Review – London Has Fallen (2016)

Informatie

Regie: Babak Najafi
Cast: Aaron Eckhart, Gerard Butler, Morgan Freeman, Angela Basset & Waleed Zuaiter
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Entertainment One Benelux
Releasedatum bioscoop: 3 maart 2016
Releasedatum DVD en Blu-Ray: 20 juli 2016

© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.
© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.

Recensie

Als je zin hebt om in je zetel te genieten van het ene spannende moment na het andere en je houdt van knallende gevechten, is een actiefilm wellicht de allerbeste keuze voor jou. Jaarlijks laten de studio’s de grootste en kleinste films in het genre los op het publiek. Zo speelt momenteel de langverwachte Jason Bourne met Matt Damon in de zalen. Actieheld Jason Statham schittert binnenkort dan weer in Mechanic: Ressurection. Een andere actiefilm die dit jaar het licht zag, is London Has Fallen, het vervolg op Olympus Has Fallen (2013). Is het cinemavoer of totaal niet?

© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.
© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.

In London Has Fallen worden we opnieuw beste vrienden met Benjamin Asher, de president van de Verenigde Staten. Net zoals in Olympus Has Fallen is het Mike Banning die de persoonlijke lijfwacht van de president is. Mike is dolgelukkig met zijn vrouw, want binnen een aantal weken wordt hij trotse vader van een kindje. Maar wanneer de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk in zijn slaap sterft, moeten alle staatsleiders afzakken naar Londen voor de begrafenis, zo ook de president van de VS en Mike Banning inbegrepen. Zonder al te veel voorbereiding en info over het hele gebeuren, stijgt Air Force One op richting de Europese grootstad. Alles lijkt in orde te zijn, maar plots vinden er een reeks van aanslagen plaats in de Britse hoofdstad. Mike Banning moet dus opnieuw de president beschermen. Maar zal het hem dit keer even goed lukken?

© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.
© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.

Net zoals zijn voorganger begint London Has Fallen op een erg rustige manier. We zien Mike Banning, die op zijn gemakje een aangenaam leventje leidt. Maar al snel wordt er roet in het eten gegooid, want de president beslist dus naar Londen te reizen. Het verhaal kantelt al snel. Niet echt een probleem, want de kijker zit gauw op het puntje van zijn stoel en maakt zich klaar voor spetterende actie. Op zich stelt het verhaal niet erg veel voor. De makers proberen een soort IS-verhaal te brengen over aanslagen op een Europese hoofdstad. Hyperactueel is het wel, maar dat tikkeltje xenofobie komt wel net iets te sterk naar boven.

© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.
© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.

Wat betreft het verhaal is er dus niets nieuw onder de zon. London Has Fallen is een geupdate, geactualiseerde versie van zijn voorganger, die op zich een film leek die je ooit al eerder had gezien. Dit keer is er alleen meer actie, er zijn meer ontploffingen en het dodental is ferm gestegen. Dat is allemaal misschien wel goed voor wie van het genre houdt, maar het is soms wel wat overdreven. Van het begin tot het einde is er vrijwel non-stop actie. Reken dus niet op ruimte voor interessante dialogen of leuke ontwikkelingen van de personages, want dan ben je compleet aan het verkeerde adres. En bovendien: de schaarse dialogen die er zijn, barsten van de clichés. Ook de speciale effecten komen soms een beetje goedkoop over, maar als je helemaal in de film zit kijk je er gewoon voorbij.

© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.
© 2015 LHF Productions, INC. All Rights Reserved.

London Has Fallen geeft de kijker wel mooi acteerwerk. Voor de tweede keer kruipt acteur Gerard Butler in de huid van de sterke Mike Banning. Net zoals bij Olympus Has Fallen kan je stellen dat hij meer dan geschikt is voor de rol. Butler acteert vol overtuiging, alsof hij de echte president moet beschermen. Dat is uiteraard niet het geval, want die wordt gespeeld door Aaron Eckhart. Ook hij zet een stevige prestatie neer. Kijken naar een echt badass staatshoofd is leuk, toch? Verder wordt de cast aangevuld door Hollywood-legende Morgan Freeman, Robert Forster, Waleed Zuaiter en Colin Salmon, die stuk voor stuk ook mooi werk neerzetten. Maar eigenlijk is deze cast veel te goed voor London Has Fallen.

Het verdict

Regisseur Babak Najafi, redelijk onbekend in Hollywood, presenteert een spectaculaire en actievolle prent die voor fans van het genre meer dan toereikend is. Het verhaal is echter oppervlakkig, net zoals de personages, en dat kan de echte cinefiel misschien wel storen. Najafi levert een visueel mooie film, al komen de speciale effecten hier en daar niet helemaal overtuigend over. Gerard Butler, Morgan Freeman en Aaron Eckhart leveren degelijk acteerwerk en dat komt de prent uiteraard ten goede. Als je dus zin hebt om zonder al te veel te moeten nadenken naar een film te kijken, is London Has Fallen zeker een aanrader. De film ligt sinds 20 juli 2016 in de winkelrekken en is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze spectaculaire trailer.

KOOP VIA - klein

Ben jij een actiefilmfan en hou jij wel van knallende prenten als London Has Fallen? Vind jij het belangrijk dat er een goed verhaal is of maakt dat voor jou niet uit? Heb je de film in de bioscoop gezien of heb je de DVD of Blu-Ray al? Laat het weten door nu te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *