Review – Outlander: Seizoen 1 (2015)

Informatie

Regie: John Dahl, Anna Foerster & Brian Kelly
Cast: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies & Graham McTavish
Genre: Drama, romantiek, fantasy
Datum eerste aflevering: 9 augustus 2014
Originele zender: Starz
Vlaamse zender: Één
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment Benelux

Outlander, Season 1, Episode 101 "Sassenach"
© 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Tegenwoordig is er zo geweldig veel in het televisielandschap te vinden. De verschillende TV-movies en series zijn kwalitatief steeds beter aan het worden en het is dan uiteraard ongelooflijk moeilijk om elke serie die op de buis verschijnt te volgen. Je moet met kritisch oog door het veld van series wandelen in de hoop er een knappe bloem te plukken. Één van die knappe bloemen is Outlander, een geweldig mooie serie die zich afspeelt in de Schotse Highlands. Origineel, actievol en geweldig ontroerend… Tijd om deze reeks eens onder de loep te nemen.

Bij aanvang neemt Outlander ons mee naar 1945, juist na VE-Day. Dat is de dag waarop de geallieerden na een lange Tweede Wereldoorlog eindelijk victorie konden kraaien. Claire, die jarenlang verpleegster was aan het front, is samen met haar man, die dan weer als spion werkzaam was, op een tweede huwelijksreis. Het koppel leefde tijdens de verschrikkelijke oorlog immers niet samen. Om hun huwelijk opnieuw te bezegelen, beslissen ze een mooie reis te maken naar Schotland. Eenmaal aangekomen, bezoeken Claire en Frank een aantal mooie plekken nabij Inverness, de Schotse stad in het noorden van de Highlands. Op een avond komen ze bij Craigh na Dun, een rare steenformatie die door een lokale sekte aanbeden wordt. Wanneer Claire de volgende dag terugkomt, valt ze flauw. Wanneer ze wakker wordt, is ze compleet gedesoriënteerd en weet ze niet wat er allemaal gebeurt. Claire is beland in 1743 en bevindt zich pal in het midden van het conflict tussen de Engelsen en de Schotten. Niet wetend hoe ze terug moet keren naar haar man, probeert Claire te overleven in haar nieuwe tijd. En dan ontmoet ze de knappe Jamie Fraser. Zal Claire terugkeren naar 1945 of zal ze haar nieuwe leven aanvaarden?

OUT_032714_Dougal-Living Wall_4470.tif
© 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Outlander, het is een fenomenaal prachtige reeks. Het verhaal van Claire die zich zomaar moet aanpassen aan een maatschappij die zo enorm ver staat van die in 1945, zorgt ervoor dat je als kijker alles heel mooi samen met Claire meemaakt. Outlander zit vol met emoties en dat is knap. De makers van de serie hebben er voor gezorgd dat de kijker voortdurend op een rollercoaster van gevoelens zit. De weg die de serie doorheen het eerste seizoen aflegt is heel erg hobbelig, wat de serie des te interessanter maakt. Er zijn in het verhaal voortdurend interessante gebeurtenissen en verrassende plottwists. Dat je je tijdens het bekijken van een aflevering helemaal niet verveelt, dat is een evidentie. Maar ook daarna, als je twee of drie afleveringen achtereen hebt gekeken, zal je voortdurend over de reeks aan het piekeren zijn. Want Outlander pakt je echt. De reeks is spannend en zit vol oneerlijke gebeurtenissen. Als je de reeks dus op DVD of Blu-Ray hebt, zal je niet zomaar even één aflevering bekijken. Verwacht je maar aan een echte Outlander-verslaving!

OUT_032914_Jamie Portrait_2748.tif
© 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal van Outlander speelt zich dus voornamelijk af in 1743, hoewel het geregeld met flashbacks – die eigenlijk ook flashforwards zijn – wordt onderbroken. De makers van de reeks vonden in de schitterende Schotse Highlands heel wat prachtige locaties en die maken dat de reeks geweldig mooi is. Maar niet alleen dat maakt de reeks zo goed. Het acteerwerk van de gehele cast is werkelijk feilloos. Er werd voortreffelijk gecast en het is dan ook fenomenaal om te zien dat bijna iedereen in de reeks een prachtig Schots accent hanteert. De twee acteurs die de reeks absoluut dragen, zijn Caitriona Balfe en Sam Heughan. Zij spelen respectievelijk de rol van Claire en Jamie. De chemie tussen deze acteurs spat gewoon van het scherm. Ze vullen elkaar heel erg knap aan en dat zorgt ervoor dat Outlander er volledig staat.

Outlander 2014
© 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Alles klopt aan de reeks: de setting, de locaties, het acteerwerk & het hele verhaal. Dit komt wellicht doordat de reeks gebaseerd is op boeken, net zoals de HBO-hitserie Game Of Thrones. De boekenserie Outlander van Diana Gabaldon kan als een wereldwijd fenomeen beschouwd worden, want er werden over de hele wereld al meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. Dat Outlander een schitterende reeks is, heeft het natuurlijk helemaal te danken aan de boeken. Want de makers van de reeks kunnen zich baseren op schitterende literatuur en zijn niet genoodzaakt zelf allerhande verhaallijnen te verzinnen. Dit geeft de makers van de reeks de opportuniteit om meer de focus te leggen op geweldige personages. En dat is ook zo. Outlander is een reeks met geweldige personages die geloofwaardig én ongelooflijk boeiend zijn.

Het verdict

Outlander is absoluut een concurrent voor Game Of Thrones. Het is een geweldige reeks met een geweldig verhaal en geweldig acteerwerk. De hele sfeer klopt, het is prachtig geregisseerd en het acteerwerk is gewoonweg schitterend. Het is leuk dat je dankzij de serie een mooie inkijk krijgt in de Schotse cultuur en het is leuk dat je net als Claire als een buitenstaander in die cultuur belandt. Outlander is een echte must-see. De reeks biedt de kijker alles wat hij maar kan wensen: actie, verraad, spanning en heel wat ontroerende momenten. Ben je nog op zoek naar een geweldige nieuwe reeks of wil je je gewoon echt eens helemaal kunnen ontspannen? Outlander is dé reeks van 2015 die je gezien moet hebben. Bekijk snel de trailer en koop de serie dan! Outlander is in twee volumes beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Volume 1 is beschikbaar sinds 14 oktober 2015 beschikbaar en Volume 2 kan je sinds 18 november in de rekken vinden.

Is Outlander een reeks die jou wel kan bekoren of laat het je helemaal koud? Zag je de reeks al of wil het dolgraag kopen? Laat weten waarom jij Outlander wel of niet zou kijken. Reageer hier onder en deel je bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *