Review – Resistance (2015)

Informatie
Regie: Amit Gupta
Cast: Andrea Riseborough, Tom Wlaschiha, Michael Sheen & Iwan Rheon
Genre: Oorlog, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum Home Video: sinds 27 oktober 2015 verkrijgbaar op DVD

R1
© 2011-2015 Remain in Light

Recensie
De twee Wereldoorlogen die de wereld in de twintigste eeuw teisterden, blijven ons steeds boeien. En dat is terecht. Ook filmmakers grijpen geregeld terug naar die periodes wanneer ze een nieuwe film uit de grond willen stampen. Zo zagen we films als het geweldige Saving Private Ryan (1998) en het veel recentere Fury (2014). Bovendien zagen we dit jaar ook nog het boeiende Im Labyrinth des Schweigens, een film over de Auschwitz-processen na afloop van de oorlog. Dat de Duitsers tweemaal opkwamen tegen de rest van Europa, is bekend. Maar wat zou er gebeuren als de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog wel de oversteek naar Groot-Brittannië hadden kunnen maken? Hoe had alles er nu uit gezien als D-Day mislukt was? Dat is waar Resistance (2011) over gaat. Tijd om de film te bespreken.

R2
© 2011-2015 Remain in Light

In Resistance maken we kennis met een aantal vrouwen die wonen in een afgelegen dalletje in Wales. Wanneer ze op een dag wakker worden en merken dat elke man het dal verlaten heeft om te gaan strijden in het Engelse Verzet, weten de vrouwen niet wat ze moeten doen. Ze gaan door met hun dagelijks leventje en hopen snel op een beetje nieuws. Wanneer er echter een Duitse patrouille neerstrijkt en zijn intrede neemt in één van de huizen, wordt het allemaal wat moelijker. Al snel sluipt een verschrikkelijk verraad binnen en proberen de vrouwen te achterhalen wat de missie is van de Duitsers. Maar na verloop van tijd wordt het duidelijk dat de winter erg hard zal zijn en zullen de vrouwen, die immers zonder mannen zitten, met de Duitsers moeten samenwerken.

R3
© 2011-2015 Remain in Light

Resistance lijkt de kijker op het eerste zicht een boeiend verhaal te geven. We situeren ons immers in een alternatieve realiteit. Het is dan ook erg interessant om te zien hoe regisseur Amit Gupta, een erg jonge man, zijn kijk op het verhaal naar het witte doek probeert te brengen. De film is helemaal gebaseerd op ‘Verzet’, een boek van de aangeprezen schrijver Owen Sheers. Jammer genoeg doet deze film net hetzelfde als vele andere boekadaptaties. Er zit gewoon veel te weinig in. Het verhaal, dat op zich heel erg interessant lijkt, gaat uiteindelijk helemaal nergens heen. Er zitten weinig echte plottwists in en diepgang is erg ver zoek. En dat is een beetje jammer, want Resistance zou alles in zich moeten hebben om een goede film te kunnen zijn. Helaas gaat Gupta de mist in. De korte inhoud, de poster en het onderwerp doen je ook vermoeden dat Resistance een echte oorlogsfilm is, waarin je voortdurend spectaculaire ontploffingen en knallende schietgevechten de revue ziet passeren. En ook dat is niet waar. In Resistance zijn er te veel dialogen, er is te veel ‘blabla’. En dat is echt zo stom, want vooraf ben je natuurlijk omwille van het onderwerp enorm geïnteresseerd. Er wordt veel te weinig ingespeeld op die alternatieve realiteit, op hoe het zou zijn, moesten de Duitsers inderdaad Groot-Brittannië binnengedrongen zijn.

R4
© 2011-2015 Remain in Light

Is Resistance een te ambitieus project? Ja, dat is zeker het geval. Het is nauwelijks mogelijk om met een enorm klein budget de kijker in dit geval te boeien. En hoewel het verhaal echt slap is, is het acteerwerk in Resistance wel van een degelijk niveau. En daarbij stel je je toch vragen? Hoe is het mogelijk dat een film met een knappe cast zo te wensen overlaat? We zien in de film immers de bekende Michael Sheen, die onder andere speelde naast Matthias Schoenaerts in Far From the Madding Crowd (2015). Naast hem zien we bovendien twee acteurs uit Game of Thrones opduiken. Tom Wlaschiha speelt de rol van de Duitse bevelhebber en Iwan Rheon speelt een vreemde kleine rol. Wlaschiha is bekend van zijn rol als Jaqen H’ghar en Rheon van zijn rol als Ramsay Bolton in de geweldige HBO-serie. Het probleem is echter dat het verhaal op geen enkele manier goed samenhangt en daardoor komt het uitstekende acteerwerk helemaal niet tot zijn recht.

Het verdict
Resistance lijkt op het eerste zicht een geweldig boeiende film, maar van zodra de film begint, is je concentratie al volledig weg. Je krijgt immers helemaal geen spannende oorlogsfilm te zien. Het verhaal hangt bovendien helemaal niet goed aan elkaar, waardoor de kijker een beetje verdwaalt in de verschillende gebeurtenissen. De regie is matig en het acteerwerk is goed, hoewel het niet goed tot z’n recht komt door het flutverhaal. Resistance is verloren moeite en is dus verre van een film die je aan je watchlist moet toevoegen. Wil je toch een kansje wagen? Bekijk dan alvast deze trailer.

Spreekt Resistance jou aan of wil je hem toch eens een kans geven? Heb je de film al gezien en wil je je bevindingen met ons delen? Laat ons gerust iets weten door hier onder te reageren.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *