wat meer respect voor het artistieke achter een film, voor de moeite die in een film gestoken werd, en voor het feit dat het doel van een film jou entertainen is. Want we willen toch niet dat het medium ‘film’ ooit stopt met bestaan?

Vandaar ook deze boodschap aan de overheden en hun bevoegde ministers: doe er wat aan. Leg dit probleem aan banden, want jullie hebben de macht en de kracht om hier fatsoenlijk korten metten mee te maken. Of is het medium ‘film’ niet belangrijk genoeg misschien?

Ben je het hiermee akkoord of wens je er nog iets aan toe te voegen? Twijfel niet en reageer hier onder. Deel zeker dit artikel, zodat zo veel mogelijk mensen dit lezen en zich bewust worden van het feit dat een film behandeld moet worden als een kunstwerk en niet als iets waarmee men mag doen wat men wil.

4 reacties

  1. Men vergeet inderdaad vaak dat een film iets is waar heel veel werk en geld inkruipt. Toch snap ik de redenering van de “piraten” wel, maar het is inderdaad nog steeds niet juist om het te doen. Wat PopcornTime betreft is je wens alvast uitgekomen, sinds het begin van de week circuleren er al allerlei berichten op de verschillende nieuwssites dat de populaire applicatie niet meer beschikbaar is.

    1. Nu is er echter een nieuw gevaar, Korneel! De applicatie is een webapplicatie geworden! En dat is veel moeilijker op te doeken omdat de servers van de site eender wanneer kunnen verplaatsen naar eender waar! Het wordt dus nog erger!

  2. Handig ook wel voor iemand te zeggen die zowat elke nieuwe release ter recensie-exemplaar krijgt toegestuurd.;)

    Ikzelf download zeer regelmatig illegaal, maar bezit dan ook weer gecombineerd om en bij de 600 dvd’s en blu-rays en ik ga meerdere keren per maand naar de bioscoop. Ik kijk gewoon ontzettend veel, veelal dingen die in België zelf amper te verkrijgen zijn (of tegen woekerprijzen). Natuurlijk import ik zelf ook wel vrij veel, maar ik kijk liever toch eens eerst voor mezelf alvorens mijn hard verdiende centjes uit te geven!

    1. Bedankt voor je reactie, Cedric. En los van het feit dat ik die exemplaren opgestuurd krijg of niet, 50 procent van de recensies die je hier leest zijn van eigen aangekocht materiaal. En bovendien steek ik heel wat werk in deze website, dus gratis is het niet echt, toch? Misplaatste kritiek dus. En bovendien: ook de filmindustrie wilt ‘centjes hard verdienen’. Is het niet egoïstisch om te zeggen dat alleen jij geld mag verdienen en de industrie niet? Wat is jouw beroep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *