Eén bedankt omroepsters

Wat een vreemd zicht zal dat wel niet zijn? Weldra is het gedaan: het tijdperk van de omroepsters zit erop. Er zal geen knappe (of minder knappe) vrouw meer zijn die je door je televisieavond loodst. Gisterenavond kreeg ik een mail van VRT Pers met dit teleurstellende nieuws. Het was immers telkens weer verfrissend om tussen de programma’s door geen reclame te zien, maar wel het vrolijke gezicht van de omroepsters.

Door de besparingen die de VRT moet doorvoeren zal er de komende maanden nog heel wat veranderen bij de openbare omroep. Wat betreft Eén, zal er een nieuwe netstijl gelanceerd worden. En dat is best opmerkelijk, want het is de eerste in wel zes jaar. Naast een nieuwe vorm en lay-out, wordt er door het huis ook gewerkt aan een nieuwe dynamische manier om ons als kijker doorheen de avond te gidsen. Omroepers worden daardoor overbodig en worden vervangen door netstemmen en beelden.

Volgend de netmanager Olivier Goris was de zender één van de allerlaatste met omroepsters in Europa. Maar ook voor hem is dit een harde beslissing. Het is immers iets wat het merk ‘Eén’ typeert. Maar terecht stelt Goris dat ook televisie evolueert en ze als openbare omroep niet achter kunnen blijven op de huidige vooruitgang. Het afscheid komt erg hard aan maar hij bedankt de vier vrouwen voor hun geweldig werk van de laatste jaren.

In de loop van de zomer nemen de omroepsters afscheid en de nieuwe netstijl zal te zien zijn met de start van het nieuwe tv-seizoen. De vier dames Andrea, Eva, Geena Lisa en Saartje willen graag het volgende zeggen.

“Met fierheid kijken we terug op vele jaren omroepster van Eén zijn. Wij vonden het een eer om een spreekbuis te zijn voor een zender die ons nauw aan het hart ligt. Wij willen al onze collega’s bedanken. En vooral de kijkers. Bedankt om ons graag te zien.”

Niet alleen Eén, maar ook Canvas, het andere kanaal van de openbare omroep, komt op de proppen met een heleboel veranderingen in september. De kijkcijfers zouden volgens velen enorm laag liggen en daarom is er gekozen voor een nieuwe start. Canvas wordt een jongere zender, maar de focus blijft liggen op actualiteitsprogramma’s. Zo zal Terzake later op de avond te zien zijn als ‘Terzake Laat’, omstreeks 22:30. De VRT probeert op deze manier terug te keren naar de essentie van het programma: met interviews de actualiteit duidelijker toelichten. Een nieuw actualiteitsprogramma, De Afspraak, neemt de plaats van het huidige Terzake in en zal om 20:30 uur  te zien zijn. De Afspaak zal gepresenteerd worden door Bart Schols, die het boegbeeld moet worden van de verjonging van de zender. Later op de avond zien we dan Annelies Beck of Kathleen Cools, die beiden eerder al Terzake voor hun rekening namen.

Bart Schols, het nieuwe gezicht van ‘De Afspraak’ © VRT & Radio1

Wat denk jij van de veranderingen bij de openbare omroep?

Bronnen: een.communicatie.be en hln.be

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *