Review – Mr Holmes (2015)

Informatie

Regie: Bill Condon
Cast: Laura Linney, Hiroyuki Sanada, Milo Parker & Ian McKellen
Genre: Drama, mysterie
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 22 juli 2015
Release datum DVD: 24 november 2015

MH8
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

Recensie

Sherlock Holmes, het blijft een personage dat iedereen intrigeert. De briljante en ietwat vreemde detective, in het leven geroepen door schrijver Arthur Conan Doyle, wist in de vele boeken heel wat mysterieuze zaken op te lossen. En het succes van de boeken is ook bij filmstudio’s enorm opgevallen. Het is dan ook geen verrassing dat Holmes één van de meest verfilmde figuren ter wereld is. Er werden maar liefst meer dan 200 films over de man gemaakt. De meest bekende is misschien wel die van 2009 met Robert Downey Jr., die de vreemde kant van Holmes erg mooi vertolkte. Een tweede film volgde in 2011 en de derde film is op komst. Maar het zijn niet alleen de gigantische blockbusters die opmerkelijk zijn. Ook het kleinere, maar enorm boeiende Mr. Holmes van dit jaar is er eentje die mag pronken tussen de Holmes-verfilmingen.

MH1
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

In Mr. Holmes maken we kennis met een ondertussen gepensioneerde Sherlock Holmes. Hij is voorbij de negentig en woont in een afgelegen boerderijtje in Sussex. Daar werkt hij dagelijks aan zijn imkerij en wordt hij geholpen door de jonge Roger, de zoon van Holmes’ huishoudster. Holmes is net terug van Hiroshima, waar hij een belangrijk kruid vond. Wanneer hij terug thuis is, wil hij dit meteen gebruiken. Holmes, die enorm hard last heeft van geheugenverlies, heeft immers ergens gelezen dat het kruid goed zou zijn om de geest weer helder te maken. En dat is nodig, want Sherlock probeert zich de zaak te herinneren, die hem ertoe aanzette met zijn beroep te stoppen. Wat eerst een onmogelijke opdracht lijkt, wordt gemakkelijk met de jonge Roger als inspiratiebron. Zal het Sherlock lukken om zich de zaak te kunnen herinneren en zal hij vrede kunnen nemen met het verleden?

MH5
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

Het verhaal in Mr. Holmes is niet super moeilijk en toch boeiend. Dat maakt de film niet alleen erg leuk om te volgen, het biedt de kijker een luchtige avond vol ontspanning. En hoewel we Sherlock Holmes nu als een veel oudere man zien, komen er heel wat vertrouwde elementen langs. Zo zien we opnieuw een vreemd personage en een ietwat in zichzelf gekeerde oude man. En zo kennen we hem uit de verschillende films en verhalen. Er wordt dus enorm veel geknipoogd naar het klassieke verhaal, en dat is erg mooi. Waarin Mr. Holmes misschien wel echt uitblinkt, is het feit dat we Holmes voor het eerst zien als een realistisch personage. We zien een normale oude man die op zijn oude dag terugblikt op een gebeurtenis die zijn leven drastisch veranderde. En dat is prachtig, want zo wordt het als kijker evidenter om je met het personage te vereenzelvigen.

Mr. Holmes draait, zoals de titel doet vermoeden, alleen om Holmes zelf. En dat zou op het eerste zicht misschien wat stom lijken. Het is immers niet leuk om je voortdurend te moeten concerteren op één zelfde personage. Maar dit wordt volledig opgelost. Af en toe wordt het verhaal volledig opengebroken door interessante flashbacks, waardoor je niet alleen een oude gepensioneerde man ziet, maar ook een opererende detective. En dat doet de film zeker goed, want anders zou Mr. Holmes hopeloos saai zijn. Bovendien wordt Holmes vergezeld door de boeiende Roger en zijn moeder. Die laatste is ietwat mysterieus en gaat in tegen de intelligente detective. En dat zorgt geregeld voor een aangename subtiele dynamiek.

MH6
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

De rol van detective Sherlock Holmes wordt in deze film subliem vertolkt door de geweldige acteur Ian McKellen. Hij portretteert Holmes als een oude, knorrige, koppige en mysterieuze man. En daarmee bevestigt hij het personage dat we kennen. Maar wat McKellen doet schitteren in deze film, is dat het allemaal zo enorm realistisch is. We zien geen ongeloofwaardige detective. We zien een kwetsbare man die helemaal niet zo anders is dan de rest. Bovendien is het ook mooi om te zien hoe het personage van Holmes doorheen de film steeds wat meer empathisch wordt. Bij aanvang is Holmes immers erg onverdraagzaam en egoïstisch. Tegen het einde van de film is dat helemaal anders. McKellen weet dus met zijn vertolking van Holmes alweer een mooie film op zijn palmares te plaatsen. Het is bovendien erg mooi dat McKellen, na een 15-jarig verblijf in Peter Jacksons Middle-Earth voor ­The Hobbit– en The Lord of the Rings-trilogieën als Gandalf, koos om te spelen in een film over een personage dat Britten erg nauw aan het hart ligt. Met Mr. Holmes komt Sir Ian McKellen na lange tijd weer thuis.

MH10
© 2015 Paradiso Filmed Entertainment

De regie van Mr. Holmes is in handen van Bill Condon. Condon regisseerde twee films van de Twilight Saga en won reeds een Oscar voor Gods and Monsters (1998), een biografisch drama waarin ook McKellen de hoofdrol speelde. Deze nieuwe samenwerking tussen de voormalige Gandalf acteur en Condon kon dan ook niet slecht zijn. Condon levert de kijker een boeiende film met een niet al te moeilijk verhaal. Hij laat Holmes fungeren als gids doorheen de film, waardoor de kijker gemakkelijk alles kan volgen. Condon levert dus een erg kwaliteitsvolle film af.

Het verdict

Mr. Holmes is de eerste film die ons een nieuwe kijk op het personage van schrijver Arthur Conan Doyle biedt. We zien een oudere en gepensioneerde Holmes, en dat is boeiend. Het verhaal is leuk om te volgen en het is bovendien geweldig om te zien hoe de detective doorheen het verhaal op persoonlijk vlak evolueert. En niet alleen dat is fantastisch, ook de manier waarop Ian ‘Gandalf’ McKellen het vreemde, intelligente personage van Sherlock Holmes vertolkt, roept op tot bewondering. McKellen komt na anderhalf decennium weer thuis en eert zijn thuisland met een prachtige Mr. Holmes. Hou je van McKellen, Sherlock Holmes of een mysterieus drama? Of hou je gewoon van een leuke, goeie en ontspannende film? Mr. Holmes is een must-see voor iedere filmliefhebber. Kijk snel de trailer en koop de film dan. Mr. Holmes is sinds 24 november 2015 verkrijgbaar op DVD.

Spreekt Mr. Holmes jou aan of laat de film je helemaal koud? Heb je de film al in de bioscoop gezien of wil je hem dolgraag op DVD kijken? Laat weten wat jij ervan vond of waarom je hem wil zien door hier onder te reageren.
LANDSAPE (2)

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *