Review – Demolition (2016)

Informatie

Regie: Jean-Marc Vallée
Cast: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Judah Lewis, Chris Cooper & Polly Draper
Genre: Drama
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 6 april 2016
Releasedatum DVD: 9 augustus 2016

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Recensie

Iedere mens is anders en iedereen is uniek. We vinden allemaal andere dingen leuk en hebben steeds een andere smaak. En het is ook goed dat dat zo is, want anders zou de wereld maar saai zijn. Niet iedereen gaat het zelfde met iedereen om. Ook verdriet verwerken we allemaal op een heel erg persoonlijke manier. Denk maar aan wanneer er iemand sterft. De ene zal je dag en nacht zien huilen, terwijl een andere het alleen heeft over de positieve dingen van de net overleden persoon. En net over dat verliest gaat Demolition, een mooie film met in de hoofdrol Jake Gyllenhaal en Naomi Watts. Maar raakt de film je ook helemaal?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

In Demolition volgen we de jonge Davis. Hij is ambitieus, heeft een geweldige job in de financiële sector en geniet dag in dag uit van zijn perfecte huwelijk. Wanneer hij op een dag samen met zijn vrouw Julia onderweg is en ze samen in een auto-ongeluk belanden, gebeurt het ondenkbare: zijn vrouw sterft maar Davis blijft leven. Wanneer hij in het ziekenhuis botst op een defecte snoepautomaat, beslist de gebroken man brieven te sturen naar de klantendienst van het bedrijf achter de automaat. Stilaan worden de brieven bekentenissen van de fouten die hij in zijn leven maakte. En die bekentenissen spreken de knappe Karen Moreno aan. Zij werkt bij de klantendienst van het bedrijf. Geleidelijk aan leren de twee elkaar echt kennen en wordt het voor Davis duidelijk wat hij moet doen: zijn oude leven vernietigen zodat hij met een propere lei kan herbeginnen.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

De titel Demolition dekt eigenlijk meteen de lading voor de hele film. Centraal staat de vernielingsdrang van Davis, de jonge gebroken man die niet weet hoe hij met zijn verlies moet omgaan. Davis begint met alles te vernietigen, alles rondom hem en daardoor ook zijn leven. En dat is ongelooflijk sterk, want de schrijvers proberen op een visuele manier duidelijk te maken hoe hard de arme Davis inwendig met zichzelf worstelt. Dat is een behoorlijk moeilijke opdracht, want het lijkt onmogelijk om gevoelens om te zetten in iets echt fysiek, in iets tastbaars. Demolition is dan ook een originele en unieke film die dit zonder problemen goed doet.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Alleen al aan het begin van de film merk je eigenlijk hoe goed de film wel niet is. De beginscenes gaan aan een aangenaam tempo vooruit en je hebt dan ook snel door waar de film over gaat: een weduwnaar die met zijn verlies moet omgaan. De kern van Davis’ vernielingsdrang ligt immers daar. Op geen enkel moment verliest regisseur Jean-Marc Vallée die focus, wat natuurlijk ongelooflijk goed is. Bovendien heeft Vallée oog voor humor. Het verhaal blijft over de hele lijn boeien, al wordt het hier en daar net iets te traag. Sommige scenes zijn overbodig, anderen hadden sneller mogen gaan. Maar dan nog, dit neemt niet weg dat Demolition echt een parel van een film is.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Niet alleen het verhaal zit ongelooflijk goed in elkaar, ook de personages die je in de film ziet komen meer dan geloofwaardig over. Davis, de succesvolle man die plots niet meer weet wat hij moet doen, voelt al meteen helemaal goed. Je ziet dat zijn personage mooi uitgewerkt is en dat het gedurende het verloop van Demolition ook allemaal nog eens sterker wordt. Dat komt ongetwijfeld ook door de sterke vertolking door de getalenteerde Jake Gyllenhaal. Met deze rol bewijst de Amerikaan nog maar eens wat voor een echte klasbak hij wel niet is. Het is een rol die op zijn lijf geschreven is en dat weet hij zelf ook.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

En niet alleen Gyllenhaal doet het zo ongelooflijk goed. Ook Naomi Watts levert een puike acteerprestatie als de vriendelijke klantendienstmedewerkster Karen Moreno. Haar personage is tevens goed uitgewerkt en mooi, wat het allemaal enorm aangenaam maakt om te volgen. En last but not least schittert ook de jonge Judah Lewis in een echte glansrol. De jonge knaap zet een knallende acteerprestatie neer als de ontspoorde jonge tiener die net als Davis op zoek is naar zichzelf. Wanneer Lewis en Gyllenhaal samen op het scherm te zien zijn, zorgt dat voor een spetterend vuurwerk.

Het verdict

Demolition is een niet te missen dramafilm. Van de eerste minuut tot de laatste seconden nemen Jean-Marc Vallée en zijn cast je mee op een boeiende trip door het leven van een (toch niet zo) gebroken man. Het verhaal zit ongelooflijk mooi in elkaar en weet humor en drama perfect met elkaar te mengen. Als je er bovendien nog eens bijneemt dat Jake Gyllenhaal, Naomi Watts en Judah Lewis fenomenale acteerprestaties neerzetten, weet je eigenlijk al genoeg. Demolition ligt sinds 9 augustus 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Zie jij Jake Gyllenhaal graag spelen en ben jij benieuwd hoe de acteur het er nu van afbrengt? Zag jij de film al in de bioscoop of wist je al een DVD op de kop te tikken? Spreekt het verhaal je aan? Laat het weten door nu hier onder te reageren en je mening te delen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *