Review – Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Informatie

Regie: Zach Snyder
Cast: Henry Cavill, Ben Affleck, Jeremy Irons, Gal Gadot, Jesse Eisenberg & Amy Adams
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 23 maart 2016
Releasedatum DVD, Blu-Ray & 3D Blu-Ray: 3 augustus 2016

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

Recensie

Superhelden, superhelden, superhelden… De hele wereld verdwaalt in het overgrote aanbod aan superhelden van de laatste jaren. Twee grote kampen strijden voortdurend met elkaar. Marvel-lovers, die maar al te graag Iron Man, Captain America en The Hulk aan het werk zien, botsen voortdurend tegen de DC Comics-fans. Zij houden dan van Batman, Wonder Woman en Aquaman. De laatste en komende jaren zullen we films zien van vrijwel elke held die je maar kan bedenken. En terwijl de gloednieuwe DC Comics-film Suicide Squad vanaf vandaag in de zalen speelt, staat er ook een heldhaftige release klaar in de winkelrekken. De ultieme clash der titanen, dé strijd tussen de groten der aarde is eindelijk ook klaar voor het kleine scherm: Batman v Superman: Dawn of Justice. En er is dan één vraag die we ons allemaal stellen: moeten de helden van Marvel stilaan die van DC Comics beginnen vrezen?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

In Batman v Superman: Dawn of Justice maken we opnieuw kennis met Batman, die tijdens zijn gewone leven als de superrijke Bruce Wayne door het leven gaat. Wayne verloor als kind zijn ouders, waardoor hij op latere leeftijd besliste om de criminaliteit in Gotham City hardhandig aan te pakken. In Metropolis, een naburige stad van Gotham, ziet Wayne op een dag een majestueus gevecht tussen Superman en Generaal Zod. Door de ongelooflijke omvang van de strijd tussen de twee kanjers worden er heel wat gebouwen vernietigd en laten er heel wat mensen het leven. De burgers, de pers, de overheid en Batman beginnen te twijfelen aan Superman. Hij vernielt en vermoord immers meer dan dat hij goede daden verricht. Superman moet verantwoording afleggen voor zijn daden. Maar wanneer er op een hoorzitting een bom afgaat en hij er bovendien de schuld van krijgt, beslist ook Batman het tegen Superman op te nemen. Wat volgt is een enorme strijd tussen de twee krachtpatsers, niet wetende dat er eigenlijk een veel groter gevaar op de loer ligt.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

De gebeurtenissen die de kijker in Batman v Superman kan aanschouwen volgen dus rechtstreeks die van Man of Steel (2013), waarin we voor het eerst sinds lang opnieuw op het witte doek kennis konden maken met Superman. Op zich is het verhaal wel interessant. Het gaat immers over hoe de mensheid zich begint te keren tegen de man die ooit zo geweldig was. Erg origineel is het niet, want wie goed op de hoogte is, merkt dat dit ongelooflijk hard lijkt op de recente Captain America: Civil War (2016). Het probleem met deze Dawn of Justice is echter dat het verhaal niet helemaal rechtlijnig is. De makers van de film hebben er gewoonweg té veel in willen steken, waardoor alles maar heel matig uitgewerkt is. Bovendien is de slechterik in de film, gespeeld door Jessie Eisenberg, te irritant en heb je eigenlijk al vanaf de meet af aan door waar de film uiteindelijk zal eindigen.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

Omdat het de eerste film is waarin de wereld de nieuwe Batman te zien krijgt, is het verleidelijk om terug te hunkeren naar Christopher Nolan’s ­The Dark Knight-trilogie. Want hoewel de film eigenlijk zowel over Batman als Superman gaat, ligt de nadruk heel fel op de vleermuizenheld van Gotham. Zach Snyder probeert heel hard de films van Nolan te overtreffen, maar slaagt daar op geen enkel moment in. Alleen al de sfeer is totaal anders. We zien niet het grimmige Gotham zoals we gewoon zijn. Snyder speelt daar te weinig mee, want wie bekend is met de franchise weet dat Gotham een soort stilzwijgend personage is waarmee rekening gehouden moet worden. Bovendien is Batman v Superman ook niet meteen een personage-gedreven film, in tegenstelling tot Nolans Oscarwinnende trilogie. Daar ging het immers steeds over persoonlijke ontwikkelingen van de held en niet zozeer over zijn strijd tegen het kwaad.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

Batman v Superman: Dawn of Justice blijft natuurlijk wel heel erg smakelijk cinemavoer. Superhelden die het tegen elkaar opnemen, spetterende speciale effecten en typische liefdestwists maken het natuurlijk ongelooflijk leuk om de film te kijken. De prent mist gewoon dat sprankeltje originaliteit en de spontane humor die de Marvel-films zo doen knallen. Wat dan wel weer leuk is aan Snyder’s superheldenclash, is de manier waarop hij de deuren openzet voor de toekomstige films in het DC Comics-universum. Er staan immers al heel wat films gepland voor de erg nabije toekomst. Denk maar aan Justice League (2017), Wonder Woman (2017), Aquaman (2018), die nog maar een greep zijn uit de releasekalender.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainment Inc.

De acteerprestaties van de voltallige cast weten wel meer dan te overtuigen. Ben Affleck, die in 2013 met zijn Argo een Oscar wist binnen te slepen, doet het voortreffelijk als Batman. Al kan niemand tippen aan de prestatie van Christian Bale als de held van Gotham. Henry Cavill kruipt voor de tweede maal in de huid van de Kryptoniaanse superheld en doet dat ook heel erg goed. Het is alleen heel erg jammer dat er weinig gedaan wordt met beide personages. Over de hele film blijven ze hetzelfde, zonder dat er één of andere leuke ontwikkeling plaatsvindt.

Het verdict

Batman v Superman: Dawn of Justice is geen slechte film. Zach Snyder regisseert een degelijke prent, maar alles is en tikkeltje té ambitieus en het verhaal is wat langdradig waardoor je merkt dat DC Comics het lastig heeft met het succes van concurrent Marvel. Snyder kan Nolans werk geenszins overtreffen. Het acteerwerk is wel heel overtuigend en dat maakt natuurlijk heel erg veel goed. Ondanks de verschillende minpunten, het gebrek aan de juiste sfeer en de magere invulling van de personages, is Batman v Superman: Dawn of Justice toch een film die je absoluut niet mag missen. Het is immers een superheldenfilm en dat zegt genoeg, toch? Batman v Superman: Dawn of Justice ligt sinds 3 augustus 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray. Bekijk nu de majestueuze trailer.

KOOP VIA - klein

Is deze superheldenfilm iets voor jou of ben je toch eerder fan van de Marvel-films? Vond jij Ben Affleck als Batman ook zo goed of mis je Christian Bale al? Heb je de film in de bioscoop gezien of wachtte je op de DVD of Blu-Ray? Reageer hier onder en deel je mening.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *