Review – Er ist wieder da (2016)

Informatie
Regie: David Wnendt
Cast: Oliver Masucci, Fabian Busch, Katja Riemann & Lars Rudolph
Genre: Komedie
Distributeur: Dutch Filmworks & Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 13 januari 2016
Releasedatum Home Video: 20 mei 201, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.
© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.

Recensie
Na de Tweede Wereldoorlog was iedereen in shock. Wat was er allemaal gebeurd? Leefde diegenen die op treinen naar Duitsland en Polen vertrokken nog? Ongeloof, hoop en verdriet gingen met elkaar gepaard. Miljoenen mensen lieten het leven en slechts een klein aantal van de gedeporteerden wisten in de verschrikkelijke omstandigheden te overleven. Eén man lag aan de basis van een wereldoorlog, één man besliste over het lot van miljoenen onschuldige mensen, één man regeerde, één man had het volgens hem zelf steeds bij het rechte eind: Adolf Hitler. Een soldaat die in de Eerste Wereldoorlog zelf bijna het leven liet, richtte een partij op en besloot de macht te nemen in één van Europa’s grootste landen. De Führers heerschappij wordt door de hele wereld als een zwarte pagina uit de geschiedenis gezien. In vele landen is negationisme strafbaar en is het niet toegestaan om Nazi-symbolen weer te geven. Maar hoe denken de Duitsers er zelf over? Hoe is alles geëvolueerd in deze tijd van hypermulticultureel samenleven? Wat als er vandaag een figuur met exact dezelfde ideeën zou verschijnen? Of erger nog: wat als Hitler vandaag de dag plots terug zou rondlopen? Eerder dit jaar presenteerde Dutch FilmWorks Er Ist Wieder Da, een komedie waarin Hitler vandaag opnieuw in Duitsland rond flaneert. Maar is de film wel gepast? Mag je lachen? Let’s check that!

© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.
© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.

In Er ist wieder da zien we Duitsland zoals het vandaag is. Maar op een dag in 2014 verandert alles: Hitler ontwaakt op de plaats waar hij in 1945 een kogel door zijn hoofd schoot. Hij is terug. Totaal verstomd en gedesoriënteerd trekt Hitler door de straten van Berlijn, opzoek naar één van zijn oude kompanen. Tegelijkertijd krijgt freelancejournalist Fabian Sawatzki zijn C4, maar ergens op de achtergrond van zijn recentst gedraaide reportage ontdekt hij een vreemde figuur die verdacht hard op Adolf Hitler lijkt. Hij gaat op zoek naar de vreemde figuur en wanneer hij hem in levenden lijve ziet, kan hij zijn ogen niet geloven. De man met de kleine snor lijkt als twee druppels water op de echte Führer die in de Tweede Wereldoorlog de hele wereld terroriseerde. Niet wetende dat hij met de echte Hitler op stap gaat, begint Sawatzki met het maken van een reportage rond de ‘komiek.’ En zo groeit Hitler uit tot een heus media-icoon dat gevraagd wordt in iedere grote talkshow. Niemand gelooft dat Hitler de echte is en niemand merkt dat hij eigenlijk bezig is met het verspreiden van zijn propaganda. De media smullen van het succes en verdienen massa’s aan de performances van de komiek. Het Duitse publiek heeft het enkel over de ‘Hitler-imitator’ en hangt elke dag weer totaal gekluisterd aan het scherm. Maar wat gebeurt er als de mensen erachter komen dat het gaat om de echte Führer?

© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.
© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.

Na een ietwat vreemde scene die bijzonder flauw lijkt gefilmd, begint Er ist wieder da met een knappe scène over Hitlers ontwaking. Hij trekt op ontdekkingstocht doorheen het hedendaagse Duitsland dat volgens hem door compleet idiote politici wordt geleid. Op zich is het hele verhaal redelijk zwak en soms zelfs stom, maar dat is ook wat de film wil doen. Het is immers niet de bedoeling dat je effectief gaat lachen met Hitler en zijn ideeën. Het zijn de stomme dingen die af en toe een lachspier doen bewegen. Op zich kan je het hele gebeuren het beste vergelijken met films als Sacha Baron Cohens Borat (2006), waarin de acteur vermomd als Kazachse journalist naar de Verenigde Staten trekt. In die film werd zowel gebruik gemaakt van geacteerde scenes als scenes die de werkelijke reacties van het volk vastlegden. Ook deze Er ist wieder da maakt gebruik van beide technieken. Dat verklaart ook meteen hoe het komt dat de eerste scene zo flauw lijkt. De acteur die Hitler vertolkt is voor de film geregeld vermomd onder het volk getrokken om er meningen te vragen over het beleid van de Duitse overheden. En dan vallen de maskers af, want velen onder hen tonen nog steeds behoorlijk veel sympathie voor Hitlers gedachtegoed en hebben ongelooflijk veel commentaar op de multiculturele samenleving zoals we die vandaag kennen. En daar gaat de film net over.

© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.
© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.

De Duitse bevolking amuseert zich duidelijk met de komst van Hitler. Het feit dat hij in de film uitgroeit tot een heus media-icoon zegt natuurlijk meteen iets over de hedendaagse journalisten, kranten en televisiemakers. Er ist wieder da levert dan ook heel wat kritiek op de manier waarop er vandaag met nieuws en personen wordt omgegaan. Als er genoeg mee te verdienen valt, maakt het allemaal niet meer uit. Er is onder het Duitse volk nog heel wat sympathie voor Hitler en zijn gedachtegoed en dat probeert de film ook te tonen. Het probleem is echter dat het allemaal niet op een correcte manier gebeurt, waardoor de spiegel die het Duitse volk voorgehouden krijgt serieus misvormd is. Er is wieder da is niet echt een eerlijke film en dat is behoorlijk jammer. Desalniettemin opent de film je ogen en laat hij je afvragen of Hitler eigenlijk ooit wel is weggeweest. Er zijn immers altijd politici die soortgelijke ideeën verkondigen. Maar opnieuw: de kijker dient de film met een serieuze korrel zout te nemen, want het is erg gevaarlijk om zomaar mee in de gedachte van de film te gaan.

© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.
© 2015 Mythos Filmproduktion GMBH & Co. KG Constantin Film Produktion GMBH. All Rights Reserved.

Het doel dat regisseur David Wnendt met Er is wieder da probeert te bereiken is wel degelijk heel erg knap. Hij wil met zijn film bewustheid creëren bij de Duitse bevolking en bij uitbreiding ook bij de rest van de wereld. Zijn werk is dus verre van stom of flauw, maar het komt er allemaal niet goed uit. Soms wordt de film wat rommelachtig en moet de kijker tussen alle extra dingen het echte verhaal gaan zoeken. Dat is vervelend, want zo lijkt je interesse na verloop van tijd gewoon weg te wandelen. Wie wel een serieuze pluim verdient, is de acteur die in de huid van Adolf Hitler kruipt. Oliver Masucci zet een knaller van een prestatie neer. Hij doet je effectief denken dat je te maken hebt met de echte Hitler en doet je soms ook echt twijfelen aan de echtheid van het personage. Hij weet bovendien knap de balans te vinden tussen het serieuzere en het komische en dat maakt zijn prestatie ronduit buitengewoon. De rol van journalist Fabian Sawatzki wordt ook heel knap neergezet door Fabian Busch. Verder wordt de cast aangevuld met degelijke Duitse acteurs die weten waar ze mee bezig zijn.

Het verdict
Er is wieder da mist zijn doel. De film houdt de Duitsers een kromme spiegel voor, waardoor je af en toe begint te twijfelen aan de kracht ervan. Op geen enkel moment slaagt Wnendt erin zijn film te laten boeien, wat echt heel erg jammer is. Het wordt na verloop van tijd ook echt moeilijk om de realiteit van de gespeelde scenes te scheiden, waardoor het nog moeilijker wordt om de echte boodschap uit de film te distilleren. Er ist wieder da is hier en daar grappig, maar daar blijft het bij. Helaas zijn er geen goede grappen of van de pot gerukte situaties terug te vinden. Wnendt levert dus een degelijke film af, al is kritiek meer dan op zijn plaats. De cast zorgt wel voor schitterend acteerwerk. Zo wordt de rol van Adolf Hitler ongelooflijk sterk neergezet door Oliver Masucci. Hij doet je vaak denken dat je als kijker te maken hebt met de echte Hitler. Zijn performance brengt hier en daar wat deugddoende humor, maar ook dat volstaat niet echt. Verder wordt de luchtige rol van Sawatzki ook mooi gespeeld door Fabian Bush. Er ist wieder da is geen slechte film, maar het is niet steeds even consequent en dat is jammer. Toch loont het de moeite om te zien hoe mensen vandaag de dag om zouden gaan met de meest gevreesde man uit de Tweede Wereldoorlog. Er ist wieder da ligt sinds 20 mei 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de trailer.

KOOP VIA - klein

Is Er ist wieder da een film die jou wel zou kunnen bekoren of helemaal niet? Denk jij dat het een grappige film is of staat het je helemaal niet aan? Zag je de film in de bioscoop of wist je al een DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het weten door te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *