Review – The Brothers Grimsby (2016)

Informatie

Regie: Louis Leterrier
Cast: Sacha Baron Cohen, Rebel Wilson, Mark Strong, Isla Fisher & Penélope Cruz
Genre: actie, komedie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 13 april 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 augustus 2016

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het is niet steeds het geval, maar vaak zijn actie en komedie een behoorlijk plezierige mix. Films waarin de actie en het hele verhaal niet al te serieus genomen worden, staan immers garant voor heel wat vertier. Neem nu bijvoorbeeld het ongelooflijk knallende Spy (2015), dé beste actiekomedie van vorig jaar. De makers van die film wisten de balans tussen actie en komedie perfect te behouden. Eerder dit jaar zagen we dan weer The Brothers Grimsby, de nieuwe komedie van Sacha Baron Cohen. Maar weet de getalenteerde komiek het niveau van Borat (2006) te evenaren?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

In The Brothers Grimsby trekken we naar Grimsby, een lelijk stadje in Engeland. We maken kennis met Nobby, die alles heeft wat hij maar kan wensen. Hij heeft de knapste vrouw ter wereld, negen kinderen van wie hij zielsveel houdt en hij profiteert van het systeem. Hij mist echter één belangrijk ding: zijn kleine broer Sebastian. Al 28 jaar zoekt de arme Nobby zijn broer. Maar wanneer iemand uit Grimsby plots weet dat Seba zich in Londen bevindt, twijfelt hij geen seconde. Nobs vertrekt naar de Britse hoofdstad en vindt er eindelijk na zo lang zoeken zijn broer. Maar Nobby weet niet dat Sebastian een geheim agent is voor de MI6. Zonder dat hij het weet verpest hij Seba’s belangrijke operatie, waardoor het agentschap zich helemaal tegen hem keert. Samen met Nobby moet Sebastian zijn naam zien te zuiveren. En dat is een heuse taak…

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

De film vliegt er meteen knallend in. Een spectaculaire actiescene in de stijl van James Bond of Mission Impossible zet de kijker meteen op het puntje van zijn stoel. Het ziet er allemaal veelbelovend uit, zeker als je merkt dat de regisseur perfect wisselt tussen first person-perspectief en gewone beelden. The Grimsby Brothers geeft de kijker meteen een goed gevoel en weet dat over de hele lijn ook mooi vast te houden. Van de eerste minuut tot de allerlaatste seconde is deze actiekomedie dan ook hersenloos genieten. Maar daar blijft het bij. Verwacht je niet aan veel diepgang of een vernieuwend verhaal, want dan laat je deze prent best links liggen.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal dat de film vertelt, is niet meteen het meest vernuftige. Er zijn maar weinig plottwists die echt als een verrassing komen, maar storend is het eigenlijk niet. Met een actiekomedie kun je immers ook niet echt veel kanten uit, waardoor ze natuurlijk allemaal hard op elkaar gelijken. Het enige dat wel goed is, is de manier waarop de film de band tussen de twee vervreemde broers stilaan weer sterker laat worden. Het is een mooi element in het verhaal, dat de hele film behoorlijk ten goede komt. Hoe doorzichtig en voorspelbaar het verhaal ook mag zijn, de film entertaint. En dat is ten slotte waarom mensen naar films kijken, niet?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

The Brothers Grimsby slaagt echter niet volledig in zijn opzet. Sacha Baron Cohen, de man achter geschifte komedies zoals Borat (2006), Brüno (2009) en The Dictator (2012), wilde met deze film de hele wereld choqueren. Wel, dat is helemaal niet gelukt. Zijn actiekomedie blijft over de hele lijn te braaf en de komedie beperkt zich veeleer tot goedkope vulgaire grappen. En dat is toch iets waar we vandaag absoluut geen nood meer aan hebben. We zijn veeleisend geworden en ons kritisch oog kan zulke grappen maar nauwelijks smaken. Cohens humor is afgezaagd en slaagt er niet meer in te boeien. Jammer, maar gelukkig zit de actie over de hele film wel helemaal goed. Wanneer Nobby en Sebastian samen in gevaarlijke situaties belanden, wordt de kijker getrakteerd op mooie actiescenes met een komische noot: lichtjes grappig en behoorlijk entertainend.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Sacha Baron Cohen slaagt er misschien niet in te choqueren en zijn humor lijkt dan wel half bedorven, zijn acteerprestatie is wel indrukwekkend. Het personage dat hij speelt, de idiote voetbalhooligan Nobby, komt ongelooflijk echt over. Het is dan ook jammer dat het verhaal en de humor niet helemaal op peil staan, want The Brothers Grimsby had stukken beter kunnen zijn. Ook Mark Strong, die schitterend acteert als de serieuzere geheime agent Sebastian Graves, doet het voortreffelijk. Maar van Strong wisten we uiteraard al langer dat hij een voortreffelijk acteur was. De cast wordt aangevuld door Rebel Wilson, Isla Fisher, Penélope Cruz en een hoop getalenteerde kinderen. Ook zij leveren mooi acteerwerk.

Het verdict

The Brothers Grimsby komt helemaal niet in de buurt van Spy (2015), dat veruit de beste actiekomedie van de laatste jaren was. Niet alles staat helemaal op punt, waardoor het allemaal wat zwakker overkomt. De humor is niet helemaal in balans met de actie en is bovendien soms net dat tikkeltje te vulgair. Desalniettemin kunnen komediant Sacha Baron Cohen en topacteur Mark Strong het publiek wel enorm entertainen met hun acteerwerk en heerlijke dialogen. Verveling is er nooit, en dat komt natuurlijk ook door het steengoede regiewerk van Louis Leterrier. Kortom: als je houdt van actiekomedies en je niet bang bent voor wat vulgaire komedie, ben je helemaal aan het juiste adres. The Brothers Grimsby ligt sinds 10 augustus 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze spectaculaire trailer.

KOOP VIA - klein

Ben jij wel fan van actiekomedies en denk je dat deze film iets voor jou is? Heb je The Brothers Grimsby al in de bioscoop gezien of wist je hem al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat weten wat jij ervan denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *