Review – Vacation (2015)

Informatie

Regie: Jonathan M. Goldstein & John Francis Daley
Cast: Ed Helms, Christina Applegate, Leslie Mann & Chris Hemsworth
Genre: Komedie, avontuur
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 2 september 2015
Releasedatum Home Video: 20 januari 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het kan je een geweldig gevoel geven: een knaller van een komedie met een sterk verhaal en vooral momenten die je meer plezier bezorgen dat een kietelpartij. Het probleem is echter dat je die komedies die er echt uitspringen op één hand kan tellen. Want veel komedies die echt een boeiend verhaal hebben én bovendien ook nog goed gevonden én knap geplaatste grapjes bevatten, zijn er gewoonweg niet. De meeste komedies die afkomstig zijn uit Amerika gaan immers over drugs, seks, drank en andere vettige praktijken. Regisseurs en de grote filmstudio’s lijken de bal soms helemaal mis te slaan en leveren de kijker vervolgens een film die beter nooit was gemaakt. Dat was bijvoorbeeld zo bij Hot Pursuit (2015), een actie-komediefilm met ster Reese Witherspoon die je liever niet met de schitterende actrice linkt. Het goede is dan ook dat die slechte typische rommelfilms je niet al te lang bij blijven en dat je de acteurs die erin spelen er niet voortdurend mee blijft linken. Warner Bros. kwam dit jaar op de proppen met Vacation, een soort van reboot van een franchise over een gezin dat op reis vertrekt richting een reusachtig themapark. Laten we deze prent eens van dichter bij bekijken.

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

De familie Griswold, daar maken we kennis mee in Vacation. Wanneer Rusty van zijn vrouw hoort dat ze het beu is om elk jaar weer opnieuw naar dezelfde bestemming te reizen, heeft hij een schitterend idee. Hij wil met haar en hun twee zonen op roadtrip vertrekken, met als uiteindelijke bestemming het reusachtige pretpark Walley World. Tot zijn grote verbazing is hij enkel zelf fantastisch enthousiast, maar dat belet hem niet zijn hele gezin in de coole gehuurde wagen te krijgen en dus alsnog de 4000 kilometer durende uitdaging aan te gaan. Het zou volgens Rusty niet alleen geweldig zijn om naar het grote themapark te trekken, het zou ook ‘gezinsbevorderend’ werken als ze met z’n allen in een auto opgesloten te zitten gedurende een aantal weken. Want tussen de Griswolds loopt alles verkeerd: zijn vrouw leest boeken over stroeve huwelijken en zijn twee zonen kunnen elkaar levend oppeuzelen. Het blijkt echter al snel dat het niet om zomaar een doorsnee reisje richting “het leukste pretpark van Amerika gaat”, want onderweg komen de Griswolds heel wat onaangename verrassingen tegen. Zal het Rusty uiteindelijk lukken om zijn zonen en vrouw veilig en wel in Walley World te krijgen en bovendien weer een hecht gezin te kunnen vormen?

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Het begin van Vacation lijkt bijzonder veelbelovend en doet je vermoeden dat de komende 99 minuten verre van tijdverlies zullen worden. Je maakt kennis met Rusty, een sukkelachtige man die al sinds het moment dat hij is beginnen werken dezelfde werkgever heeft. Maar dat gevoel kantelt snel, want na ongeveer een kwartier onsamenhangende fragmenten te bekijken die bovendien nergens heen gaan, besef je dat het komende anderhalf uur toch niet zo prettig zal zijn als verwacht. Vacation is een rasechte Amerikaanse komedie die ongetwijfeld in Amerika bijzonder veel kijkers wist te boeien. Maar waarom spreekt het hier dan niet zo aan? Wel, dat heeft alles te maken met het feit dat we hier helemaal anders leven. Het probleem met Vacation is dat het de zoveelste komedie is die toont hoe vreemd de Amerikanen wel niet leven. En natuurlijk wordt alles enorm uitvergroot en besef je wel dat alles wat er gebeurt op zich niet echt zou zijn, maar dan nog… Vacation bevat gewoonweg niets dat echt boeit, niets dat origineel is en heeft zelfs niet echt een goed gevonden verhaal.

© 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Er zijn maar een aantal momenten in Vacation die je werkelijk doen lachen. En dat is echt ongelooflijk jammer, want het acteerwerk in de film is helemaal niet slecht. En dat is maar goed ook. Het lijkt alsof de scenaristen alweer het Amerikaanse publiek met platte moppen en ietwat vulgaire humor probeerden te paaien. Komop, zijn we in 2016 niet een beetje te volwassen geworden voor humor à la iemand die met een erectie door een kamer komt paraderen? En dat bovendien ook nog eens 10 minuten lang? Al een geluk dat die rol is weggelegd voor Chris ‘Thor’ Hemsworth, zodat het oestrogeen bij de vrouwen op zijn minst toch ook een beetje kreeg. Achja, het is jammer dat Vacation er niet in slaagt ook de kijker buiten Amerika helemaal mee te krijgen, want er is een gebrek aan kwalitatieve komedies. Sorry regisseur John Francis Delay en collega Jonathan M. Goldstein, maar dit kan beter, veel beter.

Het verdict

Vacation is een typische Amerikaanse komedie die nergens heen gaat en bovendien geen enkel topmoment bevat. Het is een platte film die van de kijker alleen verwacht dat hij hersenloos naar het scherm zit te staren. Jammer, want vandaag de dag mag de lat toch wel een klein beetje hoger liggen. Of de lage kwaliteit van de film te wijten valt aan de onervarenheid van de regisseurs, dat laat ik in het midden. Noch Ed Helms en noch Christina Applegate schitteren echt, maar slecht is het acteerwerk helemaal niet. Jammer dat Warner Bros. met Vacation een echte rommelfilm op het publiek loslaat. Wil je de film toch zelf eens een kans geven of stoort het je niet dat Vacation gewoon echt niets bevat? Of ben jij gewoon een enorm grote fan van de typische Amerikaanse humor? Schaf Vacation dan zeker aan. De prent ligt vanaf 20 januari in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Zet je (toch niet zo geweldig) schrap en bekijk nu de onderstaande trailer.

Vacation, is het iets voor jou? Zag jij de film al in de bioscoop of wacht je vol ongeduld tot de prent op DVD of Blu-Ray verschijnt? Laat weten wat jij van Vacation vindt of vond en laat weten wat je wel of niet aanspreekt. Reageer hier onder!

0 reacties

  1. Was er inderdaad ook niet kapot van. Zelfs als je je hersenen volledig uit weet te zetten is het nog een ‘beroerde’ film :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *