Review – Occupied: Seizoen 1 (2015)

Informatie
Regie: Erik Skjoldbjærg, John Andreas Andersen, Pål Sletaune e.a.
Cast: Henrik Mestad, Ingeborga Dapkūnaitė, Ragnhild Gudbrandsen & Eldar Skar
Genre: Politieke thriller, actie
Datum eerste aflevering: 4 oktober 2015
Originele zender: TV2
Belgische zender: Canvas (laatste aflevering op 30 januari 2016)
Distributeur: Lumière
Releasedatum: 8 december 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

R2015_A0001_12028111
© Aksel Jermstad

Review
Het valt bijna niemand op hoe weinig er vandaag nog gesproken wordt over de hele Krim-affaire. In 2013 en 2014 was er grote onenigheid in de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne, grenzend aan Rusland. Een deel van de bevolking was pro-Russisch en een ander deel wilde bijzonder graag deel uitmaken van Europa. Omdat het niet al te lang duurde vooraleer Rusland zich begon te moeien, kreeg het hele gedoe de naam ‘Krimcrisis’ mee. De hele wereld keek met argusogen toe hoe Rusland nog maar eens toonde hoe oppermachtig het wel niet was. Een Russische militie nam een aantal belangrijke gebouwen in om aan te tonen wat de wil van het volk was. Het Krimse parlement besloot uiteindelijk dat ze een deel wilden uitmaken van Rusland en werden vervolgens door het toen al gigantische land volledig geannexeerd. Tot op vandaag zijn het alleen Rusland en kleine broer Wit-Rusland die erkennen dat de Krim nu niet meer bij Oekraïne hoort. In 2014 was dit absoluut wereldnieuws en trachtte Europa zich met de zaak te bemoeien, maar vandaag verschijnt hier over niets meer in het nieuws. Het lijkt bijna zeker dat dit zo is omwille van het feit dat Rusland oppermachtig is. Het is een vreemd land waar iedereen op zijn hoede voor is. Noch Europa, noch de Verenigde Staten en noch eender welk Aziatisch land zal ooit tegen de schenen van het voormalige Tsarenland durven stampen. Rusland is en blijft één van de belangrijkste spelers en heeft misschien wel het meeste te zeggen. En dat wordt ook duidelijk in Occupied, een spannende reeks over de Russische invasie van Noorwegen.

R2015_A0001_12028112
© Aksel Jermstad

In Occupied maken we kennis met Noors premier Jesper Berg. Hij is een groen politicus en ijvert voor een meer ecologisch Noorwegen. Nadat hij een speciale thoriumreactor aan de wereld voorstelt en laat weten dat hij de gas- en olieproductie stilaan gaat stopzetten, voelt de man zich een echte groene held. Maar wanneer blijkt dat de helikopter waarmee hij terug naar Oslo vliegt gekaapt is door hoog opgeleide militairen en hij door hen onder druk wordt gezet om het hele thorium-project niet door te voeren, voelt de man zich erg in het nauw gedreven. Zijn persoonlijke lijfwacht Hans Martin Djupvik slaagt er in premier weer veilig terug te brengen, maar dan begint een verschrikkelijke periode. Wanneer blijkt dat zowel Europa als Rusland achter de ontvoering van de premier zaten, beseft de Noorse regering dat ze niet echt veel keuze heeft en dat ze moet toegeven aan de eisen van het Europees-Russische verbond. Noorwegen moet het thorium-project laten rusten en de olie- en gasproductie heropstarten. Om de Noren extra onder druk te zetten, worden Russische militairen tijdelijk in het vrije land gestationeerd. Zal Noorwegen als democratische staat kunnen blijven bestaan of zullen de democratische waarden door de Russische bezetting steeds meer en meet vervagen?

R2015_A0001_12028114
© Aksel Jermstad

Wat een interessante reeks. Occupied is een gigantische reeks die je interesse meteen wekt. Na een bewogen en ietwat mysterieuze pilotaflevering, die je meteen toont waar je aan toe bent, weet je dat de reeks tot op het laatste moment spannend zal zijn. En dat is ook zo, al heeft de serie nu en dan wat mindere momenten. Het verhaal is bijzonder goed gevonden en ook dat is niet echt een verrassing. De reeks werd immers bedacht door de getalenteerde Jo Nesbø. Origineel is de reeks zeker, want nooit eerder durfde een televisiemaker zo een bijzonder controversiële reeks over Rusland aan het publiek te tonen. We zien een verhaal van belangrijke politieke figuren die onder druk gezet worden omdat een buitenlandse mogendheid zich komt moeien. En dat is interessant, want zo zien we hoe politici met deze bijzonder gevoelige dreiging zouden omgaan. Het is daarnaast ook bijzonder om te zien hoe de democratische waarden van Noorwegen beetje bij beetje vervagen opdat ze makkelijker kunnen samenwerken met de Russische afgevaardigden in het land. De vraag en de onrust rijst natuurlijk echter of dit in het echt ook allemaal zo zou gebeuren.

R2015_A0001_12028115
© Aksel Jermstad

Het is dan ook belangrijk om te stellen dat de plot van het verhaal geheel fictief is en dat de makers perfect andere landen hadden kunnen kiezen. Omdat Rusland vóor het screenen van de reeks zijn bezorgdheid uitte over hoe het land in de reeks werd geportretteerd, moest de afgevaardigde van de Noorse zender TV2 benadrukken dat alles inderdaad echt fictief is. En dat moet je ook voortdurend inzien, want soms gaat het in Occupied allemaal bijzonder snel. Je vraagt je immers af of politieke leiders onder druk echt zo snel het idee van democratie zouden loslaten. De reeks lijkt dan op het eerste zicht misschien wel bijzonder realistisch, maar het fictiegehalte is hoog, heel erg hoog.

R2015_A0001_12028116
© Aksel Jermstad

Het is bijzonder akelig om te zien hoe goed de hele cast van Occupied zich in zijn of haar rol inleeft. De reeks wordt zo goed gespeeld, dat je haast vergeet dat je naar een volkomen fictief verhaal kijkt. De rol van premier Jesper Berg wordt voortreffelijk door Henrik Mestad vertolkt. Zijn personage ondergaat een knappe ontwikkeling en wordt naarmate het verhaal vordert veel interessanter. Ook de rol van Eldar Skar, de man die Hans Martin Djupvik speelt, is bijzonder boeiend. Ook hij evolueert doorheen het verhaal en wordt steeds belangrijker. Voorts wordt de cast aangevuld met uitstekende acteurs die ervoor zorgen dat de hoofdpersonages mooi tot hun recht komen. Naast de acteurs, zijn het ook de regisseurs die een mooie pluim verdienen. Zij zorgen ervoor dat alles knap in beeld komt en weten de juiste beelden te tonen opdat je je niet verveeld. Mission accomplished!

Het verdict
Occupied is na The Bridge en Blue Eyes alweer een knap stukje Scandinavische televisie. De reeks, met een budget van 11 miljoen dollar, windt er geen doekjes om. Occupied is een bombastische ambitieuze reeks die je interesse meteen wekt. Nu en dan wordt het verhaal een beetje langdradig, maar dat neemt niet weg dat de reeks een absolute must is. De serie wordt voortreffelijk geregisseerd en het acteerwerk is geweldig. Als je dus houdt van Scandinavische politieke thrillers en je bovendien gewoonweg wil genieten van schitterende televisie, moet je Occupied in huis halen. De reeks ligt sinds 8 december 2015 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer en laat je alvast meesleuren door de spannende sfeer van de reeks.

Is deze Noorse reeks iets voor jou en vind jij het ook zo akelig dat het allemaal zo echt lijkt? Zag jij de reeks op Canvas of wil je ze graag op DVD of Blu-Ray kopen? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *