Review – Good Kill (2015)

Informatie
Regie: Andrew Niccol
Cast: Ethan Hawke, January Jones, Zoë Kravitz & Bruce Greenwood
Genre: Thriller, Oorlog, Drama
Distributeur: Remain in Light
Bioscooprelease: 28 mei 2015
Home Video-release: 29 september 2015, op Blu-Ray, DVD en VOD

© 2015 Victory Productions
© 2015 Victory Productions

Review
Al sinds 2001 is de War on Terror, een bestrijding van het terrorisme sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001, aan de gang. Onder voormalig Amerikaans president Bush werden er in het Midden-Oosten heuse oorlogen gevochten door dappere Amerikaanse, en in mindere mate Europese, soldaten. Sinds de komst van huidig president Obama zijn de activiteiten in Irak en Afghanistan aanzienlijk verminderd. Toch dient dit met de nodige korrel zout genomen te worden, want wanneer in 2009 de echte oorlog stopte, bleven de Amerikanen er aanwezig met drones. In Good Kill, dat zich afspeelt in 2010 net na de officiële beëindiging van de echte War on Terror, nemen we deze nieuwere manier van oorlogsvoering onder de loupe.

© 2015 Victory Productions
© 2015 Victory Productions

In Good Kill maken we kennis met Majoor Tom Egan (Hawke). Hij is een gewezen F16-piloot en had dienst in de verschrikkelijke en gevaarlijke regio waar de War on Terror volop gestreden werd. Wanneer hij in 2009 terug naar het Amerikaanse continent werd gehaald, bleef hij bij het leger aan de slag. Nu is de majoor piloot van drones. Vanuit een cabine in de verlaten woestijn van Las Vegas vliegt hij over het Midden-Oosten en elimineert hij vanop afstand alle mogelijke dreigingen voor de Amerikaanse staat. Hoewel hij samen met zijn team meer levens redt dan hij neemt, begint het allemaal toch stilaan aan hem te knagen. Wanneer hij van zijn overste steeds vreemdere en nutteloze opdrachten krijgt, wordt alles nog vele malen zwaarder. Zal Majoor Egan zich sterk kunnen houden?

Good Kill is brandend actueel en dat is eng, heel eng. Wetende dat je gewoon van hieruit een drone over Amerika kan laten vliegen en daar alles kan laten platbombarderen, geeft je meer dan alleen kippenvel. We zien in de film dan ook dat Hawkes personage stilaan begint te worstelen met zichzelf. Hij vraagt zich af of wat hij doet wel goed is. Vanop afstand is het immers niet steeds gemakkelijk om burgers te onderscheiden van de echte bedreiging en gebeurt het dus geregeld dat de raketten van de drones te veel slachtoffers maken. Bovendien zien we in de film mooi hoe een majoor met al deze dingen omgaat. Zo wordt er in het begin van de prent een mooie zin gezegd, die het gevoel van Egan doorheen de film prachtig schetst: “Ik heb net zes leden van de Taliban opgeblazen. En nu ga ik naar mijn vrouw en kinderen om er te barbecueën.” Wat eng, als een oorlog evolueert naar een echte videogame.

© 2015 Victory Productions
© 2015 Victory Productions

Regisseur Andrew Niccol, bekend van knallers als Lord of War (2005) en Gattaca (1997), schotelt de kijker een mooie en aantrekkelijke film voor. Hij schetst zowel een mooi beeld van de moderne oorlogsvoering als van de personen achter die oorlog. Wanneer afgelopen jaar dan in het nieuws kwam dat personen als Egan in het echt ook met depressies en dergelijke kampen, wordt duidelijk dat Good Kill een erg realistische film is. De film is mooi geregisseerd, maar dat neemt niet weg dat je toch wat op je honger blijft zitten. Het verhaal is sterk, maar gaat toch naar het einde toe de mist in. Je verwacht immers dat de film op een bepaald moment een hoogtepunt bereikt, maar wanneer de aftiteling begint, weet je dat dit jammer genoeg niet echt het geval zal zijn. En dat is echt stom, want over de hele lijn is de film narratief en dramatisch erg sterk. Good Kill eindigt dus in mineur.

De indrukwekkende cast van de film speelt over de hele lijn uitmuntend. Ethan Hawke, van wie bekend is dat hij zich voornamelijk wil concentreren op films van onafhankelijke filmdistributeurs, is een steengoed acteur. En dat bewijst hij voor een volle honderd procent in Good Kill. Hij de kijker in elke van zijn films mee te krijgen. Hij draagt deze Good Kill dan ook erg mooi. Daarnaast verdienen ook January Jones en Zoë Kravitz veel lof voor hun mooie ondersteunende rollen. Zij geven de film mooi kleur en zorgen ervoor dat je af en toe een mooie andere kant van de ietwat diepgezonken Tom Egan ziet.

Het verdict
Good Kill is een goede film. De regie is goed, het verhaal is sterk en de acteerprestaties zijn geweldig. De prent is realistisch en geeft ons dan ook een mooi beeld van wat volgde na de War on Terror. Hoewel de film een echte aanrader is, is het jammer dat het verhaal tegen het einde een beetje vervaagd. Het lijkt alsof de filmmakers niet goed wisten hoe ze de film mooi moesten neerleggen. Ben je dus geïnteresseerd in een dramatische oorlogsfilm met een bonk van een cast en een goed verhaal (maar met een teleurstellend einde)? Dan hoort Good Kill thuis in je lijstje van ‘Movies To Watch’. Bekijk snel de mooie trailer.

Zag jij Good Kill al of overweeg je hem te kijken? Laat weten wat je zo goed vond aan deze drama-thriller of wat je er net zo aan aanspreekt. Voel je vrij om een reactie achter te laten waarin je jouw mening vermeldt.

2 reacties

  1. Ik wil deze wel erg graag zien! Ethan Hawke zie ik graag aan het werk, Niccol heeft een paar uitstekende titels op zijn CV prijken en ook dit uitgangspunt is veelbelovend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *