Review – Kidnapping Freddy Heineken (2015)

Informatie
Regie: Daniel Alfredson
Cast: Sam Worthington, Jim Sturgess, Mark Van Eeuwen, Ryan Kwanten & Anthony Hopkins
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Releasedatum bioscoop: 17 juni 2015, toen nog verdeeld door A-Film
Releasedatum Home Video: 6 mei 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.
© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.

Recensie
Momenteel regent het films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. En dat is misschien helemaal niet zo raar. Veel mensen denken immers dat films waarbij vooraf ‘gebaseerd op waargebeurde feiten’ op het scherm passeert, beter zullen zijn. In de meeste gevallen klopt dat ergens wel. Neem nu bijvoorbeeld Joy (2015), de eerste film van Jennifer Lawrence na haar Hunger Games-avontuur. Die film werd door recensenten en het gewone publiek redelijk goed onthaald. Opvallend is dat waargebeurde drama’s het beter doen dan waargebeurde actiefilms of thrillers. Films als 127 Hours (2010) met de fenomenale James Franco en het ongelooflijk mooie A Beautiful Mind (2001) blijven diep in het geheugen van de kijker gegrift. Wellicht is dat zo omdat ze vaak diep raken en dat de kijker zich ook zo goed met de personages kan vereenzelvigen. Veel actiefilms die op waargebeurde feiten gebaseerd zijn, verschijnen zelfs niet in de bioscoop. Het lukt filmmakers immers niet steeds om de focus op de juiste plaats te leggen, waardoor de film meteen aan kwaliteit moet inboeten. Dutch Filmworks kwam in mei op de proppen met Kidnapping Freddy Heineken, een actiefilm die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal rond de ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken. Slaagt deze film er wel in de focus goed te leggen?

© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.
© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.

In Kidnapping Freddy Heineken volgen we het verhaal vanuit het standpunt van de ontvoerders. Vijf Nederlanders belanden helemaal in de problemen wanneer hun bedrijfje failliet gaat. Ze proberen bij de bank nog een lening te krijgen om zo hun schulden af te betalen, maar deze weigert dat onmiddellijk. Totaal teleurgesteld gaan ze weer naar huis. De maanden gaan voorbij en wanneer ze met z’n allen tijdens de Oudejaarsnacht op een bootje over één van de kanaaltjes in Amsterdam varen, komt één van hen op de proppen met een lumineus idee: de steenrijke bierbrouwer Freddy Heineken ontvoeren. Ze hopen immers op een serieuze som losgeld waardoor ze voor eeuwig op hun beide oren kunnen slapen. En zo beginnen de vijf te broeden op een meesterplan en beginnen de voorbereidingen voor de meest onrustwekkende ontvoering in de Nederlandse geschiedenis. Maar wat de vijf vrienden nooit zagen aankomen, was wat er zou gebeuren nadat het losgeld in hun handen belandde. Wanneer één van hen wordt opgepakt en het gevaar om de hoek lonkt, voelen de anderen de hete adem van de politie dichterbij komen. Loopt alles wel goed af?

© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.
© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.

Kidnapping Freddy Heineken wil proberen om ons een goede inkijk te geven in hoe alles tijdens de beruchte ontvoering juist verliep. En dat lukt ook deels. Het is bijzonder leuk om als een soort onzichtbaar personage echt aanwezig te zijn bij de voorbereidingen en dus te ontdekken waarom en hoe vijf doodgewone mannen gedreven worden tot het uiterste. Ook wanneer de ontvoering een feit wordt, blijft alles heel spannend en ben je samen met de personages een beetje nerveus. Toch lijkt de film na verloop van tijd alle kanten op te gaan, behalve de juiste. De structuur van de film lijkt na de uiteindelijke ontvoering ver zoek te zijn. Dit valt gemakkelijk te verklaren. Het voelt immers alsof de regisseur niet goed weet op wat hij nu moet focussen. Er is ook een interessante dramatische kant aan het hele verhaal. Het is dan ook bijzonder positief dat de filmmakers hier ook wat aandacht aan geven, maar alles blijft heel erg oppervlakkig. Ze proberen een gulden middenweg te zoeken tussen actie en drama, maar dat loopt geheel verkeerd af. Het resultaat is jammer genoeg een film die op geen enkel vlak totaal weet te overtuigen.

© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.
© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.

Deze film over de meest schokkende ontvoering in de Nederlandse geschiedenis is grotendeels gebaseerd op De ontvoering van Alfred Heineken, een boek van Peter R. De Vries uit 1987. Dat de film uiteindelijk totaal de verkeerde kant opging, was uiteraard compleet tegen de adviezen van de schrijver in. Hij is van mening dat de prent te veel afwijkt van de werkelijkheid en dat maakt wellicht duidelijk waarom de film er niet in slaagt voldoende te overtuigen. Los van het feit dat er geen mooie mix is van drama enerzijds en actie anderzijds, zijn ook de personages maar weinig interessant. Op geen enkel moment dringen de personages mooi tot je door, waardoor je je ook maar matig met hen kan identificeren. Verder nog: na verloop van tijd vergeet je gewoon wie wie is. Ook de verhoudingen tussen de ‘misdadigers’ blijft over de hele lijn totaal onduidelijk. En dat is jammer, want je kan je haast niet voorstellen dat dit in de realiteit ook het geval was.

© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.
© 2014 Informant Europe SPRL, Heineken Finance, LLC. All Rights Reserved.

Het acteerwerk dat je in Kidnapping Freddy Heineken ziet is het enige lichtpuntje aan de film. Je vraagt je dan ook helemaal af hoe het komt dat A-acteurs als Sam Worthington, die de wereld impressioneerde met zijn rol in James Camerons Avatar (2009), en Hollywood-legende Anthony Hopkins voor deze film tekenden. Zij tillen de film weliswaar naar een degelijk niveau, maar zij horen totaal niet thuis in een verijdelde B-film. Ook het acteerwerk van de andere acteurs is over het algemeen behoorlijk degelijk. Er is zelfs een kleine rol weggelegd voor onze eigen Dirk Roofthooft, die als vader van één van de personages over zijn liefde voor de biermagnaat blijft ratelen. Waar je de filmmakers dan wel weer voor mag feliciteren, is het uitstekende gebruik van Amsterdam als een soort personage. Wanneer de politie door de straten en kanaaltjes van Amsterdam snelt, voel je je totaal mee opgaan in de actie. Daniel Alfredson, de Zweedse regisseur die heel wat tijd spendeerde aan de verfilming van de bekende Millenium-trilogie, levert dan ook een visueel erg interessante prent.

Het verdict
Kidnapping Freddy Heineken begint als een heel erg interessante en veelbelovende prent. De voorbereidingen van de ontvoering en de misdaad zelf worden knap verteld en in beeld gebracht. Jammer genoeg merk je na verloop van tijd de verhaallijn verzwakt en merk je dat de regisseur niet goed weet wat voor film hij nu eigenlijk wil brengen. De lijn tussen drama en actie wordt té wazig, wat maakt dat je als kijker met een behoorlijk vervelend gevoel in je zetel hangt. Bovendien worden de personages totaal verwaarloosd en zie je dat de relatie tussen de personages ook té oppervlakkig blijft. Gelukkig zijn het knallers als Sam Worthington en Anthony Hopkins die in de hoofdrollen schitteren. Dit maakt veel goed, maar zorgt er nog niet voor dat de hele film overtuigd. Visueel klopt de prent dan weer wel en dat heeft de prent te danken aan de getalenteerde regisseur Daniel Alfredson. Kidnapping Freddy Heineken is een ontspannende maar slappe en matige film die misschien niet steeds even hard overtuigt. Oordeel vooral zelf en bekijk de onderstaande trailer.

KOOP

Heb jij Kidnapping Freddy Heineken al gezien en sprak de film je enorm aan? Of denk je dat het verhaal hier en daar toch wat tekort schiet? Wist je de prent al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen of ben je dat van plan? Laat het weten door hier onder te reageren.

5 reacties

  1. Ik ontwijk deze een beetje, omdat ik het origineel (De Heineken Ontvoering) ook niet goed vond. Precies om de punten die je in deze recensie ook bekritiseert. Dus ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat ik deze film ga kijken.

    1. Er zijn ZEKER slechtere films, maar het is zo precies een film die iedereen op elk moment kan maken… Veel originaliteit is er niet te bespeuren. Ach ja, ze kunnen niet allemaal à la ‘The Lord of the Rings’ zijn hè? 🙂

  2. Ik heb net als Paul die andere film gezien en omdat deze zulke slechte recensies kreeg besloot ik om ‘m niet te kijken….zo te lezen was dat verstandig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *