Review – The Assassin (2016)

Informatie

Regie: Hou Hsiao-Hsien
Cast: Chang Chen, Shu Qi, Yun Zhou, Satoshi Tsumabuki & Zhen Yu Lei
Genre: Actie, drama
Distributeur: Lumière
Releasedatum bioscoop: 24 februari 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 augustus 2016

© 2016 Lumière
© 2016 Lumière

Recensie

Jaarlijks zijn er ook in filmland heel wat mooie festivals. Zo klinken die van Cannes, Venetië, Toronto, Berlijn of van ons eigen Gent en Oostende je wellicht meteen bekend in de oren. Het zijn plekken waar iedere filmfan helemaal aan zijn trekken komt, want niet alleen de knapste blockbusters worden er gepresenteerd. Ook de kleinere buitenlandse films vinden hier hun weg naar het publiek. Zo ging op 21 mei 2015 het Taiwanese The Assassin in Cannes in premiere. Filmdistributeur Lumière bracht de film dit jaar uit in België, eerst in de zalen en nu ook op DVD en Blu-Ray. Is de film de moeite waard?

© 2016 Lumière
© 2016 Lumière

In The Assassin maken we kennis met de jonge Nie Yinniang. Zij werd haar hele leven opgeleid in een klooster door een vreemde non. Haar training was intensief, want op een dag moet ze als ijskoude moordenaar opdrachten kunnen uitvoeren. Wanneer ze eindelijk volleerd is en haar eerste opdracht krijgt, moet ze meteen een oude bekende vermoorden: de man van wie ze al heel haar leven houdt. Maar dat blijkt moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Yinniang belandt niet alleen in een strijd met haar doelwit, ook met zichzelf worstelt ze elke dag weer. Zal Yinniang uiteindelijk trouw zijn aan haar kloosterorde of zal ze de man redden van wie ze zielsveel houdt?

Eerst en vooral: het verhaal van The Assassin zit ongelooflijk goed in elkaar. Als je puur kijkt naar de kern van het verhaal, zou je immers kunnen stellen dat dit een rasechte actiefilm is. Het gaat immers over iemand die de opdracht krijgt om iemand anders te vermoorden. Het leuke is dan ook dat The Assassin compleet anders is dan je dacht. Nu en dan moet de mooie actie in de film plaatsmaken voor schitterende dramatische scenes. En dat is nu net wat de film zo ongelooflijk interessant maakt. Vaak lukt het filmmakers niet om actie met andere genres te vermengen, maar Hsiao-Hsien Hou doet dat dus perfect.

© 2016 Lumière
© 2016 Lumière

The Assassin gaat dus niet louter over de opdracht die de arme Yinniang krijgt. Sterker nog, eigenlijk gaat de film daar helemaal niet over. De focus ligt volledig op de persoonlijke psychologische ontwikkeling die de jonge vrouw doormaakt. Ze werd immers op een jonge leeftijd uit de gewone wereld gehaald en belandt er nu plots terug. Niet alleen dat maakt de film boeiend, ook de voortdurende worsteling van het personage wekt je interesse. Want constant rijst de vraag aan wie ze nu wel of niet trouw moet zijn. The Assassin is dus een dramafilm waarin het hoofdpersonage voortdurend existentiële vragen stelt. En dat is sterk, want de film wordt nooit saai.

Wat wel gezegd mag worden, is dat het af en toe allemaal net iets te traag gaat. Maar dat komt omdat we met gewone Hollywoodfilms rotverwend zijn. Verhaallijnen komen bijna voorgekauwd op je bord en ook de personages zijn vaak mager. Hollywoodprenten zijn dus gemakkelijk te volgen. The Assassin is moeilijker, maar blijft tot op het einde ijzersterk. En dat komt wellicht ook omdat de film visueel zo ongelooflijk prikkelend is. The Assassin is een ware streling voor het oog. Alles wat je in de film ziet is prachtig in beeld gebracht: van de personages tot de natuur, van de kostuums tot de conversaties. Alles klopt gewoon aan deze dramatische actiefilm.

© 2016 Lumière
© 2016 Lumière

En niet alleen de regisseur mag je voor zijn werk feliciteren. Ook de cast zet prachtig acteerwerk neer. Die wordt geleid door Qi Shu, die op een meesterlijke wijze de rol van Yinniang vertolkt. Zonder al te veel te zeggen, brengt ze een personage dat zowel veel diepgang als emoties vertoont. Ook Chen Chang zet zijn rol mooi neer. Hij speelt een sterke heer van een vooraanstaande familie en doet dat op een ongelooflijk mooie manier. Jammer genoeg – en dat mag misschien wel heel stom klinken – lijken al die Aziaten heel erg hard op elkaar. Dat maakt het af en toe lastig om alle personages uit elkaar te houden.

Het verdict

Dat regisseur Hou Hsiao-Hsien in 2015 op het festival van Cannes ging lopen met de prijs voor beste regie, is niet meer dan een evidentie. De getalenteerde man presenteert een visueel verbluffende én uiterst interessante actiefilm. De dramatische kant van het verhaal is voortreffelijk uitgewerkt en de personages zijn ongelooflijk sterk. The Assassin is een rustige en boeiende film die je als een waar kunstwerk mag beschouwen. Maar let wel op, het is geen gewone film. Je moet openstaan voor de tragere manier van vertellen en de verschillende pauzes in de film. The Assassin is zonder twijfel een film die je echt niet mag missen. Je vindt de film sinds 23 augustus 2016 op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Ben jij wel fan van specialere films en ben je niet bang van een moeilijker verhaal? Spreekt The Assassin je aan of denk je dat het niet echt een goede film is. Zag je de film al in de bioscoop of wist je al een DVD of Blu-Ray te strikken? Laat het nu weten door te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *