Review – Everest (2015)

Informatie
Regie: Baltasar Kormákur
Cast: Jason Clarke, Josh Brolin, Sam Worthington, John Hawkes & Keira Knightley
Genre: Drama, avontuur, biografie
Distributeur: Universal Pictures Benelux
Releasedatum bioscoop: 23 september 2015
Releasedatum Home Video: 27 januari 2016, beschikbaar op DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D

EVEREST-10 (640x237)
© 2016 Universal Pictures

Recensie
Het heeft even geduurd maar eindelijk is hij daar: Koning Winter. Vanuit het noorden van Frankrijk sluipt de sneeuwwitte heerser geleidelijk aan richting ons kleine landje en zo verder richting Nederland. Het beloven ijskoude weken te worden met dikke truien, lange sjaals en lekker warme handschoenen. Voor veel kinderen is deze periode geweldig: een mooie sneeuwbal rollen, elkaar onder de sneeuw stoppen en zogenoemde ‘engeltjes’ in de sneeuw maken. En ook volwassenen zijn niet vies van een winterse uitdaging zoals het maken van de grootste sneeuwpop van het dorp. En als Koning Winter dan toch niet langs komt, dan zoeken we hem toch gewoon zelf op? In de kers- en krokusvakantie trekken heel wat mensen richting de Alpen om er van het heerlijke koude winterweer te genieten. En terecht, want de sneeuw zorgt niet alleen voor dolle pret. Het bezorgt het landschap een enorm knap uitzicht. Ook wandelaars weten dat, en zijn dan ook niet bang om tot op de top van pakweg de grootste berg ter wereld te trekken, op zoek naar adembenemende uitzichten. Daar gaat ook Everest over, een spannend avontuurlijk drama op ‘s werelds grootste berg: de Mount Everest.

EVEREST-11 (640x270)
© 2016 Universal Pictures

Everest, gebaseerd op een ongelooflijk waargebeurd verhaal, neemt ons mee op een reusachtig gevaarlijk avontuur. Rob Hall en zijn team van ervaren bergbeklimmers opereren onder de naam ‘Adventure Consultants’ en organiseren expedities richting de top van de Mount Everest, de grootste én gevaarlijkste berg ter wereld. Hun doel is om iedere deelnemer de top te laten bereiken en vervolgens ook veilig terug aan de voet van de berg te krijgen. Ze zijn op alles voorbereid en trainen de mensen zo goed mogelijk opdat ze geen last krijgen van de barre omstandigheden en de ijle lucht aan de top. Ook Scott, een andere ervaren bergbeklimmer, wil op hetzelfde moment richting de top klimmen. Ze moeten alles voortdurend in de gaten houden, want bij één kleine sneeuwstorm wordt de expeditie een ware hel. Wanneer de twee expedities onderweg alsnog worden getroffen door de ene sneeuwstorm naar de andere, wordt een plezierig reisje plots een harde strijd om te overleven. Zullen Scott en Rob Hall ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer veilig aan de voet van de Everest staat?

Everest
© 2016 Universal Pictures

Als je de korte inhoud leest, de knappe poster van de film bewondert en je bovendien een aantal trailers van Everest ziet, denk je dat het een prent is in de trant van The Day After Tomorrow, de rampenfilm uit 2004 waarin Jake Gyllenhaal overigens ook een belangrijke rol heeft. Everest lijkt een subliem gefotografeerde commerciële rampenfilm met een cast om je vingers bij af te likken. En dat is ook deels zo, maar het zou zonde zijn om de prent alleen op die manier te bekijken. Everest is een film die het verhaal brengt van de ramp op de Mount Everest van 1996, wat al verklapt dat je verder moet kijken dan enkel het commerciële van de film. Het vertelt een verhaal van vriendschap, moed, opoffering én doorzettingsvermogen. Een onvergetelijk razend spannend avontuur met daarnaast ook nog een bijzonder dramatische emotionele zijde, die weinig mensen onberoerd laat. Zo wordt er tot twee keer toe in de film gebruik gemaakt van liefde om iemand de moed bijeen te laten rapen. En dat is prachtig, want draai het of keer het zoals je het wil: liefde is één van de belangrijkste krachten die er maar bestaan. Dat de regisseur en zijn acteurs op deze manier het avontuur naar het witte scherm brengen is niet alleen voor de kijker geweldig, het is ook een knap en terecht eerbetoon aan de slachtoffers en overlevenden van de ramp in 1996.

EVEREST-26 (640x480)
© 2016 Universal Pictures

Naast het feit dat de film meer bevat dan het louter ontspannende, valt het ook op dat Everest een ware streling voor het oog is. De manier waarop regisseur Baltasar Kormákur het hele verhaal naar het witte scherm heeft gebracht, geeft je slechts één keuze: met je mond wagenwijd open naar het scherm zitten staren. Want Everest is prachtig gefotografeerd en bevat dan ook geweldig knappe beelden. Als je daarbovenop ook nog eens in je achterhoofd houdt dat de hele crew en cast eerst naar de Everest ging om vervolgens de opnames verder te zetten in de Alpen, vraagt de film gewoon voor bewondering. Niet alleen voor ons is het een knaller van een prent, ook voor de hele cast en crew is Everest een stuk kunst dat een plekje in hun hart heeft ingenomen. Dat blijkt onder meer uit de verscheidene extra’s die de Blu-Ray te bieden heeft.

Everest
© 2016 Universal Pictures

Het acteer- en regiewerk van Everest is gewoonweg feilloos. Regisseur Kormákur levert de kijker voldoende afwisseling in zijn prent en zorgt ervoor dat je na een hevige scène weer even op je effen kan komen. En natuurlijk was Everest niet half zo’n knaller geweest zonder de geweldige cast. Bekende namen zoals Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin en Sam ‘Avatar’ Worthington passeren de revue. Clarke speelt de rol van Rob Hall voortreffelijk en bijzonder geloofwaardig. Je merkt dat de acteur zich helemaal met het personage kan vereenzelvigen, waardoor de acteerprestatie bijzonder dicht bij de kijker komt te staan. Ook Brolin, die misschien wel in één van de grootste films uit zijn carrière speelt, weet met zijn rol volledig te overtuigen. Kormákur koos een geweldige cast en wist ze perfect te begeleiden. Opdracht geslaagd voor de regisseur van onder andere Contraband (2012) en Two Guns (2013).

Het verdict
Stukken ijs die afbreken, reusachtige sneeuwlawines en een avontuur om nooit meer te vergeten, dat is Everest. Daarnaast bevat deze prent ook een bijzonder rakend facet van moedige en liefdevolle mensen die er alles aan doen om zichzelf én de rest van de hele expeditie te redden. Regisseur Kormákur levert de kijker de perfecte variatie tussen drukkere en minder drukke scènes en zorgt bovendien voor schitterende beelden. Jason Clarke schittert in een prachtige rol en wordt bijgestaan door Jake Gyllenhaal, Keira Knightley en Josh Brolin. Als dat geen vonken geeft? Hou je dus van een schitterende big-budget film die naast een doorsnee avonturenverhaal ook een zachte emotionele kant bevat? Zorg dan dat je met deze Everest je verzameling aanvult. Everest ligt vanaf 27 januari in alle Belgische winkels en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

Wat denk jij? Is Everest een film die absoluut in je verzameling thuis hoort of net helemaal niet? Zag jij de film al in de bioscoop en wil je laten weten wat jij er van vond? Deel je mening met de wereld door hier onder een reactie te plaatsen!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *