Review – Les Héritiers (2015)

Informatie
Regie: Marie-Castille Mention-Schaar
Cast: Ariane Ascaride, Ahmed Dramé, Stéphane Bak, Noémie Merlant & Geneviève Mnich
Genre: Drama
Distributeur: Cinéart
Releasedatum: 7 januari 2015
Releasedatum Home Video: sinds 4 september 2015 beschikbaar op DVD, release door Twin Pics.

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Review
De generatie leerlingen en studenten die vandaag op de schoolbanken en in de universiteiten zitten, zijn de erfgenamen van de waarden, de normen en de gehele cultuur die onze voorgangers opgebouwd hebben. Dat is al sinds het ontstaan van de mensheid het geval. Maar wat gebeurt er als die generatie jongeren geen rem meer heeft, bestaat uit een veelheid aan verschillende culturen en bovendien kampt met een aanzienlijk gebrek aan respect? Want dat is wat vandaag erg opvalt bij leerkrachten in het middelbare onderwijs. Het wordt als maar moeilijk om de steeds mondigere leerlingen aan te leren wat respect is. En dat is ook het onderwerp van Les Héritiers, een Franse film uit 2014, die een blik werpt op de huidige schoolgaande generatie jongeren.

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

In Les Héritiers maken we kennis met Madame Guéguen, een lerares geschiedenis en aardrijkskunde aan een Lyceum in de omgeving van de Franse hoofdstad. Wanneer de eerste dag van het schooljaar weer voor de deur staat en ze voor het eerst haar nieuwe leerlingen ontmoet, beseft ze dat het een moeilijk jaar belooft te worden. De mondige en bovendien ietwat agressieve pubers zijn afkomstig uit verschillende culturen en dat maakt het voor mevrouw Guéguen allemaal nog moeilijker. Ongeremd beledigen de tieners Guéguen en haar collega’s. Toch laat de dappere vrouw zich niet afschrikken en gaat ze een enorme uitdaging aan: ze beslist haar klas in te schrijven voor een project rond de Holocaust. En dat wordt moeilijk, want voor het project moet de klas, waar iedereen lijnrecht tegenover elkaar staat, als één groep een mooi eindproduct afleveren. Desondanks  de tegenwind van de klas, moet de dappere Guéguen haar leerlingen motiveren en inspireren. Zullen de leerlingen meegaan in het idee van hun leerkracht en zullen ze er in slagen om het project tot een goed einde te brengen?

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Les Héritiers begint krachtig en zet meteen de toon voor de gehele film. We zien een scène waarin een schooldirecteur duidelijk maakt aan een islamitische leerlinge dat het dragen van een hoofddoek in de school niet getolereerd wordt. En dat is gedurfd, want we weten immers allemaal dat de kritiek op onze multiculturele samenleving erg moeilijk ligt. Het wordt dan ook snel duidelijk dat de film een moeilijk te bereiken doel heeft: Les Héritiers zal moeten proberen om de toon volledig om te gooien en te laten zien dat de maatschappij waarin wij leven wel probleemloos kan functioneren en dat het naast elkaar leven van de verschillende culturen net een meerwaarde moet zijn. En daar slaagt de film geheel in.

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

De film schetst een mooi beeld van de harde realiteit die leerkrachten dagelijks weer onder ogen moeten zien. Middelbare schooljeugd wordt elk jaar mondiger en het respect voor leerkrachten, die vaak al meer dan twee decennia voor de klas staan, is dan ook vaak ver te zoeken. En dat is niet alleen het geval in Frankrijk, ook in België worden de hardwerkende leerkrachten ermee geconfronteerd. Maar Les Héritiers beperkt zich niet tot dit probleem. Het is vooral een verhaal van een moedige vrouw die ondanks de raad van haar eigen directeur niet terugdeinst. Het is een verhaal dat de kijker enerzijds toont hoe hard het beroep van leraars is, maar anderzijds geeft ons vooral een erg ontroerend beeld van hoe de leerlingen zich uiteindelijk als een blok achter hun leerkracht scharen. En dat is mooi, want het geeft de leerkrachten op die manier een echte boost. Het is als het ware een echte voedingsbron die leerkrachten de energie geeft om hun zwaar beroep met energie en passie verder uit te blijven voeren.

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

Het acteerwerk in de film is uitstekend. De manier waarop Ariane Ascaride de rol van lerares Anne Guéguen neerzet, is heel erg geloofwaardig. Haar rol is realistisch en hoewel de vrouw heel sterk lijkt, krijgen we mooi inzicht in de persoon achter de leerkracht. We zien een vrouw die voor iedereen goed wil doen en die zich niet laat afschrikken door wat schijnbaar als tegenslag zou kunnen gelden. Toch raakt alles wat gebeurt haar heel erg, maar dat laat ze nooit zien. En dat werpt zijn vruchten af: de leerlingen raken geboeid door haar lessen en – en dat is veel belangrijker – door haar als persoon. De rol van Ascaride draagt de film volledig en dat is goed.

Het verhaal in se is niet echt geweldig sterk. Maar dat stoort niet, want de acteerprestaties van de leerlingen maakt dat de film er compleet staat. De film moet het dan ook niet hebben van het sterke script, maar dankt zijn kwaliteit deels aan de goede regie van regisseuse Marie-Castille Mention-Schaar. De manier waarop zij het gehele verhaal in beeld brengt, is gewoonweg super mooi. Na afloop van de film, besef je dat de boodschap en de inhoud ervan heel erg hartverwarmend is en dat Les Héritiers een enorm belangrijke boodschap brengt.

Het verdict
Les Héritiers is een must. De acteerprestaties zijn voortreffelijk en, hoewel het verhaal niet echt super sterk is, weet de film de kijker van de eerste minuut tot de laatste seconde mee te nemen. Je wordt geheel in het verhaal gezogen en na afloop van de film ben je dan ook een beetje ontroerd door wat er allemaal gebeurde. De regie is erg mooi en het verhaal is absoluut oprecht. Kortom: wil je een actuele film kijken die een mooie blik geeft op het harde werk van een leerkracht en wil je erdoor volledig ingepakt worden? Kijk dan zeker Les Héritiers! Laat je alvast compleet inpalmen door de trailer.

Wil jij je ook laten ontroeren door het verhaal van Les Héritiers? Zag je de film al? Wil je deze film kijken of net helemaal niet? Laat het dan weten door hieronder te reageren! Laat weten waarom je de film (niet) wil kijken of wat jij van de film vond!

© 2015 Cinéart
© 2015 Cinéart

0 reacties

  1. Zo te lezen is dit een absolute must voor mij inderdaad. Had vorig jaar hier wel een review van gelezen volgens mij want de titel komt me wel bekend voor. Heb hem toegevoegd aan de watchlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *