Review – Turbo Kid (2015)

Informatie
Regie: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell
Cast: Munro Chambers, Laurence LeBoeuf, Edwin Wright & Michael Ironside
Genre: Actie, avontuur, science-fiction
Distributeur: Remain In Light
Release: 3 november 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

Recensie
Een verlaten landschap, verschroeid door één of andere wereldwijde ramp, en mensen die in dat klimaat proberen te overleven… Het klinkt bekend in de oren, want jaarlijks komen er heel wat films en games uit die zich in die sfeer bevinden. Zo komen er geregeld nieuwe spellen uit in de Fallout-serie. Ook de filmindustrie werd dit jaar opgeschrikt door het gigantische succes van Tom Hardy’s Mad Max: Fury Road, een film waarin zijn personage probeert te overleven in een gevaarlijke woestenij. Deze film was natuurlijk een gigantische productie met een reusachtig budget. In internationale pers worden vaak de kleinere films vergeten en dat is jammer. Zo vond ook Turbo Kid (2015) plaats in een woestenij die lijkt op die van Mad Max. Tijd om deze kleinere film onder de loep te nemen.

Turbo Kidphotos: Sébastien Raymond. seb©sebray.com
© 2015 Remain in Light

In Turbo Kid maken we kennis met een eenzame jongen. Hij overleeft alleen in een bunker sinds de aarde door een verschrikkelijke ramp volledig werd verwoest. De jongen, The Kid genaamd, probeert hier en daar wat geld te verdienen door in het desolate landschap kostbare voorwerpen te vinden. Wanneer de knaap op een dag de vreemde Apple tegenkomt, lijkt er eindelijk een einde te komen aan een lange periode van eenzaamheid. De twee beleven een geweldig avontuur, maar daar komt een einde aan. Apple wordt gevangengenomen door Zeus, de meedogenloze tiran die heerst over het verschroeide land. Wanneer de jongen er bovendien achter komt dat Zeus de moordenaar is van zijn ouders, moet hij echt in actie komen. The Kid moet het meisje van zijn dromen zien te redden én de moord op zijn ouders wreken. Zal het hem allemaal wel lukken?

TK2
© 2015 Remain in Light

Met een mooie monoloog en beelden die meteen de sfeer van de hele film verduidelijken, begint Turbo Kid heel erg krachtig. Dankzij de onmiddellijke sfeersetting weet de kijker immer meteen hoe de film er uit ziet en wat hij mag verwachten. Na de monoloog zien we het eerste echte beeld. En hoewel dit allemaal wel knap is gedaan, is het begin van de film misschien een beetje te langdradig. Het duurt immers te lang vooraleer het echte verhaal begint. De makers van de film hadden hier dus misschien beter geopteerd voor een actiescène om de verschillende personages voor te stellen. Eenmaal iedereen voorgesteld, gaat de film wel aan een aangenaam tempo vooruit en vallen de verschillende puzzelstukken van het verhaal mooi in elkaar.

Het verhaal van Turbo Kid is erg mooi en bovendien best krachtig. Op het eerste zicht lijkt de film misschien weer zo een typische actiefilm in een verlaten wereld, maar dat klopt niet. Turbo Kid vertelt over een mooie vriendschap, over moed en over liefde. Daarnaast geven de makers van de film de kijker een heel erg mooie boodschap: er is niets mis met anders zijn. Want Apple, de vreemde vriendin van The Kid, is op haar manier een beetje raar en helemaal anders dan de meeste personages die je in de film ziet. Dat de makers van de film dus deze boodschap meegeven, is erg mooi. Zeker voor de jongere generatie van vandaag, waarbij het steeds moeilijker wordt om iemand te vinden die écht anders is.

TK3
© 2015 Remain in Light

Turbo Kid bevat heel wat leuke elementen. Zo speelt de film zich af in 1997, maar men zegt ervan dat het de toekomst is. Het is dus duidelijk dat Turbo Kid moet gesitueerd worden in de cinema van de jaren ’80. In die opzet slaagt de film volledig. Er zijn geen state-of-the-art speciale effecten en de geweldige muziek komt ook uit de jaren 1980. Dankzij deze elementen wordt Turbo Kid alleen nog maar beter en boeit de film je absoluut. In Turbo Kid zien we ook knappe zelfgemaakte wapens. De personages hebben in het verlaten landschap heel wat objecten verzameld en daarvan hebben ze wapens gemaakt. Opnieuw zien we geen hypermoderne wapens en dat is absoluut niet slecht. Turbo Kid heeft zijn geloofwaardigheid helemaal te danken aan het feit dat je in de tijd terugkeert, terwijl je je eigenlijk in de toekomst bevindt. Een laatste element dat Turbo Kid absoluut doet uitblinken, is het feit dat we ook geen speciale auto’s of motors zien in de film. Alle achtervolgingen gebeuren op de fiets. Daarmee keren de makers van de film terug naar de essentie van achtervolgingen. In die zin is het niet fout dat Amerikaans magazine Wired Turbo Kid vergeleek met Mad Max, maar dan op een fiets.

TK4
© 2015 Remain in Light

Het acteer- en regiewerk in Turbo Kid is feilloos. Hoewel we geen geweldig bekende acteurs aan het werk zien, lijkt het of er perfect gecast werd. Munro Chambers, de jongen in de rol van The Kid, weet de kijker voortdurend doorheen het verhaal mee te sleuren. Bovendien is het een boeiend personage dat heel wat meemaakt en daardoor is het gemakkelijker om je met hem te vereenzelvigen. De slechterik Zeus, gespeeld door Michael Ironside, wordt ook heel erg knap naar het scherm gebracht. In tegenstelling tot Mad Max: Fury Road, is de ‘bad guy’ in dit verhaal heel wat menselijker en ook dat maakt dat Turbo Kid een heel geloofwaardige film wordt. Turbo Kid is geregisseerd door drie personen: een duo van het mannelijke geslacht, aangevuld met een vrouw. François Simard, Yoann-Karl Whissel en Anouk Whissel brengen een heel unieke film die eigenlijk niet meteen te vergelijken valt met andere films. Het trio is er in geslaagd een geweldige film te brengen, boordevol verrassingen.

Het verdict
Turbo Kid is een spannende actiefilm, aangevuld met wat science-fiction en hier en daar wat grappige elementen. De film staat garant voor een avond of namiddag boordevol entertainment en is dan ook een absolute aanrader. Het acteerwerk is knap en de film is schitterend geregisseerd. Turbo Kid lijkt op het eerste zicht misschien wat op Mad Max, maar eigenlijk is de film uniek en moeilijk te vergelijken met andere films. De film is heel vernieuwend en dat doet heel erg goed. Kortom: alweer een film die Screendependent jou ten zeerste aanraadt. Kijk alvast de trailer. Turbo Kid is sinds 3 november 2015 beschikbaar op Blu-Ray en DVD. Go and get it!

Is Turbo Kid misschien iets voor jou of toch eerder niet? Heb je de film al gezien of ben je van plan hem te kijken? Laat ons weten wat jij van de film denkt of waarom jij hem wel of niet wil kijken door hier onder te reageren. 

TK LANDSCAPE
© 2015 Remain in Light

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *