Review – The Runner (2015)

Informatie
Regie: Austin Stark
Cast: Nicolas Cage, Sarah Paulson, Connie Nielsen & Peter Fonda
Genre: Drama, thriller
Distributeur: The Searchers, verdeeld door Remain In Light
Releasedatum: 26 januari 2016, beschikbaar op DVD

TR1
© 2016 The Searchers

Recensie
Politiek is iets enorm vreemds. Volgens de bekende humanist Niccolo Machiavelli heeft politiek geen enkele relatie met de moraal. En zo lijkt het soms ook echt, want vaak nemen politieke leiders eerder beslissingen om hun carrière een boost te geven en verliezen ze het belang van het volk compleet uit het oog. Al een geluk leven wij in de verlichte westerse wereld waar – dat denken we toch alleszins – van corruptie geen enkel spoor te vinden is. Politici zijn vandaag de dag vrij in hun beslissingen. Maar in hoeverre staat dat los van het lobbywerk van de gigantische bedrijven? In welke mate zijn het de grote economische spelers die de beslissingen bepalen van onze verkozen volksvertegenwoordigers? Is er ook in onze maatschappij een gigantische druk van de economische wereld en zijn politici dus toch niet de soevereine beleidvoerders? Daar gaat The Runner over, een erg interessante politieke thriller met Nicolas Cage in de hoofdrol. Klink interessant, toch? Lees snel verder.

TR2
© 2016 The Searchers

In The Runner volgen we het leven van congreslid Colin Price. Wanneer de staat Louisiana getroffen wordt door de verschrikkelijke BP-olielekken, begint Price’s strijd tegen de grote bedrijven die er ondanks de allesvernietigende ramp enorm rustig bij blijven. De idealistische man tracht het leven van de inwoners van zijn geliefde stad New Orleans te redden en wil de lokale ondernemers, die hard afzien door het lek, een hard onder de riem steken. Wanneer de dappere politicus een rakend interview aflegt op televisie, wordt het onbekende congreslid plots een nationaal symbool. De journalisten schrijven vol lof over de ‘meest dappere en strijdvaardige politicus van het land.’ Het lijkt voor Price dé kans om eindelijk een plaats te bemachtigen in de Senaat, zodat ook zijn staat echt iets in de pap te brokken heeft. Alles loopt van een leien dakje, tot er op een dag in de kranten verschijnt dat zijn huwelijk slecht is en dat hij een overspelige relatie heeft met een 27-jarige cheerleader heeft. Betekent dit seksschandaal het einde van Colins politieke carrière of loop het allemaal toch nog goed af?

TR3
© 2016 The Searchers

Interessant is The Runner zeker. Het is een bijzonder gelaagde film die zich niet alleen beperkt tot het verhaal rond de ongelukkige Colin Price. Het verhaal gaat verder en het opent je ogen volledig. Het is immers vandaag zo dat politici voortdurend moeten schipperen tussen verschillende keuzes opdat hun politieke carrière de juiste kant op gaat. Neem nu bijvoorbeeld een politicus als Bart De Wever. De man wordt voortdurend met argusogen bekeken, de pers lijkt bijna de hele tijd bezig te zijn met het zoeken naar die ene misstap van Vlaanderens meest prominente politieke speler. Politiek is een moeilijke wereld, een wereld met eigen regels en vooral een bijzonder onvoorspelbare wereld. The Runner schetst dan ook erg knap hoe één domme zet je hele leven kan veranderen. Maar daar beperkt de prent zich niet tot. The Runner gaat verder en toont ook hoe je als ervaren, ambitieuze maar afgedankte politicus alsnog uit de put kan kruipen om zo beetje bij beetje terug je carrière op te bouwen. En dat wekt interesse, want veel films die zich niet enkel beperken tot de negatieve kant van het hele gebeuren zijn er niet te vinden.

TR4
© 2016 The Searchers

Toch heb je als kijker twijfels bij de prent. Aangezien het een typische Amerikaanse film is waarvan je al weet dat de afloop geheel positief is, dreig je doorheen de film je houvast een beetje te verliezen. Je hebt immers het gevoel dat het hele stuk over het heropbouwen van Colins carrière overbodig is. Want je voelt voortdurend dat alles goed gaat komen. Maar dat neemt niet weg dat alles goed in elkaar zit en dat regisseur en schrijver Austin Stark er in slaagt een realistisch beeld te scheppen van wat er allemaal op het spel staat als je je in het politieke landschap bevindt en er één stap verkeerd zet. Geweldig sterk is het verhaal van The Runner niet echt en verrassingen zijn zoek, maar wat vaststaat, is dat The Runner boeit. Een politieke thriller is immers altijd bijzonder interessant, omdat politiek nu eenmaal een wereld is waar we niet helemaal het fijne van weten.

TR5
© 2016 The Searchers

In The Runner zien we de getalenteerde Nicolas Cage aan het werk. De uitstekende acteur schitterde de laatste jaren in een aantal belachelijk slechte films, maar lijkt met zijn prestatie in The Runner komaf te maken met zijn mindere periode. Zijn acteerprestatie is geweldig realistisch en raakt je echt. Laat ons hopen dat we hem snel weer in een gigantische prent mogen aanschouwen. Naast Cage vinden we Sarah Paulson en Connie Nielsen. Beide actrices geven de rol van Cage een aangename dynamiek en dat zorgt voor (licht) vuurwerk op het scherm. Opdracht geslaagd, regisseur Austin Stark. The Runner is degelijk én bovendien heel erg interessant.

Het verdict
Nicholas Cage is helemaal terug. In The Runner speelt de Amerikaanse acteur van onder andere National Treasure een rol de hem weer helemaal in het acteerlandschap lanceert. The Runner is een bijzonder aantrekkelijke politieke thriller die je tot op het laatste moment boeit. Is het de beste politieke drama-thriller die je ooit zag? Neen, maar als je houdt van een film die je meer biedt dan louter wat vertier, moet je zeker overwegen The Runner te kijken. Nog niet overtuigd? Bekijk dan de onderstaande trailer en proef van Cage’s acteertalent. The Runner ligt sinds vandaag, 26 januari 2016, in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD.

Wat denk jij van Nicolas Cage en deze The Runner? Spreekt de film je helemaal (niet) aan en wil je hem graag op DVD kijken? Of ga je deze prent toch maar rustig laten passeren? Laat het weten door hier onder je ideeën in een reactie neer te pennen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *