Review – Paradise Trips (2015)

Informatie

Regie: Raf Reyntjens
Cast: Cédric Van Den Abbeele, Noortje Herlaar, Tania Van der Sanden, Jeroen Perceval & Gene Bervoets
Genre: tragikomedie, drama, komedie
Distributeur: Cinéart
Releasedatum bioscoop: 19 augustus 2015
Releasedatum Home Video: 27 november 2015 (release door Twin Pics)

PT9
© 2015 Cinéart

Recensie

2015 is een waar hoogjaar voor de Vlaamse film. Neem nu bijvoorbeeld dit najaar, waarin films verschenen als het spannende Black en het ambitieuze D’Ardennen. Maar ook voor de romantische zielen onder ons was er genoeg om van te smullen. Zo releasede Kinepolis Film Distribution onlangs Filip Peeters’ eerste langspeelfilm Wat Mannen Willen en kwam de getalenteerde Stany Crets met Café Derby. Er waren goede, schitterende en verschrikkelijke films van eigen bodem. En niet alleen in het najaar was er veel Vlaams bioscoopwerk te bespeuren. Ook in de zomer bracht filmdistributeur Cineart een pareltje vanjewelste uit: Paradise Trips met een knaller van een Gene Bervoets.

PT1
© 2015 Cinéart

Paradise Trips doet ons kennis maken met de gepensioneerde Mario Dockers (zonder n!). Hij was heel zijn leven werkzaam als buschauffeur en stampte zijn eigen eenmans-busmaatschappij ‘Paradise Trips’ uit de grond. Mario bracht senioren naar hun bestemming en vervolgens weer veilig terug thuis. Hij beloofde zijn vrouw te stoppen met zijn job en nu zit hij thuis. Hij verveelt zich voortdurend en heeft ‘tijd te veel.’ Maar daar komt verandering is. Wanneer zijn goede vriend Gino hem opbelt en vraagt of hij toch nog eens als buschauffeur een groep jongeren naar Kroatië kan brengen, hapt hij natuurlijk onmiddellijk toe. ‘Want oep de Mario kunt ge rekene.’ Tot groot ongenoegen van zijn vrouw, vertrekt de man met zijn bus richting de parking. Wanneer Mario in Kroatië aankomt, kan hij zijn ogen niet geloven. Hij is beland op een festival van en voor hippies. En dat zorgt voor heel wat wrijving met de reizigers en de aanwezigen op het festival. Het festival opent Mario’s ogen en doet hem worstelen met zichzelf. En wanneer hij op het festival bovendien ook nog eens zijn zoon Jimmy, die hij jarenlang ontkent heeft, tegenkomt, weet Mario even niet waar kruipen. Komt alles wel goed?

PT11
© 2015 Cinéart

De titel Paradise Trips is geweldig gekozen en dekt de lading van de film helemaal. Ten eerste bracht Mario zijn hele leven lang senioren naar hun favoriete bestemming, waardoor het voor hen een ware trip naar het paradijs werd. En ook nu brengt de buschauffeur jongeren naar hun droombestemming, hun paradijs. En dat het festival dan nog eens van en voor hippies is en dat het er enorm kleurrijk aan toe gaat, zorgt ervoor dat de term ‘paradise’ nog beter gekozen is. Een tweede reden waarom de titelkeuze geweldig is, is dat Mario’s reis op het eerste zicht de zoveelste op rij is. Maar natuurlijk wist Mario zelf niet dat hij door deze reis eindelijk vrede met zichzelf zou vinden en dat hij door innerlijke worstelingen zou terugkeren als een herboren man. En tot slot is het ook gewoonweg een schitterende naam voor een busmaatschappij. Het klinkt toch behoorlijk uitnodigend, Paradise Trips? Of niet soms?

PT13
© 2015 Cinéart

Regisseur Raf Reyntjens presenteert een knappe en aantrekkelijke Vlaamse film. De man realiseerde eerder een aantal succesvolle kortfilms en laat met Paradise Trips zijn eerste langspeelfilm op het Vlaamse publiek los. Opdracht absoluut geslaagd, me dunkt. Hij laat de kijker de film ervaren zoals in Edge of Tomorrow (2014). Je kijkt twee keer, maar telkens vanuit een ander perspectief. En hoewel dat niet echt helemaal vernieuwend is, doet het de film toch goed. Want als je aandachtig kijkt, merkt je dat er heel wat gaten zitten in het verhaal. Door de tweede keer het verhaal te bekijken door de ogen van Jimmy – de eerste keer kijk je vanuit het perspectief van Mario – , worden die gaten heel mooi opgevuld. Reyntjens zorgt er bovendien ook voor dat je samen met Mario in het begin van de film als een buitenstaander naar de groep jongeren kijkt. En dat wordt ook letterlijk gezegd: “Iedereen is tegen u.” Geleidelijk aan smelten de kijker, Mario en de groep hippie-jongeren mooi samen in een mengelmoes van emoties, peace, drugs en fucking awesomness. Paradise Trips levert de kijker eigenlijk een soort escapisme, want samen met Mario ontsnap je even uit de wereld van presteren en stress.

PT10
© 2015 Cinéart

Gene Bervoets is de man die met zijn rol als Mario Paradise Trips bijzonder goed draagt. Zijn personage maakt een heel bijzondere ontwikkeling door en die wordt door Bervoets knap uitgebeeld. En dat was ook te verwachten, want de man hoort bij de Vlaamsche Groten op het vlak van films en series. Ook de rest van de cast zet puik acteerwerk neer. De rol van Jimmy, de zoon van Mario, wordt knap neergezet door de geweldig getalenteerde Jeroen Perceval. Hem zagen we ook aan het werk in D’Ardennen. Perceval heeft zijn eigen manier van acteren en die is goed. Toch rijst de vraag of de man andere rollen ook zou kunnen, want zowel in deze film als in D’Ardennen speelt hij quasi dezelfde ‘marginalere’ rol. Perceval en Bervoets worden aangevuld door een knappe cast die de personages meer diepgang biedt en alles nog geloofwaardiger maakt.

Het verdict

Paradise Trips… Het is een bijzonder boeiende en ontroerende film met hier en daar een grappig momentje. Centraal staat Mario, die doorheen de film een heuse psychologische ontwikkeling ondergaat. Het is leuk dat je als kijker samen met Mario als buitenstaander kijkt en geleidelijk aan in de hippiegemeenschap opgenomen wordt. Het verhaal is geweldig, de titel klopt en regisseur Raf Reyntjens mag dan ook absoluut fier zijn op het werk dat hij de kijker voorschotelde. Paradise Trips is een knappe Vlaamse film en die moet je gewoon kijken. De film is sinds 27 november 2015 beschikbaar op DVD. Zoek je nog een ontspannende film voor de feestdagen of wil je iemand deze schitterende prent cadeau doen? Paradise Trips is een aanrader voor iedereen, filmliefhebber of niet! Kijk alvast deze trailer en laat je helemaal inpakken door Gene Bervoets.

Heb jij Paradise Trips al gezien of ben je van plan hem te bekijken? Laat ons weten wat jij er van denkt of waarom je hem wel of niet wil kijken. Reageer hier onder en schrijf alles wat jij van deze film denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *