Review – In the Heart of the Sea (2015)

Informatie
Regie: Ron Howard
Cast: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Tom Holland & Brendan Gleeson
Genre: Avontuur, biografie, drama
Distributeur: Warner. Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 december 2015
Releasedatum Home Video: 13 april 2016, beschikbaar op Blu-Ray en DVD

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

Recensie
Een filmgenre dat altijd enorm hip is geweest, is de biografie. En dat is zowel in België zo als over de hele wereld. Niet alleen schrijvers proberen hun lezers te verwennen met de levensschets van een bepaald persoon, ook in de filmwereld presenteren de distributeurs nu en dan een verhaal over het interessante leven van iemand die ze helemaal bewonderen. 2015 was dan ook een goed gevuld biografie-jaar. Zo liet Warner Bros. het ongelooflijk sterke Black Mass op ons los, een gangsterfilm met Johnny Depp. Maar ook Sony Pictures presenteerde de cinefiel een knappe biografische film. Van hen kregen we The Walk, een mooie film over de enige man die ooit tussen de WTC-torens koorddanste. Bij Twentieth Century Fox was het dan weer de schitterende Jennifer Lawrence die de kijker verbaasde in Joy. Die film gaat over een ijzersterke vrouw die tegen de massa in durft te gaan. Maar ook films als het met een Oscar bekroonde The Big Short mogen uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Warner Bros. bracht in 2015 ook nog een andere biografische film uit: In the Heart of the Sea, een film over de waargebeurde feiten die als basis diende voor het wereldbekende boek Moby Dick. Kan deze film net zo overtuigen als Black Mass?

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

In the Heart of the Sea neemt ons mee naar 1820. Het is de tijd van ontdekken en een stap durven te zetten in het ongewisse. De wereld is helemaal in de ban van walvisolie, een handel waarmee tonnen geld te verdienen valt. En dat heeft ook Owen Chase gezien, die zich van kleine boer heeft opgewerkt tot eerste stuurman van een grote rederij in Nantucket. Van zijn invloedrijke reders krijgt hij een nieuwe opdracht. Samen met de kersverse Kapitein George Pollard moet hij met de Essex, één van hun best opgeknapte schepen, op zoek gaan naar 2000 vaten vol walvisolie. En zo gezegd zo gedaan: vol vertrouwen vertrekt de bemanning op een ongelooflijk gevaarlijke reis richting het onbekende, op zoek naar het goud van toen. Maar al snel wordt duidelijk dat de ‘groene’ kapitein en de ervaren Chase niet helemaal op één lijn zitten. De reis richting de walvissen lijkt voor beide bemanningsleden een ware hel te worden, en net dan wordt alles nog erger. Wanneer de Essex steeds verder en verder van huis vaart, komen ze in onbekendere wateren terecht. En wat ze daar vinden, tart alle verbeelding. Ze beseffen dat de kans op een veilige terugkeer alsmaar kleiner wordt. Zullen alle bemanningsleden van de Essex uiteindelijk terug veilig in hun thuishaven van Nantucket aankomen?

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

Het verhaal van In the Heart of the Sea is er eentje dat niet al te ingewikkeld in elkaar steekt en dat je best gemakkelijk te volgen lijkt. Eigenlijk zien we gewoon de bemanning van een schip. En dat is het ook eigenlijk. De film is een bijzonder monotoon schouwspel dat geen aangename of verrassende subplots levert, los van de kleine onenigheden tussen de kapitein en de eerste stuurman. En dat verveelt wel, omdat je als kijker natuurlijk verwacht dat een regisseur hier en daar wat leuke verrassingen verstopt om zo je interesse weer aan te wakkeren. Maar dat gebeurt niet, erger nog: alles wat er in de film gebeurt, verwachtte je eigenlijk al bij aanvang van de prent. En hoort een avonturenfilm dan niet vol te zitten met spannende momenten? Wel, ook dat levert In the Heart of the Sea nauwelijks. Al moet gezegd: die schaarse momenten zijn wel echt spannend en doen je dan weer helemaal geloven in de film. Maar telkens wanneer je compleet in het verhaal bent gedoken, is er een ‘ontnuchtering’ die je meteen weer in slaap doet vallen.

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

Het probleem met In the Heart of the Sea is dat het een film is waarvan de makers te hard wilden dat iedereen hem graag ziet. Je valt voortdurend in verschillende genres: biografie, drama, avontuur… En dat is lastig en maakt je helemaal zeeziek. De makers van de film zijn er niet in geslaagd het verhaal van stevige fundamenten te voorzien en dat zorgt ervoor dat de film vaak wankel wordt. Je kan de film duidelijk opdelen in drie delen: het eerste deel is ongelooflijk sterk en doet je dan ook vol verwachting uitkijken naar wat de rest van de prent te bieden heeft. We zien een sterk verhaal met de juiste serieuze toon. Het tweede deel van de prent zorgt ervoor dat je van de hoogste toren helemaal naar beneden geworpen wordt. Plots lijkt In the Heart of the Sea een typische actiefilm te worden waarin een soort van superheld tegen walvissen vecht, iets wat op het scherm inderdaad knallend overkomt, maar wat bij nader inzien een beetje afgezaagd wordt. Het derde deel van de film zorgt dan weer voor een totaal andere toon, gevuld met tonnen drama. En ook dat komt ergens raar over, gewoon omdat de film echt een lappendeken van gebeurtenissen en genres lijkt. En dat is echt jammer, want In the Heart of the Sea had echt zo sterk kunnen zijn…

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

De biografische avonturenfilm vertelt het verhaal wel op een aangename manier. Er is een voortdurende wisseling tussen één van de bemanningsleden die het verhaal verteld, en een live-versie van het verhaal, waarin Chris Hemsworth de absolute hoofdrol speelt. En hoewel ook dit allemaal ongelooflijk interessant klinkt bij het begin, valt na verloop van tijd op dat er van juist dezelfde techniek gebruikt gemaakt wordt The Walk en Black Mass. Origineel is dit dus helemaal niet. Desalniettemin zorgt deze manier van vertellen wel voor goede pauzes die de kijker even op adem laat komen. En dat is dan weer goed, zeker wanneer er op het einde alleen maar drama overblijft. En ook de momenten waarop het verhaal ‘live’ wordt verteld, lijkt het allemaal wel goed gedaan. Het probleem is gewoon dat het verhaal niet helemaal overtuigend en sterk overkomt.

© 2015 Warner Bros. Pictures.
© 2015 Warner Bros. Pictures.

In the Heart of the Sea zit vol met schitterende acteurs. Chris ‘Thor’ Hemsworth speelt de rol van eerste stuurman Chase heel erg overtuigend. Zijn personage is sterk en heeft door Hemsworth volledig de juiste uitstraling. De rol van Kapitein Pollard is dan weer voor Benjamin Walker, de man die iedereen wellicht kent als Abraham Lincoln uit Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012). Ook hij weet zijn rol schitterend te brengen en overtuigd als ietwat twijfelachtige kapitein van de Essex. En hoewel beide hoofdpersonages er volledig staan, komen de dialogen tussen de twee niet altijd even sterk over. Het lijkt of de twee een beetje opgesloten zitten in hun eigen personage. Verder wordt de cast aangevuld door Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw en de nieuwe Spider-Man Tom Holland. Ook zij zetten rollen neer die overtuigen en die Hemswoth en Walker perfect ondersteunen. Ook regisseur Ron Howard, de man achter successen als The Da Vinci Code (2006) en A Beautiful Mind (2001), zet een mooie prestatie neer. Hij regisseert een prent die er op zich stevig staat, maar met een verhaal dat jammer genoeg her en der serieus wankelt.

Het verdict
In the Heart of the Sea is een veelbelovende film die het jammer genoeg niet waarmaakt. Het is een wirwar van verschillende gebeurtenissen en genres, die ervoor zorgen dat je als kijker heel wat moeite hebt met je concentratie. Hoewel het verhaal niet moeilijk is, wordt volgen soms wel een serieuze opdracht en dat komt omdat het verhaal niet altijd even sterk overkomt. De visuele kant van de film maakt dan weer veel goed, maar een zwakker verhaal kan je nooit helemaal verstoppen. Ron Howard levert een visueel knap en stevig werk af, maar dat moet aan kwaliteit inboeten door het wankele verhaal. Het acteerwerk in de prent is wel degelijk, al komen dialogen hier en daar wat gekunsteld over. In the Heart of the Sea is dus verre van een foutloze film, wat het dan ook moeilijk maakt om hem iemand echt aan te raden. Oordeel vooral zelf en bekijk nu de onderstaande trailer. De film ligt sinds 13 april 2016 in de winkelrekken en is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray.

Is In the Heart of the See een film die jou kan bekoren of net helemaal niet? Heb je de film in de bioscoop gezien of wist je hem al in huis te halen op DVD of Blu-Ray? Wat vond jij van het verhaal? Laat het weten door hier onder een reactie achter te laten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *