Review – 10 Cloverfield Lane (2016)

Informatie


Regie: Dan Trachtenbach
Cast: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman & John Gallagher Jr.
Genre: Drama, horror, mysterie
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 16 maart 2016
Releasedatum Home Video: 27 juli 2016, beschikbaar op DVD en Blu-Ray

© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Een vervolg maken op een film is meestal redelijk tricky. De fans van je film zijn immers al compleet vertrouwd met het verhaal dat je wil vertellen en beschouwen een vervolg al gauw als een flauw afkooksel van het origineel. Als de sequel niet in de handen belandt van een steengoede regisseur, is deze al bijna ten dode opgeschreven. Het meest opvallende geval is misschien wel Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). De hele Indiana Jones-franchise zal voor velen gezien worden als één van de grote filmreeksen uit de geschiedenis. Toen Steven Spielberg in 2008 op de proppen kwam met een gloednieuwe film over de avontuurlijke professor, konden de fans hun enthousiasme nauwelijks verbergen. Het resultaat dat ze uiteindelijk op het witte doek konden aanschouwen was een weinig interessante prent en de speciale effecten in de film kwamen meer dan vaak compleet onprofessioneel over. Voor vele scifi-fans zijn ook de sequel-films op de originele Star Wars-films complete horror. Gelukkig werd de hele franchise in hersteld door de steengoede sequel van J.J. Abrams. Ook de laatste jaren presenteerden de filmstudio’s heel wat sequels. Zo kwam er een nieuwe film in de Sinister-franchise, verraste Bryan Mills ons opnieuw in de derde Taken-film en volgden we opnieuw het uitstekende spionagewerk van James Bond in Spectre. Eerder dit jaar kwam de meest verrassende film van de laatste jaren in de bioscoop: 10 Cloverfield Lane. Omwille van de naam werd al snel gespeculeerd over of het al dan niet een vervolg zou zijn op Cloverfield, dé cultfilm van 2008. Wel, het is tijd om daar eens een duidelijk standpunt over in te nemen.

© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

10 Cloverfield Lane neemt ons mee naar New Orleans. De jonge Michelle heeft ruzie met haar verloofde Ben en beslist hem te verlaten. Totaal overstuur kruipt ze achter het stuur en rijdt ze richting Louisiana. Ben blijft haar bellen en net wanneer ze de telefoon wil opnemen, rijdt een tegenligger haar aan en verliest ze het bewustzijn. Michelle wordt wakker in een betonnen kamer zonder ramen. Wat is er gebeurd? Waar is ze? Wordt ze gevangengehouden? Beeldt ze zich dit allemaal in? Ze hoort voetstappen en de deur wordt geopend. Voor haar staat een man: Howard. Hij vertelt Michelle dat er een vreselijke chemische aanval is geweest en dat ze nu samen met hem en de vreemde Emmett schuilt in zijn zelfgebouwde ondergrondse bunker. Michelle kan maar nauwelijks geloven dat alles wat ze ooit kende er nu niet meer is, maar nadat ze het met haar eigen ogen ziet beseft ze dat het allemaal de waarheid is. Ook Emmett vertelt haar dat het allemaal waar is. Dit is de enige plek waar ze veilig zijn, tot ze merken wie de mysterieuze Howard echt is. Zonder echt te weten wat er buiten allemaal gaande is, beginnen Michelle en Emmett met het plannen van hun ontsnapping en de overmeestering van Howard. Maar wanneer die laatste stilaan lucht krijgt van hun stiekeme onderonsjes, loopt de situatie compleet uit de hand. Zullen Michelle en Emmett uiteindelijk weer aan de oppervlakte komen en kunnen ontdekken waarom ze in de bunker moesten schuilen?

© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Drie mensen die in een bunker moeten schuilen voor iets waarvan ze het fijne eigenlijk niet weten, dat klinkt genoeg voor een spannende en personage-gedreven film. 10 Cloverfield Lane neemt de kijker dan ook mee op een bijzonder spannende en interessante rollercoaster. Niet alleen wat betreft het waterdichte en perfect opgebouwde verhaal komt de kijker volledig aan zijn trekken, ook de personages leveren de kijker puur kijkgenot. Het verhaal is ook enkel zo sterk omwille van de nagenoeg feilloos gecreëerde personages. Op zich gaat het gewoon om drie mensen in een kleine ruimte terwijl ze het ene mysterie na het andere proberen te ontrafelen. Het is een redelijk simplistisch verhaal à la Air (2015) met het enige verschil dat de personages in deze film gewoonweg perfect zijn uitgewerkt, waardoor 10 Cloverfield Lane een heel erg hoog niveau bereikt. Ze dragen het verhaal en maken het interessant en dat is net wat we vandaag de dag van een film verwachten. Het allersterkste aan deze film is misschien wel dat de kijker tot het laatste kwartier van de film compleet in het ongewisse moet tasten. Net als de personages weten we dat er een chemische aanval is geweest – of is dat ook niet waar? – maar komen we er maar niet achter wie of wat hier achter zit. En die voortdurende spanning doet je voortdurend op het puntje van je stoel zitten.

© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.
© 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Niet alleen wat betreft het verhaal moet de kijker overleven op zelfgeformuleerde hypotheses over het verdere verloop van het verhaal. Het blijft tot op het einde en zelfs na afloop van de film gissen of 10 Cloverfield Lane nu een vervolg is op het succesvolle Cloverfield (2008).  Een sluitend antwoord kan je er niet op geven, maar misschien wilt het wel iets zeggen dat beide films werden geproduceerd door de getalenteerde J.J. Abrams. Abrams zelf is van plan om de beide films te linken met een gezamenlijke sequel op de beide films, maar dat is nog niet officieel. Desalniettemin kan je concluderen dat regisseur Dan Trachtenbach, die met 10 Cloverfield Lanede eerste stap zette in de Hollywoodwereld, een knaller van een gelaagde film op de kijker loslaat. Hij regisseert een prachtige en aantrekkelijke film en weet duidelijk waarmee hij bezig is. De kwaliteit van zijn eerste Hollywoodprent heeft hij natuurlijk niet enkel aan zichzelf te danken. De film is knap geproduceerd door J.J. en zijn kompanen, maar ook de kleine maar bijzonder getalenteerde cast zet puik acteerwerk neer. De rol van de onfortuinlijke – of toch niet zo onfortuinlijke – Michelle wordt heel natuurlijk gespeeld door Mary Elizabeth Winstead, die je kent van Kill The Messenger (2014) en televisieserie The Returned. Ook John Goodman, die volgend jaar schittert in blockbuster Kong: Skull Island, zet zijn rol als Howard ongelooflijk sterk neer. Verder wordt de rol van Emmett ook heel erg mooi neergezet door John Gallagher Jr. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kwaliteit van de film samengaat met de kleinere maar uitstekende cast.

Het verdict

10 Cloverfield Lane is een indirect vervolg op Cloverfield (2008) en bevat – zeker voor de die hards die de prent uit het hoofd kennen – heel wat knipogen naar de cultfilm. De film van Dan Trachtenbach is slim en bouwt de spanning perfect op. De kijker wordt voortdurend in het ongewisse gelaten en dat maakt de prent ongelooflijk sterk. Samen met de personages probeer je alles te snappen, alles te ontrafelen en wil je maar al te graag ontdekken wat er zich daarbuiten afspeelt. Als je dan op het einde mag aanschouwen wat er zich buiten bevindt, ben je gerustgesteld. Sommigen zullen het einde misschien wat flauw en belachelijk vinden, voor anderen zal het maar weinig storen. Waar in ieder geval geen discussie over bestaat, is dat 10 Cloverfield Lane dé verrassendste film van 2016 is. Het leuke is bovendien ook dat de film zichzelf niet overal even serieus neemt, want de spannende momenten worden afgewisseld met grappige en luchtige scenes. 10 Cloverfield Lane is perfect geregisseerd, personage-gedreven en de cast is om je vingers bij af te likken. Kortom: deze mysterieuze en psychologische film is een streling voor het oog en een aanrader voor iedere cinefiel. De prent ligt vanaf 27 juli 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Check nu deze onheilspellende trailer.

KOOP VIA - klein

Heb jij 10 Cloverfield Lane al gezien? Vond jij de film ook zo geweldig? Vond jij het einde sterk of stoorde jij je er net aan? Wist je de film al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen of heb je daar helemaal geen nood aan? Laat het weten door hier onder te reageren.

2 reacties

    1. Ik vind mijn recensies veel te lang, maarja 🙂 bedankt! Njaaa ik ben echt een sci-fifreak, dus het stoorde me niet echt. Ik ben zeker benieuwd naar eventuele volgende sequels. Winstead is alvast geïnteresseerd in een vervolg dussss laat maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *