Review – The Final Girls (2016)

Informatie
Regie: Todd Strauss-Schulson
Cast: Taissa Farmiga, Malin Akerman, Adam DeVine, Alexander Ludwig & Alia Shawkat
Genre: Horror, komedie
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Releasedatum: 13 januari 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

TFG13
© 2015 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.

Recensie
Als we het over films hebben, beginnen we ons al snel te focussen op de allergrootste prenten die we van de dominerende filmdistributeurs voorgeschoteld krijgen. We dreigen te vergeten dat er tussen films als The Hobbit, The Hunger Games en Jurassic World ook nog kleinere producties fladderen, die ook bijzonder interessant kunnen zijn. Zo bracht filmdistributeur Cinéart vorig jaar Les Héritier uit op DVD en kwam Paradiso Filmed Entertainment met het erg spannende en aangename Demonic. Het zijn films die niet – of heel beperkt – in de bioscoopzalen worden vertoond en die dan door de doorsnee mens gewoonweg vergeten worden. Want wie koopt er nu nog een DVD of Blu-Ray in de winkel? We zien toch alles gewoon via diensten als Netflix, Telenet, Belgacom enzovoort? Toch is en blijft het geweldig om een fysieke Blu-Ray hoes in je handen te hebben en het ritselende geluid te aanschouwen dat je hoort wanneer je het plastieken omhulseltje van de hoes trekt. En nee, niet elke film is de moeite waard om op te nemen in je collectie, maar soms zijn die films van kleinere distributeurs zó interessant, dat je het gewoonweg niet kan laten. Ook de grote filmdistributeurs laten geregeld kleinere prenten op het publiek los, maar beslissen deze niet naar de bioscoop te brengen. Zo kwam Sony Pictures Home Entertainment in januari met The Final Girls. Zou ook deze film de moeite waard zijn om op DVD of Blu-Ray aan te schaffen?

FG_00269.dng
© 2015 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.

In The Final Girls volgen we de knappe Max, die het niet al te gemakkelijk heeft. Een aantal jaren geleden belandde ze in een auto-ongeluk, waarin haar moeder het leven liet. Ze sloot zich af voor haar omgeving en ziet daar tot op vandaag nog steeds van af. Gertie, haar nieuwe beste vriendin, lijkt het enige lichtpuntje in haar leven. Op een avond stelt Chris, een jongen die zijn gevoelens maar al te graag aan Max wil tonen, voor om naar de bioscoop te gaan. Samen met een hele vriendengroep zouden ze gaan kijken naar Camp Bloodbath, een spannende film uit de jaren ’80 waarin de overleden moeder van Max de hoofdrol speelt. Max is wat terughoudend, maar uiteindelijk beslist ze toch op het voorstel van de knappe Chris in te gaan. Wat een doodgewone filmavond moest worden, mondt echter uit in een verschrikkelijke nachtmerrie. Op mysterieuze wijze wordt de hele vriendengroep in het witte doek gezogen, waardoor ze midden in de horror-klassieker belanden. Samen met de fictieve kampleiders moeten ze zien te ontsnappen aan de verschrikkelijke beul die het kamp teistert. Zullen Max en haar vrienden er uiteindelijk in slagen te ontsnappen uit de film en terug te keren naar de normale wereld?

FG_00776.dng
© 2015 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal van The Final Girls is bijzonder entertainend. Alles verrast, van de eerste seconde tot de allerlaatste minuut. De film begint als een doodgewone Amerikaanse komedie die een aantal tieners volgt, die toevallig naar de bioscoop gaan. Het is dan ook heel aangenaam om te zien hoe de film plots overschakelt naar iets surreëels, wat natuurlijk onmiddellijk je interesse wekt. Zowel voor de personages als voor de kijker komt alles doorheen de film als een enorme verrassing, waardoor je interessegehalte voortdurend aangewakkerd wordt. The Final Girls weet daarnaast ook de perfecte balans tussen horror en komedie te vinden. Er zijn geen irritante moppen, geen belachelijke situatiehumor die je van mijlenver aan zag komen of stomme taalgrapjes. Het is een film die op een volwassen manier de beide genres in elkaar verweeft, waardoor de prent heel aangenaam wordt. Bovendien is het ook geweldig om te zien hoe hoofdpersonage Max, die een aantal jaren geleden veel te snel afscheid moest nemen van haar moeder, weer met haar geliefde mama herenigd wordt, al dien je dat uiteraard genuanceerd te bekijken.

FG_03575.dng
© 2015 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.

Wat The Final Girls nog interessanter maakt, is dat je twee verschillende soorten personages ziet. Enerzijds heb je Max en haar vrienden, die de eigenlijke personages van The Final Girls zijn. Daarnaast heb je de fictieve personen, die een rol spelen in Camp Bloodbath en die je uiteraard niet serieus kan nemen. Regisseur Todd Strauss-Schulson maakt heel duidelijk hoe we de twee van elkaar kunnen onderscheiden. De kampleiders van Camp Bloodbath spelen doorheen de film ongelooflijk overdreven, waardoor meteen duidelijk wordt dat zij helemaal niet door hebben welk gevaar er lonkt. De andere “echte” personages spelen bloedserieus en beseffen dat alles wat er in de film gebeurt niet om te lachen is. Dat deze twee soorten personages voortdurend naast elkaar te zien zijn, geeft echt vuurwerk op het scherm. Bovendien slaagt de regisseur er ook in om de Camp Bloodbath-personages niet van veel diepgang te voorzien, waardoor hun naïviteit extra in de bloemetjes wordt gezet. De The Final Girls-personages krijgen daarentegen wel een duidelijke achtergrond mee, waardoor alles bijzonder aangenaam wordt om te volgen en je hier en daar wel wat moet lachen.

FG_05613.dng
© 2015 Sony Pictures Worldwide Acquisitions Inc. All Rights Reserved.

Het acteerwerk in The Final Girls is geweldig. De rol van Max wordt gespeeld door de bijzonder getalenteerde Taissa Farmiga. Ze speelt de rol van een meisje dat ongelooflijk moeilijk met haar gevoelens kan omgaan en dat wordt allemaal nog moeilijker als ze geconfronteerd wordt met een van haar moeders bekendste personages. Farmiga speelt ongelooflijk sterk en haar personage is reeds bij aanvang van de prent bijzonder doordringend. Naast Farmiga zien we ook Vikings-ster Alexander Ludwig de revue passeren. Van hem is het natuurlijk bekend dat hij goed acteert en ook in deze film is dat het geval. Ludwig speelt een beschermende en vriendelijk rol, wat hem ongelooflijk goed afgaat. Het is een rol die compleet in contrast staat met die van Vikings, waardoor het allemaal meteen veel interesse wekt. Verder worden de rollen van de naïeve kampleiders ook voortreffelijk gespeeld, zij het compleet overdreven. En dat is natuurlijk helemaal de bedoeling, bijvoorbeeld om het contrast tussen de “echte” en de “fictieve” personages te verduidelijken.

Het verdict
The Final Girls is een geweldig amusante horrorkomedie die je interesse voortdurend weet vast te houden. Het verhaal zit vol leuke verrassingen en de personages zijn goed uitgewerkt. Bovendien is het leuk om te zien hoe Max haar moeder terug ziet, en eigenlijk ook weer helemaal niet. The Final Girls weet het komedie-genre en het horror-genre mooi te mixen tot een erg aantrekkelijk geheel. Regisseur Todd Strauss-Schulson brengt alles perfect in beeld en slaagt erin een best ingewikkeld verhaal – op het vlak van personages dan – op een schitterende naar het scherm te brengen. Tot slot is ook het acteerwerk geweldig. The Final Girls is alweer een film die je gezien moet hebben, al is het maar om eens te voelen wat het is als je middenin een volledig fictief verhaal zou belanden. Het is een film die boeit en gedurende negentig minuten heel luchtig blijft. Je hoeft je dus op geen enkel moment te hard in te spannen om het verhaal te volgen. Wil je The Final Girls graag kijken? Dat kan, want de film ligt sinds 13 januari 2016 in de winkel en is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer en laat je compleet overtuigen.

The Final Girls, is het iets voor jou? Hou jij wel van een goede horror-komedie of pas je deze film toch liever. Heb je de film al gezien en wil je laten weten wat jij ervan vond? Plaats hier onder een reactie en deel je mening met het wereldwijde web!

3 reacties

  1. Heb me ook erg bemaalt met deze film. Ik hou niet van horror maar in combinatie met humor kan ik het werk waarderen en dat is hier goed gedaan.

    1. Absoluut!! Ik vind het ook leuk dat het zo geen overdreven domme moppen zijn die totaal niet verrassen! Het is gewoon allemaal heel volwassen gedaan en redelijk klein gehouden! Dat doet de film echt wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *