Review – San Andreas (2015)

Informatie
Regie: Brad Peyton
Cast: Alexandra Daddario, Carla Gugino, Ioan Gruffudd & Dwayne Johnson
Genre: Actie, drama, thriller
Distributeur: Warner Bros. Entertainment
Bioscooprelease: 27 mei 2015
Home Video-release: 28 oktober 2015, op Blu-ray, DVD en Digital

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.

Review
Bijna jaarlijks vinden we in de bioscoop wel een film die gaat over één of andere natuurramp. En je kan het de filmstudio’s langs geen kanten kwalijk nemen: het onderwerp zorgt voor spectaculaire speciale effecten en wekt veel interesse bij de kijkers. Zo zagen we in 2000 The Perfect Storm met George Clooney en Mark Wahlberg. In 2004 werden we dan weer volledige verrast door Roland Emmerichs The Day After Tomorrow, waarin de hoofdpersonages kampen met de gevaren van een nieuwe ijstijd. Ook vorig jaar werd Into The Storm op ons losgelaten, maar deze prent zal bij weinig mensen nog bekend in de oren klinken. Dit jaar kunnen we wel opnieuw smullen van een gigantische blockbuster, want op 28 oktober komt San Andreas uit op DVD & Blu-Ray. Maar is hij wel de moeite?

In San Andreas maken we kennis met Ray, een reddingswerker voor de lokale brandweer. Wanneer een gigantische aardbeving de gehele staat Californië treft, slaat iedereen in paniek en probeert iedereen zijn of haar gezin te redden. Ook Ray, een gescheiden man, probeert zijn ex-vrouw en dochter te redden. Wat begint als een doodgewone dag voor iedereen, eindigt als een race tegen de klok én de natuur. Zal Ray erin slaan zijn gezin te redden en de verschrikkelijke ramp te overleven?

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.

Je ploft neer in de zetel, zet de televisie aan en beslist een echte bombastische film te kijken die je van het begin tot het einde compleet met verstomming zal slaan. Dat is althans wat je verwacht nadat je de trailer zag en de mooie Blu-Rayhoes in je handen hebt gehad. Jammer genoeg weet de prent van filmstudio Warner Bros. de verwachtingen niet volledig in te lossen en blijf je als kijker serieus op je honger zitten.

Eerst en vooral heeft San Andreas een erg zwak verhaal. Het begin is prachtig met fenomenaal mooie beelden en knappe achtergrondmuziek, maar wanneer je er mondjesmaat achter komt waar de film echt heen wil, besef je dat je niet zal zien wat je verwachtte. De film bevat heel wat elementen die gewoon niet echt overkomen. Zo belandt Blake, de dochter van Ray, in een ongeloofwaardig liefdesverhaal en wordt al vanaf het begin duidelijk hoe de relatie tussen Ray en zijn ex-vrouw uiteindelijk zal eindigen. Inderdaad: San Andreas is een rasechte Amerikaanse film met te veel dirt. Wanneer het quasi-laatste beeld dan ook het uitrollen van de Amerikaanse vlag is, kom je tot de volgende conclusie: c’est un film à la con.

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.

Toch is lang niet alles in San Andreas stom, belachelijk of zwak. Los van het verhaal, wordt elke rol wel erg degelijk gespeelt en schiet vooral Dwayne ‘The Rock’ Johnson er uit. We kennen hem als stoere man, als ware actieheld. Hoewel hij dat in deze film ook wel is, zien we van de man toch een mooie zachte en vooral erg lieve kant. Voorts spelen ook Alexandra Daddario en Carla Gugino erg mooi en vullen ze de rol van Johnson erg mooi aan. Dit alles zorgt er dus wel voor dat het verhaal geloofwaardiger wordt. Tot slot verschijnen ook Kylie Minogue en Ioan Gruffudd in ronduit belachelijke rollen.

Al deze acteurs stonden onder toezicht van de relatief jonge Brad Peyton, die voor San Andreas de plaats op de regiestoel mocht innemen. Hoewel de film degelijk geregisseerd is en er niet echt veel op aan te merken valt, vraag ik me af of een andere regisseur het verhaal eventueel beter naar het witte scherm had kunnen brengen en minder de focus gelegd zou hebben op al het gedoe rond de verschrikkelijke ramp. Wie dan wel de geschikte kandidaat zou zijn, dat laat ik in het midden.

Tot slot mogen fans van bombastische speciale effecten bij San Andreas wel hun vingers aflikken. De prent laat een mooie indruk achter en oogt dan ook sexy. Toch valt het ook op dat de speciale effecten zich vooral manifesteren wanneer je al weet dat de personages het toch gaan redden. Dat komt dan weer ongeloofwaardig over en dat is heel erg jammer.

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.

Het verdict
San Andreas is niets in vergelijking met het steengoede gelijknamige game in de Grand Theft Auto-serie. De film heeft een zwak verhaal en je aandacht wordt daardoor elke minuut op de proef gesteld. Het lijkt alsof de scenaristen bang waren om een echte spannende actiefilm naar het witte doek te brengen. De regie is degelijk, maar toch voel je dat de film veel meer had kunnen zijn, moest er iemand anders aan het roer hebben gestaan. San Andreas is een feest voor CGI-fans, maar ook daar blijf je op je honger zitten. Conclusie van het hele verhaal: San Andreas is verre van een absolute must. Dit neemt niet weg dat het de perfecte film is om gezellig met het hele gezin te kijken. En dat kan, want vanaf 28 oktober is de film beschikbaar op Blu-Ray, DVD en VOD. Bekijk alvast de onderstaande trailer, die overigens wel veelbelovend oogt.

Zag jij San Andreas al of ben je van plan hem zodra hij uitkomt te kopen en te kijken? Is jouw mening helemaal anders of ben je akkoord? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Alle Rechten Voorbehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *