Review – Crimson Peak (2015)

Informatie
Regie: Guillermo del Toro
Cast: Mia Wasikowka, Jessica Chastain, Charlie Hunnam & Tom Hiddleston
Genre: Horror, fantasy, romantiek
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum: 21 oktober 2015

Recensie
Guillermo del Toro, het is een naam die bij iedere filmfan wel bekend in de oren klinkt. De Mexicaanse regisseur, producer en scenarioschrijver wist ons immers al verschillende grote films voor te schotelen. Zo was de man verantwoordelijk voor Pan’s Labyrinth, een film uit 2006 die het publiek wereldwijd kon smaken en dan ook maar liefst drie Oscars wist binnen te slepen. De films die volgden, waren niet van zulke kwaliteit, maar konden toch voor een aardige box office zorgen. We denken hierbij aan Hellboy II (2008) en het recentere Pacific Rim (2013). En nu is de man helemaal terug. Del Toro presenteert ons Crimson Peak, een romantische horror-/mysteriefilm, en probeert daarmee het succes van zijn vorige films te evenaren.

© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.
© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

In Crimson Peak volgen we de jonge, knappe en intelligente Edith Cushing. Ze is een jonge schrijfster en woont in een prachtig huis samen met haar vader. Wanneer ze op een dag de uiterst charmante Thomas Sharpe tegenkomt, is ze meteen verkocht. Cushings vader is echter niet echt in de wolken van de man en komt erachter wie Sharpe echt is. Wanneer de vader van Edith de volgende ochtend echter dood teruggevonden wordt, beslist ze haar oude leven te verlaten en mee te gaan met Thomas. Wanneer ze aankomen bij het huis van Sharpe, voelt Edith echter dat er allerhande nare dingen gebeuren. Ze is beland in een huis dat ademt, bloedt en vol van herinneringen is. Terwijl Edith lastiggevallen wordt door geesten, probeert ze erachter te komen wat er in het huis allemaal gebeurde. En wanneer ze alles ontdekt, wordt het alleen maar gevaarlijker.

Eerst en vooral dient het volgende recht gezet te worden: Crimson Peak is geen horrorfilm. Het is een romantische thriller waarin toevallig nu en dan een geest ten tonele verschijnt. Je moet dus vooraf alvast geen schrik hebben dat je voortdurend achtervolgingen door vreemde schimmen in de film ziet. Toch wordt het af en toe redelijk eng, maar een horrorfilm is het in principe niet.

© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.
© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Het verhaal van de film, deels geschreven door del Toro zelf, is goed. Maar naarmate het verhaal je meesleurt, begin je een beetje op je honger te zitten. De diepgang die de film in het begin lijkt uit te stralen, verdwijnt naarmate de prent vordert. En dat is jammer, want zo wordt Crimson Peak één van de zovele films die qua verhaal een beetje tekort schieten. Dat lijkt dan ook haast onbegrijpelijk, want de film heeft quasi alles om een knaller van een prent te zijn: de cast is geweldig, de regisseur is top en het verhaal is op zich sterk. Het lijkt alleen of del Toro niet goed wist waar hij zelf heen wilde. Wanneer de film dan afgelopen is, stel je je vragen bij wat de motieven van alle personages eigenlijk waren. Want hier lijk je niet echt een sluitend antwoord op te krijgen.

© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.
© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Los van het ietwat vreemde verhaal, spelen de acteurs in de film echt geweldig. En dat is geen verrassing, want de cast bestaat onder andere uit knallers als Mia Wasikowka, Tom ‘Loki’ Hiddleson, Charlie Hunnam, Jessica Chastain, Burn Gorman enzovoort. Kortom: als deze film slecht geacteerd was, dan had dat compleet onbegrijpelijk geweest. Mia Wasikowska speelt in deze film de rol van een goedgelovig meisje dat zich laat leiden door de liefde van een man en dat lijkt haar fataal te worden. Op haar acteerprestaties is dan ook geheel niets aan te merken. Ook Hiddleston en Hunnam, die allebei geliefden zijn van Edith, geven het verhaal een mooie invulling. Chastain, die de rol speelt van de mysterieuze zus van Sharpe, speelt geweldig. Van haar heb je immers meer schrik dan van de vijf geesten die het verhaal af en toe wat enger komen maken.

Naast de voortreffelijke acteerprestaties van de voltallige cast, is ook de prestatie van regisseur Guillermo del Toro erg goed. Hij brengt het verhaal mooi in beeld en gaat gevarieerd te werk. Het enige dat wel stoort, is de manier waarop sommige beeldovergangen gebeuren. Er wordt een soort van old-school effect gebruikt, waarbij het beeld gereduceerd wordt tot een zwart scherm met een cirkelfocus op een bepaald facet van de scene. En dat stoort echt, want hierdoor komt de overgang niet natuurlijk over.

© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.
© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Het verdict
Crimson Peak is een mooie film die erg mooi geacteerd wordt. Toch is het absoluut geen echt horrorverhaal en moet je dus bij aanvang van de film niet al te veel enge geesten verwachten. Jessica Chastain zet en erg puike acteerprestatie neer, maar ook de andere castleden brengen hun personage geloofwaardig én stek naar het scherm. Regisseur Guillermo del Toro is er in geslaagd een aantrekkelijke film voor te schotelen, maar zijn verhaal mist wat body. Daardoor zijn de motieven van de personages af en toe wat vaag en boeit het verhaal naar het einde toe wat minder. Toch is Crimson Peak een absolute must. Haast je dus naar de bioscoop, want de nieuwe van Hellboy-regisseur Guillermo del Toro speelt sinds 21 oktober in de filmzalen. Laat je alvast verleiden door de trailer!

Wat denk jij? Maakt Crimson Peak een kans bij jou of ga je hem toch liever niet kijken? Wat denk jij van het verhaal of zag jij de film al? Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen!

© 2015 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

0 reacties

  1. Heb hier wel van genoten hoor. Weliswaar geen horrorfilm in de traditionele zin van het woord maar de hele setting gaf me wel een onbehaaglijk gevoel. De cast acteerde super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *