Review – Slow West (2015)

Informatie
Regie: John Maclean
Cast: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender,  Ben Mendelsohn & Caren Pistorius
Genre: Western, actie
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 18 november 2015
Releasedatum Home Video: 15 december 2015, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

RIL - Slow West 1
© 2015 Remain in Light

Review
Wanneer er een nieuwe film aankomt, gaan we eerst en vooral kijken naar de acteurs die erin mee spelen en de regisseur die alles in goede banen leidt. We gaan er immers vaak vanuit dat een film met een goede regisseur en een knappe cast quasi garant staat voor kwalitatieve cinema. Maar dat is niet helemaal waar. Neem nu bijvoorbeeld de recente reboot van Fantastic Four (2015). De film had een voortreffelijke cast en ook regisseur Josh Trank is verre van een prutser. Toch is het duidelijk dat het publiek door de superheldenfilm niet echt overtuigd werd. En vaak durven we ons zelfs helemaal te beperken tot de regisseur. Want we denken immers ook snel dat een goede regisseur garant staat voor een uitstekende film. Maar ook dat is niet waar. Neem nu bijvoorbeeld Ridley Scotts Exodus: Gods and Kings (2014). Een film die niet helemaal slecht was, maar waarvan je toch veel meer verwachtte. En net daarom is het bijzonder interessant om eens te kijken naar films van nieuwe regisseurs, die hun debuut in de filmwereld in 2015 maakten. Zo waagde ook John Maclean de grote stap vorig jaar en presenteerde filmfanaten een wel heel erg smakelijke western, Slow West. Let’s take a peak…

RIL - Slow West 3
© 2015 Remain in Light

Slow West neemt ons mee naar het Amerika van het einde van de negentiende eeuw. De jonge dromerige Jay Cavendish reist vanuit Schotland helemaal naar het Amerikaanse vasteland in de hoop zijn geliefde Rose weer terug te vinden. Na maanden alleen ronddolen op de periculeuse vlaktes en prairies, komt Jay de gevaarlijke en verbitterde Silas tegen. Hij is een linke man die niet gelooft dat Jay nog op zijn eentje kan overleven. Silas dringt aan en belooft Jay tegen een prijsje veilig richting het Westen te krijgen, waar zijn geliefde Rose zich zou bevinden. Jay weet echter niet dat er een prijs staat op het hoofd van Rose, waardoor hij niet verwacht dat er ook heel wat anderen op zoek zijn naar de knappe Schotse jongedame. Ook Silas heeft zijn aandacht gevestigd op de bounty, en ook dat weet Jay niet. Zal Jay uiteindelijk zijn geliefde Rose terug kunnen zien en haar kunnen redden van de verschrikkelijk meedogenloze premiejagers?

RIL - Slow West 4
© 2015 Remain in Light

Het verhaal van Slow West is bijzonder simpel. Je volgt doorheen het hele verhaal immers gewoon twee eenzame zielen die over de Amerikaanse vlaktes strompelen. En het doel dat de jonge Jay heeft, is ook weer bijzonder typisch: hij wil de liefde van zijn leven terug vinden. Maar eigenlijk is dat niet belangrijk, want het hele oppervlakkige verhaal is slechts een kader waarop regisseur en schrijver John Maclean verder bouwt. Het verhaal wordt nu en dan verteld door Silas, het personage van megaklasbak Michael Fassbender, en dat maakt dat je interesse vanaf de eerste seconde bijzonder groot is. Fassbender maakt duidelijk dat er naast het groffe verhaal over het gevaarlijke Amerika van die tijd, ook een bijzonder gevoelige kant aan het verhaal is. Het personage van Silas moet in het begin van de film immers helemaal niets weten van Jay, maar naarmate het verhaal vordert verandert dit helemaal.

RIL - Slow West 5
© 2015 Remain in Light

Slow West is geen klassieke western waarin de ene de andere voor het geld neerschiet. Het is een film die zich focust op alles daaromheen. We zien immers hoe een premiejager, in dit geval de bijzonder gevaarlijke moordenaar Silas, stilaan zijn doel, zijnde de grote beloning op het hoofd van Rose opstrijken, opzij schuift en begint te geloven in de liefde en positieve ingesteldheid van Jay, de eens zo stomme kleine jongen die hij ergens tegenkwam. Geleidelijk aan kom je er achter dat er een heel hechte vriendschap ontstaat tussen de twee, die eigenlijk complete tegenpolen zijn. De film evolueert van een doodgewone platte western naar een bijzonder interessant en complex stukje cinema. En dat is erg knap gedaan, zeker omdat John Maclean voor de eerste keer een langspeelfilm maakt.

RIL - Slow West 6
© 2015 Remain in Light

We volgen dus twee belangrijke personages. Het eerst personage is Jay, een dromerige jongen die alles positief ziet en dat op een plaats waar eigenlijk alleen moorden en misdaad de scepter zwaaien. De rol van Jay wordt knap neergezet door de jonge Kodi Smit-McPhee, die we eerder zagen in Dawn of the Planet of the Apes (2014). McPhee is een bijzonder getalenteerd acteur en neemt je doorheen de film mee op een knappe reis die je op geen enkel moment verveelt. En dat komt natuurlijk ook door de kanjer van een tegenspeler die McPhee perfect aanvult. Niemand minder dan klasbak Michael Fassbender speelt de interessante rol van Silas. En net zoals in elke film, is het een echt feest om Fassbender aan het werk te zien. Hij beheerst de rol van Silas op een meesterlijke manier en bovendien is zijn personage heel erg mysterieus, waardoor het moeilijk is om te begrijpen wat hem echt drijft. Maar naarmate het verhaal vordert en we van John Maclean hier en daar wat slimme hints over de personages voorgeschoteld krijgen, wordt duidelijk dat Silas immers niet zo een slecht man is als aanvankelijk voorgesteld. Maclean levert de kijker interessante personages die verre van oppervlakkig zijn, en dat is goed. Want Slow West heeft zijn kwaliteit ook te danken aan de schitterende karakters.

RIL - Slow West 8
© 2015 Remain in Light

Wat is er nu nog aan te merken op het regiewerk van John Maclean? Het feit dat hij het verhaal zelf schreef, maakt natuurlijk wel dat hij weet op welke dingen hij zich bij het regisseren moet focussen. Maclean regisseert niet alleen goed, hij regisseert op een heel erg slimme manier. Zo zijn er scenes waarbij je vaak erg goed moet nadenken omdat je er immers meerdere betekenissen aan kan geven. Maclean brengt het verhaal uitstekend in beeld en sleurt je echt helemaal mee gedurende een kleine negentig minuten. En alsof dat nog niet genoeg is, levert Slow West je ook echt kunstige beelden die je bouche bée naar het scherm doen staren.

Het verdict
Met Slow West komt regisseur John Maclean als een hogesnelheidstrein de filmwereld binnen. Zijn film is een knaller van jewelste. Het verhaal is boeiend, gelaagd en slim en de personages zijn knap uitgewerkt. Er is geen enkele element dat je doet twijfelen, en dat komt natuurlijk ook door het uitstekende acteerwerk van Fassbender en Smit-McPhee. Maclean herintroduceert het western-genre en laat zien dat het ook kan op een veel slimmere manier. Een geweldig fascinerend verhaal, knap acteerwerk en uitstekende regie… wat doet je nu nog twijfelen? Slow West is een absolute topper die je in huis moet halen. De film ligt sinds 15 december 2015 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu snel de trailer.

Denk jij dat Slow West een echte knaller is of laat de film je maar koud? Zag jij de film al in de bioscoop of heb je hem al op DVD of Blu-Ray bemachtigd? Laat ons dan jouw bevindingen weten door hier onder een reactie te plaatsen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *