Review – The Big Short (2015)

Informatie
Regie: Adam McKay
Cast: Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Christian Bale & Rudy Eisenzopf
Genre: Biografie, komedie, drama
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 30 december 2015
Releasedatum Home Video: 25 mei 2016, beschikbaar op DVD & Blu-Ray

© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie
Hoewel we er de laatste jaren niet meer super veel van horen, krabbelt de hele wereld nog steeds recht van de financiële crisis in 2008. De hele wereld reageerde geschokt, toen bleek dat de beurs volledig inzakte en de grootste banken in Amerika – en bij uitbreiding in de rest van de wereld – definitief de boeken dicht moesten doen. Een grote frauduleuze constructie lag aan de basis van deze verschrikkelijke crisis: de huizemarkt en de bijhorende obligaties. Doordat banken té hard focusten op winst maken en te weinig keken om zich heen, werd de gewone man in de straat onvermijdelijk de dupe. Toch was dat niet helemaal waar, want na de volledige instorting van de economische wereld, vonden er heel wat processen plaats en belandden verschillende hoge piefen uit de financiële wereld achter tralies. Maar wat als je kon voorspellen wat er uiteindelijk in 2007 en 2008 gebeurde? Wat als je al jaren van tevoren wist dat de hele financiële wereld als een lawine naar beneden zou storten? Daar gaat The Big Short over, een financiëel-biografisch drama dat in 2016 de Oscar won voor het Beste Bewerkte Scenario. Maar is de prent ook echt zo goed?

© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

In The Big Short maken we kennis Michael Burry, een ongelooflijk intelligente man die werkt in Wall Street. Al jarenlang voorspelt hij wat er met de financiële wereld zou gebeuren en probeert hij daar munt uit te slaan. Wanneer Burry echter door heeft dat het hele gebeuren uiteindelijk in elkaar zal storten en zou uitmonden in de wereldwijde financiële crisis van 2008, beslist hij tegen de huizemarkt te wedden. Hij investeert meer dan 1 miljard dollar in hetgeen wat volgens hem de oorzaak van de crisis zou zijn. Niemand gelooft hem, iedereen verklaart hem gek. Maar wanneer ook Jared Vennett, een egocentrische en ambitieuze bankier, hoort van Burry’s plan, beslist ook hij de gedurfde investering aan te gaan. Hij beslist contact op te nemen met de verbitterde Mark Baum, die al jaren het vertrouwen in Wall Street verloren heeft. Afzonderlijk en toch tezamen leggen ze het bedrog van Wall Street bloot en proberen ze te begrijpen hoe het allemaal zo ver is kunnen komen. Maar zullen ze ook het algemeen belang laten voorgaan ten koste van hun eigenbelang?

© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

The Big Short is een behoorlijk unieke film, dat is meer dan duidelijk. Geen enkele film probeerde ooit zo een gigantisch verhaal naar de kijker te brengen. Het verhaal, dat zich afspeelt voor de financiële crisis van 2008, neemt de kijker mee op een boeiende en leerrijke reis die bovendien ook nog eens voldoende entertaint. De film wil immers een moeilijk verhaal al spelenderwijs naar de kijker brengen.  Dat The Big Short in 2016 één van zijn Oscarnominaties wist te verzilveren is totaal geen verrassing. De film is immers gebaseerd op een biografisch boek van de bekende financiële journalist Michael Lewis en vertelt een behoorlijk ingewikkeld en multi-gelaagd verhaal. Het omzetten van die moeilijke materie naar een redelijk heldere en verteerbare film moet dan ook een fameus huzarenstukje geweest zijn. De schrijvers van de film slagen er in je onder te dompelen in een wereld waarvan je niet per se het fijne hoeft te weten en dat zonder je nog maar één keer moet tegenspartelen. Als dat geen kunst is…

© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Hoewel het allemaal heel sterk in elkaar zit en bijzonder entertaint, is het hele verhaal ook niet altijd even helder. Als kijker ben je een soort van alziend oog dat drie parallelle verhalen op de voet volgt. En als na verloop van tijd die verhalen elkaar compleet beginnen te doorkruisen, lijk je helemaal verloren te lopen. Bovendien barst de film van moeilijke financiële termen die niet voor iedereen zomaar een evidentie zijn. The Big Short vraagt veel van de kijker en dat schrikt soms misschien wel af. Het is verre van een film die je zomaar eens even ter ontspanning kan opzetten. En als je quasi oververmoeid achter het scherm kruipt, is deze financiële komedie ook niet meteen een aanrader. The Big Short is een zware film en doordat het hele verhaal zo gelaagd is, wordt alles ook bijzonder vermoeiend. Regisseur Adam McKay probeert hier wel iets aan te doen: hier en daar verschijnen wat bekende koppen, zoals actrice Margot Robbie, die fungeren als een kort intermezzo waarin ze één of andere financiële term op speelse manier uitleggen.

© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Het verhaal zit als een stevig huis in elkaar en de hele sfeer klopt als een bus. Maar een film gaat en staat nog steeds met de prestaties van de acteurs. En in The Big Short heb je op die prestaties nauwelijks iets aan te merken. En dat komt niet meteen als een verrassing, want de hoofdcast bestaat uit knappe Hollywoodkoppen. Zo zien we knallers als Ryan Gosling, Christian Bale, Steve Carell en niemand minder dan Brad Pitt de revue passeren. Zij hebben alle vier een echte Wall Street-présence in de film en dat maakt dat alles wat ze doen of zeggen ongelooflijk sterk en geloofwaardig overkomt. Toch zijn de dialogen niet altijd even sterk en helder, waardoor het ook hier soms wat moeilijk wordt om alles goed te kunnen volgen. Desalniettemin kunnen we van regisseur Adam McKay, die je ongetwijfeld kent als de man achter The Other Guys (2010) en het recentere Anchorman 2: The Legend Continues (2013), zeggen dat hij behoorlijk knap werk levert. Hij presenteert de kijker een bijzonder volwassen – en toch ook speelse – en aantrekkelijke prent. Bovendien maakt hij vaak gebruik van de kijker als een onzichtbaar personage, wat alles nog beter, nog scherper en nog boeiender maakt.

Het verdict
The Big Short heeft zijn Oscar dubbel en dik verdiend. Adam Mckay, die de film regisseerde en de screenplay verzorgde, levert een behoorlijk ingewikkelde en toch ook entertainende film die op geen enkel moment doet vervelen. Het probleem is echter wel dat het verhaal hier en daar net dat tikkeltje té ingewikkeld wordt en dat er soms net té veel moeilijke woorden worden gebruikt, waardoor de film gewoon te veel van de kijker lijkt te eisen. McKay probeert dat op te lossen door een aantal knappe koppen op een leuke manier een aantal termen te laten uitleggen, maar dat gebeurt jammer genoeg niet vaak. Wat alles dan weer volledig goedmaakt, is de steengoede cast. Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt en Christian Bale schitteren als vier outsiders die Wall Street helemaal door hebben en dat zorgt voor knallend vuurwerk op het scherm. Als je daar dan nog eens bijneemt dat de film hier en daar een aangenaam komediegehalte heeft, weet je met je enthousiasme helemaal geen blijf meer. Kortom: als je goed uitgerust bent en je hebt zin in een film met serieus wat diepgang, is The Big Short een echte aanrader. Bekijk nu de trailer en laat je overtuigen door de hele cast.

KOOP VIA

Denk jij dat deze Oscarwinnende The Big Short iets voor jou is of laat het verhaal je toch maar helemaal koud? Zag jij de film al in de bioscoop of wist je de prent al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *