Review – Papa ou Maman (2015)

Informatie
Regie: Martin Bourboulon
Cast: Laurent Lafitte, Marina Foïs, Anna Lemarchand, Achille Potier & Alexandre Desrousseux
Genre: Komedie, drama, romantiek
Distributeur: Imagine Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 4 februari 2015
Releasedatum Home Video: 20 oktober 2015, op DVD en Video on Demand

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

Recensie
Goede Franse humor, het is iets wat vaak deugd doet en bovendien verfrissend overkomt. We zien immers steeds de typische Amerikaanse films à la The Hangover (2009) of Horrible Bosses (2011) waarbij seks, drugs of alcohol de rode draad zijn. En als dat steeds weer de kop opsteekt, wordt je het stilaan allemaal beu. Franse films daarentegen brengen vaak de bravere en intelligentere humor naar boven. Zo wist de Franse kaskraker Bienvenue chez les Ch’tis in 2008 heel wat kijkers ter verrassen en zorgde voor een succes dat niet te evenaren valt. Toch komen er jaarlijks heel wat Franse komedies langs. Één van deze grappige Franse film is Papa ou Maman, een leuke film die een gevoelig onderwerp banaliseert en dat doet echt eens goed.

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

In Papa ou Maman worden we meegenomen in het leven van Vincent en Florence Leroy. Ze zijn een schijnbaar gelukkig koppel en hebben drie prachtige kinderen. Toch hebben ze samen beslist om aan een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen. En dat vraagt een erg drastische maatregel: het koppel gaat scheiden. En ze lijken er allebei redelijk normaal mee om te gaan. Het belooft dus absoluut geen vechtscheiding te worden zoals we die vandaag erg veel zien. Maar niets is minder waar. Wanneer Vincent, een getalenteerde gynaecoloog, de kans krijgt om naar Haïti te gaan met Artsen Zonder Grenzen en Florence tegelijkertijd een job in Denemarken aangeboden krijgt, wordt het menens. Want wie moet er dan voor de kinderen gaan zorgen? Het wordt dus toch een vechtscheiding, want beide ouders willen absoluut vermijden dat zij het hoederecht krijgen. Wie zal het uiteindelijk halen, of eerder: wie zal er niet voor de kinderen moeten zorgen?

Papa ou Maman begint met een scene die meteen duidelijk maakt wat je doorheen de film mag verwachten en die eigenlijk het hele verhaal een beetje samenvat. Je ziet de hoofdpersonages Vincent en Florence als studenten. Florence jaagt haar vriend de stuipen op het lijf en dat mondt uit in een achtervolging. En dat zet compleet de toon, want de film is een voortdurend spel van woord en wederwoord, van daad en de meest pure wraak. En dat is leuk, want je verveelt je nooit. Zowel mama als papa doen er alles aan om de kinderen niet in huis te moeten nemen en daar gaan ze erg ver in.

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

Over het algemeen is de film grappig, maar soms gaat het er een beetje over. Je moet je dan natuurlijk de vraag stellen of dit wel echt stoort. Het hele onderwerp gaat er eigenlijk over, want welke ouder die scheidt wil er nu absoluut geen hoederecht over zijn kinderen? “Papa ou Maman?”, welke ouder wil nu dat hij absoluut niet gekozen wordt? Je moet bij het kijken van deze film dus even uit de realiteit stappen, want als je deze Franse komedie met een serieuze bril op je neus gaat kijken, wordt het voor jou een verschrikkelijke avond. Het is duidelijk dat het onderwerp absurd is en dan lijkt het ook passend dat alles wat er gedurende het hele verhaal gebeurt, net zo absurd is. En ja, het wordt echt absurd: Vincent steelt een bomma, Florence drinkt zich zat tussen kinderen van twaalf… Kortom: plezier verzekerd, alleszins als je ervan houdt.

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

De sterren in de film zijn de acteurs die Vincent en Florence spelen. Die eerste wordt door acteur Laurent Lafitte prachtig neergezet. Maar ook Marina Foïs, die de rol van Florence speelt, zet een mooi staaltje acteerwerk neer. De manier waarop beide acteurs hun rol vertolken is duidelijk een beetje overdreven. En dat zou normaal storen, maar in deze film is dat net goed. Moesten ze echt volledig geloofwaardig acteren, zou je gaan denken dat de film serieus genomen moet worden. En dat is absoluut niet het geval. De drie kinderen Matthias, Emma en Julien worden ook erg goed gespeeld, al spelen zij vooral een lijdende rol, letterlijk dan.

De persoon die de film in goede banen leidt, is Martin Bourboulon. Hij doet dat voortreffelijk. De film wordt met de juiste visie geregisseerd en dat zorgt ervoor dat je je niet verveelt. De plezierige scènes worden mooi tussen de iets serieuzere scènes geplaatst, en dat brengt een mooie variatie.

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

Het verdict
Als je voor films als Papa ou Maman bent, zal je je absoluut niet vervelen. De Franse humor en acteerstijl bieden immers dat tikkeltje meer dan de mainstream Amerikaanse seks- en alcoholhumor. De film is goed geregisseerd en het acteerwerk is ook voortreffelijk. Heb je zin om je een avondje te amuseren en af en toe een traantje te moeten weg pinken van het lachen? Haal dan Papa ou Maman in huis. De film is sinds 20 oktober beschikbaar op DVD en VOD. Nog niet overtuigd? Bekijk snel de trailer!

Koop de film via de website van de distributeur Imagine Film. Klik hier als je interesse hebt.

Ben jij fan van Franse komedies en hou je wel van humor die er misschien soms lichtjes overgaat? Denk jij dat deze Papa ou Maman iets voor jou is of laat je de film rustig aan je voorbijgaan? Zag je de film al en wil je je bevindingen delen met de wereld? Laat het weten door te reageren!

© 2015 Imagine Film Distribution
© 2015 Imagine Film Distribution

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *