Review – Hitman: Agent 47 (2015)

Informatie
Regie: Aleksander Bach
Cast: Rupert Friend, Zachary Quinto, Ciarán Hinds & Hannah Ware
Genre: Actie, kriminaliteit, thriller
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 9 september 2015
Releasedatum Home Video: 6 januari 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

Recensie
Voor vele mensen, vooral mannen dan, zijn en blijven actiefilms echt ontspanning. De voorbijvliegende kogels, spectaculaire stunts, knappe ontploffingen en razendsnelle auto’s blijven de kijker absoluut entertainen. En laat ons even eerlijk zijn. Wie wil er nu niet een keertje een geheime agent zijn? Wie wil er nu niet eens spelen met die coole gadgets waarmee James Bond en Ethan Hunt de wereld (on)veilig maken? Dat onmogelijke verlangen spookt ongetwijfeld door je hoofd terwijl je alweer naar een razend spannende actiefilm zit te kijken. En natuurlijk variëren de films in het actiegenre sterk in kwaliteit. De echte knappe kwalitatieve knallers van big-budgetfilms van 2015 kan je in het actiegenre op één hand tellen. Zo leverden de filmdistributeurs dit jaar onder andere de nieuwe James Bond-film Spectre en nam Ethan Hunt ons mee naar heel wat bestemmingen in de uitstekende vijfde Mission Impossible: Rogue Nation. Ook Twentieth Century Fox kwam op de proppen met een bijzonder explosieve actiefilm Hitman: Agent 47, waarmee ze opnieuw de bekende en populaire game-franchise naar het grote witte scherm probeerden te brengen. En dat is gelukt, deels dan toch. Tijd om dat eens van wat dichter te bekijken.

Agent_47_1
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

In Hitman: Agent 47 maken we kennis met een bijzonder intelligente, sterke en meedogenloze huurmoordenaar: Agent 47. Hij is de perfecte moordmachine en werd in een lab gecreëerd door een team van wetenschappers. Wanneer de wetenschapper die hem creëerde van de radar verdwijnt, wil hij proberen hem terug op te sporen. Het blijkt echter dat Syndicate International, een levensgevaarlijke en wereldwijd opererende organisatie, hetzelfde probeert. Zij trachten al  gedurende lange tijd het Agent-programma terug op te starten opdat ze een heel leger aan meedogenloze moordmachines kunnen creëren. Agent 47 wil dat verhinderen en moet daarvoor eerst Katia Van Dees, de dochter van de wetenschapper, vinden. Samen proberen ze de maker van Agent 47 op te sporen, maar steeds weer stoten ze op een felle tegenwind van Syndicate International. Zal het 47 uiteindelijk lukken om de internationale organisatie voor te zijn en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe Agents worden gemaakt?

Agent_47_3
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Het verhaal van deze actieprent is verre van moeilijk of vergezocht. Het verbaast dan ook niet dat Hitman: Agent 47 een doodgewone actiefilm is die bijzonder vertrouwt overkomt. Je kijkt immers naar een voortdurende achtervolging waarbij nu eens de bad guy wat wint, dan weer de good guy. Hitman: Agent 47 is verre van vernieuwend, maar eigenlijk stoort dat niet. Het ligt er vingerdik op dat de makers van de film hun publiek willen entertainen en daar slagen ze ook helemaal in. Om de minuut is er een schietgevecht, iedere tien minuten passeren er wel ontploffingen en ook op spectaculaire stunts is het niet lang wachten. Ook de personages zijn helemaal niet goed uitgewerkt, maar ook dat kan helemaal geen kwaad. De film moet het immers niet hebben van de personages of dialogen, maar wel van de explosieve scenes die je met je mond open naar het scherm doen staren. Of verveling echt zal toeslaan? Neen, dat denk ik niet. Het enige probleem is dat de film bijzonder weinig biedt op inhoudelijk vlak.

Agent_47_2
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Hitman: Agent 47 is uiteraard gebaseerd op de quasi-gelijknamige game-franchise. Het is dan ook jammer dat deze prent, die immers een reboot is van de Hitman-film uit 2007, niet echt trouw blijft aan de games. Wie fan is van de Hitman-spellen weet immers dat het bij het spelen ervan enorm belangrijk is dat je gebruik maakt van stille wapens en dat je je richting de vijand begeeft op de meest subtiele manier. Deze prent is dan ook volledig het tegenovergestelde: Agent 47 komt overal luidruchtig aan, laat alles ontploffen en is dus verre van subtiel en stil. Fans van de games zouden zich hieraan dus kunnen storen. De enige duidelijke referentie naar de games zit hem in het feit dat Hitman zich af en toe verkleed opdat hij gemakkelijker ergens ongezien kan binnensluipen – lees ook hier: binnenstormen. Maar los daarvan biedt de prent wel alles wat je verwacht van een lege actiefilm waarvan je hoopt dat je hersenloos naar het scherm kan staren en waarvoor je dus niet al te veel moeite moet doen.

Agent_47_4
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

Het acteerwerk in Hitman: Agent 47 is goed. Rupert Friend speelt de rol van de meedogenloze Hitman, of Agent 47, geloofwaardig en zorgt ervoor dat je doorheen de film heel wat knallende actiescènes echt gelooft. Al moet gezegd: de vorige Hitman werd gespeeld door Timothy Olyphant en hij deed het nog beter. Friend komt immers niet echt helemaal beangstigend over, terwijl er doorheen de film voortdurend wordt gezegd hoe verschrikkelijk hij wel niet is. De andere hoofdrollen worden gespeeld door de knappe Hannah Ware en Zachary ‘Mr. Spock’ Quinto. Ook zij spelen hun rol best geloofwaardig en weten te boeien. De hele film wordt in goede banen geleid door de jonge Aleksander Bach, al zijn die banen dus redelijk middelmatig qua inhoud. Maar het mag hem vergeven worden, want Hitman: Agent 47 is zijn debuutfilm. Laat ons hopen dat we van Bach nog veel mogen horen, want deze film is verre van slecht voor een ‘jonge’ regisseur.

Het verdict
Hitman: Agent 47 is een degelijke actiefilm. De die hard-fans van het genre komen absoluut aan hun trekken door de bijzonder knap gefilmde schietscènes, ontploffingen en perfect uitgevoerde stunts. Adrenaline is dus zeker verzekerd. Maar als je houdt van films die je meer bieden dan dat alleen, zal Hitman: Agent 47 je jammer genoeg erg teleurstellen, al moet je beseffen dat ‘inhoudelijk iets leveren’ voor deze film echt helemaal niet van toepassing is en dat de filmmakers echt alleen willen entertainen. Het acteerwerk is dik oké, want naast de jonge Rupert Friend staat de meer ervaren Zachary Quinto. Hij zorgt er, samen met Hannah Ware, voor dat de film interessant blijft en dat je je amper verveelt. Regisseur Aleksander Bach levert dus een bijzonder explosieve prent als debuutfilm en doet dat goed. Ben je fan van echte actiefilms en maakt het je niet uit dat de prent inhoudelijk wat de mist ingaat? Dan hoort deze Hitman: Agent 47 zeker thuis in je verzameling. Bekijk snel de trailer! Hitman: Agent 47 ligt sinds 6 januari in je favoriete winkel en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

Is Hitman: Agent 47 een film die jij wel eens een kans wil geven of spreekt hij je helemaal niet aan? Zag je de film al en wil je delen wat jij ervan vond? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Landscape
© 2016 Twentieth Century Fox Home Entertainment

0 reacties

    1. Ik studeer Rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Dus ik heb dit jaar:
     – verbintenissenrecht
     – bronnen en beginselen van het recht
     – politicologie
     – levensbeschouwing en ethiek
     – inleiding privaatrecht

     1. Interessant. Kan me nog goed herinneren hoeveel arresten ik destijds voor privaatrecht uit m’n hoofd moest kennen….dat ging volgens mij richting de honderd. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *