Review – Come Play (2021)

Informatie

Regie: Jacob Chase
Cast: Gillian Jacobs, John Gallagher Jr., Azhy Robertson, Winslow Fegley & Rachel Wilson
Genre: Horror, drama, mysterie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum digital on demand (iTunes, Google Play en Proximus): 9 augustus 2021

© 2020 Focus Features LLC, Amblin Partners. All Rights Reserved.

Recensie

2020 en 2021 zullen de geschiedenis ongetwijfeld ingaan als de twee jaren waarin de wereld helemaal in de ban was van het coronavirus. Hoewel het overgrote deel van de corona-effecten negatief waren, zijn er toch ook een resem goede zaken uit de bus gekomen. Zo werken bedrijven vandaag veel efficiënter omdat ze gebruik kunnen maken van systemen als Google Meet, Microsoft Teams enzovoort. De wereld is dus – nog meer dan voordien – compleet gedigitaliseerd. De keerzijde van de medaille is ongetwijfeld dat we daardoor nog meer achter onze schermen zitten. Ook onze kinderen hebben dat de afgelopen jaren ondervonden. Maar wat als al die schermen niet gewoon functioneel of vertier zijn, maar ook echt een angstaanjagend gevaar omvatten? Daarover gaat Come Play, de debuutprent van Jacob Chase die sinds deze week digitaal te bewonderen is.

© 2020 Focus Features LLC, Amblin Partners. All Rights Reserved.

Kinderen hebben het niet altijd gemakkelijk met hun leeftijdsgenootjes en dat is al helemaal het geval voor de jonge Oliver. Het bruinharige jongetje lijdt immers aan een zware vorm van autisme, kan daardoor niet praten en wordt er door zijn klasgenootjes hard om gepest. Het dappere jongetje probeert zich echter wel verstaanbaar te maken aan de hand van een app, waardoor hij dagelijks heel wat uren op zijn smartphone en tablet spendeert. Wanneer hij op een avond zijn telefoon weglegt voor het slapengaan, ziet hij plots een vreemde afbeelding van het schijnbaar ongevaarlijke monster Larry verschijnen. Oliver is zich van geen kwaad bewust, maar al gauw wordt duidelijk dat de afbeelding allesbehalve onschuldig was. Wie is Larry? En wat zijn zijn bedoelingen?

© 2020 Focus Features LLC, Amblin Partners. All Rights Reserved.

Horrorfilms hebben de neiging om steeds meer van hetzelfde te brengen. Het aanbod aan enge prenten is immers erg groot en alles lijkt net iets te veel op elkaar. Toch kan je die kritiek niet helemaal overbrengen naar Come Play. Regisseur-scenarist Jacob Chase – die met zijn debuutprent zijn eigen kortfilm naar een langspeler heeft omgezet – doet immers echt moeite om zijn film te laten aansluiten bij de dagelijkse realiteit. Het is immers een publiek geheim dat kinderen, jongeren en volwassen veel te veel achter hun schermen hangen en dat daardoor enorm veel eenzaamheid veroorzaakt wordt. Het is met die gedachte dat Chase, vergezeld van sterke horrorelementen die je soms echt omhoog doen springen, speelt. Dat maakt van Come Play absoluut één van de meest unieke horrorprenten van dit jaar tot nu toe.

© 2020 Focus Features LLC, Amblin Partners. All Rights Reserved.

Toch kan je niet alles aan deze horrorthriller bejubelen. Hoewel Oliver een heel intrigerend en best gelaagd personage is, stellen de andere persoonlijkheden die je ziet rondflaneren in de film enigszins teleur. Chase heeft duidelijk de bedoeling om Olivers moeder Sarah dichtbij te laten komen, maar dat lukt niet helemaal. Sarah is immers veel te oppervlakkig uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor vaderlief Marty, die over de hele lijn eigenlijk weinig te vertellen heeft. Gelukkig worden die minpuntjes deels goedgemaakt door meer dan sterk acteerwerk. Sarah en Marty worden immers vertolkt door de middelmatig bekende Gillian Jacobs en de erg getalenteerde John Gallagher Jr. Dé performance van deze prent is evenwel ongetwijfeld die van de jonge Azhy Robertson, die echt indruk maakt als Oliver. Hem zag je eerder al opdraven in de Netflix Original Marriage Story (2019).

Het verdict

Een beklijvende en gewoon echt goede horrorfilm presenteren is geen gemakkelijke zaak. Veel filmmakers denken immers dat enkel wat duistere en enge elementen volstaan. Uiteraard is er veel meer nodig dan dat en dat is exact wat debuterend regisseur Jacob Chase helemaal begrepen heeft. Met zijn eerste prent presenteert hij immers een meer dan degelijke – en bovendien maatschappelijk relevante – horrorprent die van A tot Z entertaint. Chase brengt kwaliteitsvolle horror met sterke CGI, maar vergeet wel indruk te maken met zijn personages. Gelukkig weet zijn cast dat voor een groot deel goed te maken. Come Play is dus absoluut meer dan de moeite waard. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en is sinds 9 augustus 2021 te bewonderen via iTunes, Google Play en Proximus. Bekijk de spannende trailer snel!

Vind jij het ook altijd boeiend wanneer regisseurs aan de slag gaan met maatschappelijk relevante thema’s in hun horrorprenten? Wat vond jij van Come Play? Heb je de film van Jacob Chase al gekeken of ben je dat zeker nog van plan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *