Review – St. Vincent (2014)

Informatie
Regie: Theodore Melfi
Cast: Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts & Jaeden Lieberher
Genre: Komisch drama
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 24 december 2014
Releasedatum Home Video: 6 oktober 2015, beschikbaar op DVD

Recensie
Soms verdrinken we in het overaanbod aan films en worden we enkel overrompeld door de echte grote blockbusters. Hierbij zien we vaak de kleinere en verrassend goede films over het hoofd. Zo bracht Paradiso Filmed Entertainment in het najaar van 2014 de mooie, grappige en vooral ontroerende film St. Vincent uit. De film kreeg langs elke kant veel lof en is sinds 6 oktober 2015 ook verkrijgbaar op DVD. Tijd om de film met Bill Murray, Naomi Watts en Melissa McCarthy onder de loep te nemen.

© 2015 Paradiso Filmed Entertainment
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

In St. Vincent maken we kennis met Maggie en haar zoon Oliver. Wanneer Maggie en haar man beslist hebben te scheiden en alles achter de rug is, beslist de moedige vrouw te verhuizen. Samen met haar zoon gaat ze in een rustige wijk wonen en dat naast Vincent. Hij is een veteraan die meevocht in de oorlog in Vietnam. Zijn vrouw verblijft in een rusthuis en hij is dus steeds alleen. Vincent is mensenschuw, onvriendelijk, haat alles en iedereen en weet niet meer waar hij met zijn leven heen wil. Wanneer Oliver echter op een dag aan zijn deur belt en vraagt of Vincent even op hem wil passen, lijkt de man open te bloeien. Het vriendelijke, kleine en energieke jongetje doet Vincent beseffen wat leven is en hij neemt Oliver overal mee naartoe. St. Vincent vertelt het verhaal van een mooie vriendschap tussen een kleine intelligente jongen en een oude knorrige nietsnut.

© 2015 Paradiso Filmed Entertainment
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

St. Vincent bevat een prachtig verhaal dat doorheen de hele film erg samenhangend is. De kleine Oliver leert op school over heiligen, maar is in se niet echt gelovig. Voor hem zijn heiligen niet zozeer die perfecte brave mensen, maar zijn het mensen die offers hebben gemaakt en die ondanks alles toch erg mooie daden verrichten. En voor de jonge knaap wordt het stilaan duidelijk dat zijn buurman Vincent, die een voormalig soldaat is, de puurste heilige is die er maar kan zijn. En dat is boeiend, want Vincent is op geen enkel vlak perfect. Hij vergokt al zijn geld, betaalt wekelijks zijn Oost-Europese prostituee en drinkt meer dan de gemiddelde mens. Maar dat is al het oppervlakkige aan Vincent.

© 2015 Paradiso Filmed Entertainment
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

Regisseur Theodore Melfi, die de film erg mooi regisseert, wil met St. Vincent net duidelijk maken dat we meer moeten kijken naar wat er zich schuilhoudt achter de oppervlakkige en met het blote oog waarneembare dingen aan een persoon. En dat is erg mooi, want vandaag de dag wordt iedereen al snel beoordeeld op basis van hoe je je gedraagt en hoe je eruit zien. Er wordt gewoonweg te weinig rekening gehouden met wie je werkelijk bent. Dat zit ook mooi verweven in een bepaalde scene, waarin Vincent tegen zijn jonge vriend zegt dat het niet uitmaakt dat je klein of minder sterk bent. Alles wat telt is wat er in je hoofd of hartje zit. Dat de film een erg mooie boodschap brengt, is duidelijk. Bovendien maakt de film ook duidelijk dat de alsmaar groeiende generatiekloof absoluut niet mag primeren en dat deze niet mag dienen als een barrière. De vriendschappen tussen jongeren en ouderen zijn vaak mooi en inspirerend. Dat was immers ook het onderwerp van de Vlaamse serie Voor wat hoort wat. En ook dit is mooi, want het valt op dat ouderen steeds meer vol afschuw kijken naar de jongeren van vandaag. En dat is deels ook de schuld van de jongere, want vaak is het niet echt stoer om te zijn wie je bent of eerlijk uit te komen voor datgene waar je achter staat.

© 2015 Paradiso Filmed Entertainment
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

In St. Vincent spelen alle acteurs erg mooi. McCarty, die normaal de rol speelt van een grappige vrouw, komt in deze rol verrassend eerder over als een bezorgde moeder. En dat doet goed, want na Spy (2015) en Identity Thief (2013) begon je haast te denken dat de vrouw niet meer dan dat in haar mars had. Acteur Bill Murray zet, zoals we het van hem reeds mogen verwachten, ook in deze film een erg mooie acteerprestatie neer. De manier waarop hij Vincent vertolkt is erg geloofwaardig en boeiend. Naomi Watts, die de Russische Daka speelt, weet met haar accent en kleding volledig te overtuigen. Haar rol verfrist het hele verhaal en biedt af en toe wat ademruimte. Maar de ster van St. Vincent is absoluut de jonge Jaeden Lieberher. Hij weet je doorheen de hele film mee te nemen en speelt ook erg natuurlijk. En dat is best wat, aangezien de jonge knaap voor het eerst in een grote film mocht meespelen.

Het verdict
St. Vincent is een mooie film en brengt een erg mooie en ontroerende boodschap. Alle acteurs in de film spelen erg mooi en natuurlijk. Regisseur en scenarist Theodore Melfi weet de kijker absoluut te boeien door de manier waarop hij het hele verhaal naar het scherm weet te brengen. Het is dus zo goed als zeker dat de man snel weer met een prent zal schitteren. Maar ook de jonge Jaeden Lieberher verdient een pluim, want zijn acteerwerk is zo oprecht en ontroerend. Kortom: St. Vincent is een mooie film die je zo snel mogelijk moet kijken. Twijfel je nog een beetje? Kijk snel deze trailer en haast je dan naar de winkel. St. Vincent ligt sinds 6 oktober in de winkelrekken.

© 2015 Paradiso Filmed Entertainment
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

Ben jij fan van Melissa McCarthy, Bill Murray of Naomi Watts en wil jij deze film ook kijken? Heb je St. Vincent al gekeken en ben je overtuigd door de acteerprestaties van de acteurs of het verhaal? Of zegt de film je helemaal niets? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *