Review – The Keeping Room (2016)

Informatie

Regie: Daniel Barber
Cast: Brit Marling, Hailee Steinfeld, Muna Otaru, Sam Worthington & Kyle Soller
Genre: Drama, actie, western
Distributeur: The Searchers
Releasedatum DVD: 1 maart 2016

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

Recensie

Wie aan film denkt, denkt ongetwijfeld meteen aan de bioscoop. En dat is ook deels terecht, want het merendeel van de goede films kan je ook immers daar ontdekken. Soms brengen filmdistributeurs ook een echte knaller van een film meteen uit op DVD of Blu-Ray. Denk maar aan de voortreffelijke horrorfilm The Hallow (2016) of de amusante actie-thriller Take Down (2016). Een tijdje terug bracht filmdistributeur The Searchers The Keeping Room uit op DVD, een erg interessant ogende western. Maar is de film ook echt de moeite waard?

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

In The Keeping Room volgen we drie vrouwen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Wanneer alle mannen van het landgoed vertrokken zijn richting het front, blijven de zussen Augusta en Louise samen met kun Afro-Amerikaanse slavin achter. Samen moeten ze overleven en hopen ze op de terugkeer van hun geliefden. Maar wanneer Louise op een dag ziek valt, moet Augusta op zoek naar medicijnen. Onderweg botst ze op twee vreemde mannen, die het meteen op haar gemunt hebben. Augusta weet te ontsnappen, maar eens ze thuiskomt is ze er niet meer gerust in.  Samen met haar jongere zus Louise en de lieve Mad moet ze zich klaarmaken voor de komst van de twee gevaarlijke mannen. Zullen de drie de mogelijke aanval overleven?

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

Het verhaal dat The Keeping Room vertelt is in se eigenlijk behoorlijk eenvoudig. Het gaat immers gewoon over drie vrouwen die er tegen het einde van de burgeroorlog in de Verenigde Staten volledig alleen voor staan. Ze moeten overleven. Het eerste deel van de film focust dan ook helemaal op de dramatische kant van het verhaal. Je krijgt heel mooi te zien hoe de drie vrouwen met elkaar om gaan en hoe – vooral bij Augusta – de huidskleur van de Afro-Amerikaanse Mad compleet verwaarloosbaar wordt. The Keeping Room is in die zin een behoorlijk effectief en interessant drama over overleven, respect, sterke vrouwen en zorg dragen voor elkaar. Het is mooi om te zien hoe schrijfster Julia Hart haar personages laat ontwikkelen.

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

Het tweede deel van The Keeping Room kan je zonder twijfel een echte actievolle western noemen. De spanning wordt heel knap opgebouwd en je interesse blijft net zoals bij het eerste deel meer dan aanwezig. Verwacht je dus aan knallende actiescenes die je echt op het puntje van je stoel zetten. En dat is natuurlijk allemaal wel heel knap en goed, maar het geweldigste is dat de dramatische kant van het verhaal op geen enkel moment verwaarloosd wordt. Voortdurend ligt de focus op de drie sterke vrouwen die moeten overleven. Je kan de komst van de twee mannen dus zien als één van de vele uitdagingen die de vrouwen moeten trotseren. Bovendien worden de relaties tussen de drie vrouwen ook tussen de actievolle scenes mooi uitgewerkt.

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

Een verhaal gaat en staat helemaal met de personages. En ook dat is voor The Keeping Room helemaal geen probleem. De drie vrouwen zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. De jonge Louise is een typische puber die met zichzelf worstelt en haar zus Augusta is een jonge vrouw die verantwoordelijkheid probeert te nemen. De arme Mad is eigenlijk het interessantste personage, omdat zij de film begint als een echte ‘nobody.’ Doordat iedereen haar steeds als slaaf zag, had ze nooit tijd om zichzelf te zijn. En nu kan dat wel, nu is er plaats voor. En ook dat is prachtig aan The Keeping Room. De twee mannen zijn wel niet goed uitgewerkt. Je hebt maar een vaag beeld en krijgt echt heel weinig informatie, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

© 2014/2016 The Searchers.
© 2014/2016 The Searchers.

Ook het acteerwerk zit in The Keeping Room helemaal goed. De hoofdrollen van de drie interessante vrouwen Augusta, Louise en Mad worden gespeeld door respectievelijk Brit Marling, Hailee Steinfeld en Muna Otaru. Ze doen het alle drie geweldig, alleen al omdat ze elkaar zo mooi aanvullen. Het is een waar feest om de drie samen in beeld te zien. De bekendste naam die je in deze film ziet is ongetwijfeld Sam Worthington. De acteur, vooral bekend van zijn rol als Jake Sully in James Camerons Avatar (2009), doet het ook in deze film weer voortreffelijk. Jammer genoeg krijgt hij niet veel tijd op het scherm.

Het verdict

Als je dacht dat films zich enkel beperkten tot wat je in de bioscoop zag, heb je het helemaal mis. The Keeping Room is één van die releases op DVD die je niet mag missen. Het verhaal is over de hele lijn boeiend, gelaagd en spannend. Bovendien is er echt voor ieder wat wils, want het eerste deel is puur drama, terwijl het tweede deel van de film de actie brengt. Als je daarnaast nog merkt dat de personages voortreffelijk uitgewerkt zijn en dat de cast het ongelooflijk goed doet, weet je al genoeg. Ook regisseur Daniel Barber levert uitstekend werk en presenteert de kijker een visueel strakke prent. The Keeping Room is dus een niet te missen film. Sinds 1 maart 2016 vind je deze film op DVD. Bekijk nu de trailer.

koop-via-klein

Ben jij fan van westerns en denk jij dat The Keeping Room inderdaad zo’n goede film is? Spreken het verhaal, de personages, de acteurs en de regisseur je aan? Of laten ze je allemaal koud? Laat het nu weten door hier onder te reageren en je mening te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *