Review – A Hologram for the King (2016)

Informatie

Regie: Tom Tykwer
Cast: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sidse Babett Knudsen & Ben Whishaw
Genre: Drama, komedie
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 14 september 2016
Releasedatum DVD: 24 januari 2016

© 2016 Hologram for the King LTD. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige acteurs gaan echt al decennia mee en weten de kijker met iedere film toch weer op één of andere manier te raken. Denk bijvoorbeeld maar aan Johnny Depp. Hoewel hij de laatste jaren ietwat verder op de achtergrond lijkt te belanden, blijven zijn films toch nog interessant. Gewoon omdat het Depp is. Een andere topper is de sympathieke Tom Hanks, die je vorig jaar wellicht aan het werk zag in de nieuwe Clint Eastwood-topper Sully. Hanks is zo bekend, dat hij zowel in grote knallers als in kleinere films kan schitteren. Terwijl zijn nieuwe film in de Robert Langdon-reeks niet zo geweldig werd ontvangen, schitterde de acteur vorig jaar ook in A Hologram for the King, een komisch drama dat veelbelovend klinkt. Maar is het ook een goede prent?

© 2016 Hologram for the King LTD. All Rights Reserved.

In A Hologram for the King volgen we het leven van de onfortuinlijke Alan Clay. Hij is gescheiden, heeft amper nog geld en moet de universiteitsopleiding van zijn dochter zien te financieren. Net op dat moment krijgt Alan van zijn baas een ongelooflijke kans: hij mag naar Saoedi-Arabië om daar het nieuwste IT-systeem voor te stellen aan de koning zelf. Na enige twijfel vertrekt Alan toch en al snel begrijpt hij dat het niet zomaar een plezierreisje wordt. Er is een gigantisch cultuurverschil en bovendien wordt hij steeds door de lokale bevolking als een echte buitenstaander behandelt. Wanneer blijkt dat de koning niet snel naar de handelsmetropool zal komen en hij keer op keer teleurgesteld wordt, gebeuren er uiteindelijk allerhande onverwachte dingen. Zal het allemaal goed aflopen met de arme man?

© 2016 Hologram for the King LTD. All Rights Reserved.

De openingsscene van deze film is misschien wel één van de beste die je ooit in de bioscoop of op DVD kon ontdekken. Op de schitterende muziek van Talking Heads start de film voortreffelijk en weet je meteen alles wat je moet weten over het prachtige hoofdpersonage. Alan is een gebroken man die eigenlijk echt op is. Hij heeft geen ideeën meer, hij kan niets meer oplossen en moet nu plots nog een grote deal scoren voor zijn bedrijf. Dat is een ongelooflijk moeilijke taak, maar het maakt de film erg interessant. Aanvankelijk gaat het allemaal erg goed vooruit. Het tempo is goed en de sfeer maakt het allemaal nog interessanter. Goed begonnen is half gewonnen, toch? Wel, dat valt te nuanceren. A Hologram for the King lijkt na de voortreffelijke openinsscene een beetje stil te vallen en dat is ongelooflijk jammer.

© 2016 Hologram for the King LTD. All Rights Reserved.

Je verwacht je immers aan een interessante humoristische film die de persoonlijke ontwikkelingen van een businessman tot in de puntjes blootlegt. Dat is A Hologram for the King helemaal niet. Na verloop van tijd wordt de film gewoon een aaneenschakeling van gebeurtenissen waarin een verhaal echt heel ver zoek is. Je hebt niet meer door waarover het allemaal heen gaat en kijkt gewoon toe, benieuwd naar wat er allemaal nog gaat komen. Wees gewaarschuwd: echt heel veel gebeurt er in de film niet. Maar dat stoort eigenlijk niet echt. A Hologram for the King is één van die films waarin het eigenlijk allemaal niet uitmaakt. De prent geeft je voortdurend een ongelooflijk goed en ontspannen gevoel en dat is ongetwijfeld ook wat de regisseur met deze film wil brengen. Het magere verhaal vergeet je echt door de uitstekende sfeer die het allemaal o-zo-aangenaam maakt.

© 2016 Hologram for the King LTD. All Rights Reserved.

Het leukste aan deze film is dat de grappige momenten je vaak ook echt doen gniffelen. De film werkt over de hele lijn echt, ook al is het verhaal net iets minder. Dat komt wellicht ook doordat Tom Hanks een ongelooflijk sterke prestatie neerzet. De Forrest Gump-acteur laat wederom zien dat hij weet wat hij doet en neemt de kijker echt mee op een boeiende trip door Saoudi-Arabië. Aangezien het verhaal behoorlijk mager is, hangt de film dus helemaal van de acteur af. Gelukkig doet hij het dus compleet vlekkeloos, hoewel het soms allemaal wat met ongeloofwaardigheid ligt te flirten. Naast Hanks zien we ook nog Alexander Black in een schitterende rol. Hij speelt de gids/taxichauffeur die Alan overal en nergens heen brengt. De twee acteurs vullen elkaar perfect aan en maken de film over de hele lijn zonder twijfel verteerbaar. Verder zien we ook Westworld-madam Sidse Babett Knudsen en Sarita Choudhury in mooie rollen verschijnen.

Het verdict

Een Oscarwaardige film is A Hologram for the King echt helemaal niet. Het verhaal is veel te zwak en eigenlijk gaat de film echt nergens naartoe. Maar wat de film echt perfect doet – en dat is eigenlijk waar het allemaal echt om draait – is de kijker na afloop met een geweldig gevoel te laten rondlopen. De film is ongelooflijk licht en de schattige mopjes doen je vaak gniffelen. Regisseur Tom Tykwer zorgt bovendien ook voor prachtige beelden die je als kijker helemaal op je gemakje zetten. Maar dé ster van deze film is zonder twijfel Tom Hanks, die met zijn personage een erg magere film naar een hoger niveau tilt. Je kan het maar amper uitleggen… Het verhaal is echt plat, maar de film blijft over de hele lijn iets magisch hebben. Maar dat moet je dan maar zelf ontdekken. A Hologram for the King wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment en ligt sinds 24 januari 2016 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij A Hologram for the King al in de bioscoop gezien en vond jij het een goede film? Of net helemaal niet? Waarom spreken het verhaal en de personages je wel of niet aan? Ga je de DVD opnemen in je collectie? Laat het weten door hier onder een reactie te schrijven.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *