Review – The Alienist: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Jakob Verbruggen, Jamie Payne e.a.
Cast: Daniel Brühl, Dakota Fanning, Luke Evans, Brian Geraghty & Douglas Smith
Genre: Drama, mysterie, thriller
Originele zender: TNT
Belgische zender: Netflix
Releasedatum: 19 april 2018

© 2017 Turner Entertainment Networks, Inc. A Time Warner Company. All Rights Reserved.

Recensie

Netflix en Amazon, het zijn twee dingen die voor veel mensen steeds vaker deel uitmaken van het dagelijkse leven. En dat is ook heel normaal. De hoeveelheid aan kwalitatieve reeksen en films die je terugvindt via deze diensten is dan ook enorm. En terwijl Netflix nog meer investeert in eigen films en series én recent nog aankondigde dat het de rechten van Avatar: The Last Airbender en  Narnia heeft opgekocht, loont het zeker de moeite om eens te kijken naar wat voor goeds je vandaag al kan vinden op het platform. Één van de reeksen die eerder dit jaar met veel lof werd onthaald is The Alienist. Onze eigen Jakob Verbruggen mocht een aantal afleveringen regisseren en dus was ons enthousiasme ook van meet af aan heel erg groot. Maar is dat eigenlijk terecht?

© 2017 Turner Entertainment Networks, Inc. A Time Warner Company. All Rights Reserved.

The Alienist neemt de kijker mee naar het New York van het einde van de negentiende eeuw. Wanneer er op het hoogste punt van de stad een totaal misvormd lijk wordt teruggevonden, trekt dit de aandacht van Laszlo Kreizler, een psycholoog die in de stad niet zo een hele goede naam heeft. Al gauw trommelt hij John Moore op, een illustrator bij de Times die hem zo goed mogelijk moet helpen met het grafisch vaststellen van alles wat ze zien. Maar dat wordt al gauw meer, zeker wanneer Kreizler besluit om samen met de politie een onderzoek op te starten om de moordenaar te vinden. Het duurt niet lang alvorens een nieuwe moord plaatsvindt en het team van Kreizler met de handen in het haar zit. Wie heeft dit gedaan en waarom? Zullen daar ooit antwoorden op komen?

© 2017 Turner Entertainment Networks, Inc. A Time Warner Company. All Rights Reserved.

The Alienist is eigenlijk vanaf het allerbegin een ongelooflijk straffe reeks. Vanaf de allereerste seconde zit de sfeer helemaal goed, dus het is voor de kijker ook helemaal geen probleem om zichzelf onder te dompelen in het verhaal dat Jakob Verbruggen en zijn collega’s vertellen. Enerzijds is er de spannende zoektocht naar de persoon die mensen koelbloedig verminkt en vermoordt, maar anderzijds maakt de reeks ook goed duidelijk hoe de tijden sindsdien veranderd zijn. The Alienist gaat immers ook over een sterke vrouw die haar weg baant doorheen een wereld van mannen en dat komt ongelooflijk krachtig over. The Alienist is een bijzonder gelaagde reeks die meer vertelt dan je aanvankelijk zou denken en vooral daar zit de sterkte.

© 2017 Turner Entertainment Networks, Inc. A Time Warner Company. All Rights Reserved.

De serie focust op drie ontzettend belangrijke en vooral ook interessante personages: psycholoog Laszlo Kreizler, illustrator John Moore en de dappere politievrouw Sara Howard. Het is bijzonder om te zien dat de reeks echt aan ieder personage even veel tijd spendeert en dat dus werkelijk iedereen even fijn is uitgewerkt. Daardoor voelt elke gebeurtenis, elke dialoog en elke emotie die je afleest op één van hun gezichten enorm geloofwaardig aan. Natuurlijk heeft het acteerwerk daarin ook een heel belangrijk aandeel. Daniel Brühl is indrukwekkend straf als Kreizler en draagt de reeks eigenlijk volledig. Maar ook Luke Evans en Dakota Fanning verbluffen met hun feilloze acteerwerk en zorgen er samen met Brühl voor dat alles ongelooflijk straf overkomt.

Het verdict

Je voelt het wellicht al aankomen, maar wij zijn helemaal fan van The Alienist. De sfeer van de reeks doet denken aan die van Penny Dreadful,  maar dan zonder al het bovennatuurlijke. En dat is een heel erg groot compliment. Het verhaal is spannend, de personages zijn meer dan geloofwaardig en ook visueel zit de reeks helemaal goed. Je zou haast zeggen dat Netflix met The Alienist alweer perfecte televisie serveert. Jakob Verbruggen zet met deze serie opnieuw een interessant project op zijn CV en dat verdient alle lof. En door het fantastische acteerwerk van Fanning, Brühl en Evans wordt het allemaal nog beter. Kortom: er is geen enkele reden om deze reeks te missen. Bekijk de spannende trailer nu en zorg dat je de Netflix Original zo snel mogelijk bekijkt.

Heb jij The Alienist al gezien en ben je ook zo enthousiast als ons? Of vond je het toch helemaal niet zo goed? Wat vind je van het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers? Laat het ons weten door hier onder te reageren met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *