Review – While We’re Young (2015)

Informatie
Regie: Noah Baumbach
Cast: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver & Amanda Seyfried
Genre: Drama, komedie
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 22 juli 2015
Releasedatum Home Video: 1 december 2015, beschikbaar op DVD

7G5A3006-2.CR2
© 2015 Remain In Light

Recensie
We leven in een moeilijke wereld, dat is duidelijk. Onze maatschappij legt een bijzondere druk op iedereen die er aan deelneemt. Zo wordt algemeen verwacht dat je er steeds – behalve als je thuis in je zetel ligt – beeldig uitziet. Elke leeftijd heeft zo zijn eisen. Zo verwacht de maatschappij dat tieners een brede waaier aan hobby’s hebben, dat ze veel uit gaan en dat alcohol een belangrijk deel van hun leven inpalmt. Dat laatste begint tegenwoordig trouwens vroeger en vroeger het leven van tieners binnen te sijpelen. Ook twintigers ontsnappen niet aan de eisen van buitenaf. Zo moet je een diploma behalen en een goede job bemachtigen. En als dat nog niet genoeg was: zorg er ook maar voor dat je een goede relatie hebt zodat je zo snel mogelijk kan beginnen aan de meest opgelegde taak die er bestaat: gezinsuitbreiding. De rest van de omgeving verwacht vandaag immers dat je tegen je veertig een knappe kroost hebt. En je kan natuurlijk beslissen om volledig in te gaan tegen de eisen van elke leeftijdscategorie, maar dan riskeer je beschouwd te worden als een buitenstaander. Je hoort er dan gewoonweg helemaal niet bij. Dat is waarover While We’re Young gaat, een confronterende komedie met Ben Stiller en Naomi Watts.

7G5A7869.CR2
© 2015 Remain In Light

Josh (Stiller) en Cornelia (Watts) zijn blij met het leven dat ze hebben. Ze zijn voorbij de veertig, zien elkaar doodgraag en hebben geen kinderen. Maar dat is helemaal niet erg, want ze halen voldoening uit hun hun job. Hij is een filmregisseur en zij produceert films voor haar vader, een autoriteit op het vlak van filmregie. Wanneer echter al hun vrienden kinderen krijgen, voelen ze zich een beetje opgesloten. Waarom hebben Josh en Cornelia geen kinderen? Moeten ze toegeven aan die druk van buitenaf? Al snel komt de bevrijding. Het koppel ontmoet Jamie en Darby, een stel nonchalante twintigers die nog hun hele leven voor zich hebben. Josh en Cornelia raken enorm geboeid door het jonge koppel, hun levensstijl en de manier waarop ze naar het leven kijken. Ze lijken bijzonder gul en vriendelijk. Het duurt dan ook niet lang of er ontstaat een bijzondere en mooie vriendschap tussen Josh en Jamie én tussen Cornelia en Darby. Maar wanneer Jamie en Josh samen aan een nieuw filmproject begint te werken, beseft hij dat niets is wat het lijkt. Kan de vriendschap tussen de veertigers en de twintigers blijven duren?

WWY_DAY_001_0599.NEF
© 2015 Remain In Light

Het verhaal van While We’re Young is bijzonder goed gevonden en bovendien heel erg gelaagd. Op het eerste zicht lijkt het alsof je naar een doodgewone en saaie komedie gaat kijken. De film gaat immers gewoon over een iets ouder koppel dat met een jonger koppel bevriend wordt. Maar bij het bekijken van de film valt je op dat het veel verder dan dat gaat. De film bevat immers heel wat dingen die we vandaag de dag in het echte leven ook tegenkomen. Twintigers zijn jong, hebben ambities en zijn een tikkeltje nonchalant. Veertigers – en bij uitbreiding ook oudere mensen – zijn dan weer een beetje saaier en hebben een bijzonder bekrompen visie die zich alleen beperkt tot hun eigen leefwereld. Jongere mensen staan immers meer open voor andere visies. Het is dan ook bijzonder om te zien hoe regisseur Noah Baumbach de leefwerelden van de twee generaties met elkaar probeert te laten samensmelten. Het is inderdaad zo: van andere generaties kan je heel wat leren. Op het eerste zicht lijkt het dan ook alsof het daar allemaal om draait, maar naarmate het verhaal vordert, besef je dat er nog meer kritiek komt en dat die o-zo-mooie vriendschap helemaal niet is wat het kijkt. En dat zorgt ervoor dat je voortdurend geboeid naar het scherm zit te kijken en dat je heel erg vaak denkt: “Damn, eigenlijk is dit allemaal zo echt.” While We’re Young is dus niet alleen grappig, het is ook bijzonder confronterend én intrigerend.

WWY_DAY_6_0284.NEF
© 2015 Remain In Light

Toch zijn er een aantal dingen die de film wat zwakker doen overkomen. Zo ligt het er vingerdik op wanneer de regisseur in zijn verhaal wil tonen wat de typische kenmerken zijn van de generatie van Josh en Cornelia. Zo kan Josh plots niet meer overweg met een beamer en krijgt hij artrose. Stoort het dan? Ja en neen. Het lijkt alsof de regisseur niet de subtielere weg op wou gaan en dat is jammer. Het had veel specialer geweest als je echt wat meer zou moeten nadenken en je niet alles meteen voorgekauwd krijgt. Maar dan nog: hier gaat de film niet over dus eigenlijk is dat allemaal ook niet geweldig belangrijk. Het is bovendien wel bijzonder leuk dat de film niet weer zo’n belachelijke komedie is met vulgaire grappen en een platte verhaallijn. Regisseur Baumbach levert de kijker een volwassen doch jonge en verfrissende prent. En niet alleen de regisseur doet zijn werk goed, ook de cast is er eentje om u tegen te zeggen. Ben Stiller en Naomi Watts spelen hun rol voortreffelijk. De manier waarop zij hun generatie vertegenwoordigen is bijzonder sterk en doet je dan ook meteen met hen vereenzelvigen. Maar ook de rollen van Adam Driver en Amanda Syfried bezorgen je geregeld kippenvel, want ook zij spelen zo geweldig goed, dat je bijna zou vergeten dat het een film is. Het leuke is dat elk personage in de film een mooie psychologische ontwikkeling doormaakt. Dat maakt de film in zijn geheel niet alleen sterker, het zorgt er ook voor dat elk personage tot op het einde blijft boeien. De goede cast draagt de film en doet je aandacht op geen enkel moment verdwalen.

Het verdict
While We’re Young is een ontspannende film die je niet alleen af en toe doet glimlachen. Het is een film met een boodschap die maatschappelijk relevant is en die je ogen doet openen. Het is een film met een waaier aan kritiek op elke generatie en die kritiek is bovendien volkomen terecht. Regisseur Noah Baumbach levert de kijker een knap staaltje film dat erin slaagt je volledig te geboeit naar het scherm te laten staren. En dat komt natuurlijk ook door de geweldige cast. Stiller, Watts, Driver en Syfried: ze schitteren allemaal in geweldige rollen. Kortom: ook deze While We’re Young is een echte aanrader als je houdt van komedies én films die je net wat meer bieden dan entertainment. Bekijk alvast de onderstaande trailer en rep je dan naar de winkel. While We’re Young ligt sinds 1 december in de rekken en is verkrijgbaar op DVD: hét ideale post-nieuwjaarscadeau dus!

Wat denk jij? Is deze While We’re Young iets voor jou of denk je dat het je helemaal niet ligt? Zag je de film al en wil je delen wat jij ervan vond? Aarzel niet en plaats je reactie hier onder!

0 reacties

    1. Kritisch zijn op je eigen werk is altijd goed, maar je legt goed uit waar de film over gaat. Zowel waar de film inhoudelijk over gaat en ook over de onderliggende boodschap die er in zit. En het leest prettig weg dus ja, ik vind het een goede recensie 🙂

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet wist dat Noah Baumbach de regisseur was van deze film. Zou deze normaal gesproken niet zo snel opzetten maar dat gaat, mede door jouw review, binnenkort verandering in komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *