Review – Beyond the Walls: seizoen 1 (2016)

Informatie

Regie: Hervé Hadmar
Cast: Veerle Baetens, François Deblock, Geraldine Chaplin & Lila-Rose Gilberti
Genre: Drama, horror, mysterie
Datum eerste aflevering: 22 september 2016
Originele zender: Arte
Belgische zender: Telenet Play More
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 december 2016

© Lincoln TV – Arte France – 2015. All Rights Reserved.

Recensie

In het drukke serielandschap is het vaak moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn zowel schitterende series te vinden als reeksen die je na één aflevering bij wijze van spreken al in de vuilbak kiepert. Bij Screendependent weten we dat het niet echt gemakkelijk is om uit te maken welke nieuwe serie je nu moet volgen en of je uiteindelijk wel de juiste zal kiezen. Daarom proberen we jou hier en daar wat reeksen aan te prijzen. Van Dutch FilmWorks kregen we in december de Belgisch-Franse reeks Beyond the Walls – origineel Au Delà des Murs. Is deze mysterieuze thriller miniserie een must of een don’t? Lees verder en ontdek het nu.

© Lincoln TV – Arte France – 2015. All Rights Reserved.

In Beyond the Walls belanden we middenin het leven van Lisa. Ze is kinderdokter in een lokaal ziekenhuis, maar is voor de rest helemaal alleen. Haar eenzame en saaie leven lijkt echter te veranderen, want op een dag erft ze het huis van de man die aan de overkant woont. Maar ze heeft hem helemaal nooit ontmoet of gezien. Lisa weet niet wat ze moet doen, maar beslist uiteindelijk om in het huis te gaan wonen. Al snel merkt ze dat er allerhande rare dingen in het huis gebeuren en wanneer ze achter de muur het geroep van een jong kind hoort, begint ze alles te onderzoeken. Lisa ontdekt dat het huis veel groter is dan aanvankelijk en belandt plots op een uiterst gevaarlijke plek. Lisa lijkt verdwaalt, tot ze plots een sympathieke jongeman leert kennen. Maar waarom heeft ze het huis geërfd? De ene vraag rijst na de andere…

© Lincoln TV – Arte France – 2015. All Rights Reserved.

Beyond the Walls klinkt meteen heel erg interessant, alleen al omdat het een behoorlijk ambitieus project is van quasi-eigen bodem. Uit het vage verhaal kan je aanvankelijk helemaal niets opmaken en de reeks begint ook redelijk aarzelend. Je weet niet meteen waar het allemaal over gaat en een goed tempo is er ook helemaal niet. Jammer genoeg wordt dat gedurende de drie afleveringen – ja, de minireeks heeft maar drie afleveringen – er niet echt beter op. Beyond the Walls gaat niet alleen heel erg traag voorbij, het verhaal tuimelt ook van het ene ongeloofwaardige stukje in het andere. Op geen enkel moment slagen de makers erin de kijker echt mee te krijgen en dat is eigenlijk toch wel wat we verwachten van televisie: dat we van de allereerste seconde helemaal meegezogen worden in het boeiende verhaal.

© Lincoln TV – Arte France – 2015. All Rights Reserved.

Het probleem is dus dat het allemaal heel erg ongeloofwaardig geschreven is. Aanvankelijk valt het nog wel mee, zelfs wanner Lisa plots op een ietwat fantastische plaats beland, lijkt het nog wel interessant. Maar naarmate het verhaal vordert, drijft je interesse ook steeds verder en verder weg. Beyond the Walls gaat namelijk echt helemaal over niets. Je weet niet waar de makers van deze minireeks eigenlijk heen willen en je begrijpt eigenlijk gewoon niets van het verhaal. Ook zijn er geen interessante subplots die het verhaal een beetje meer leven in blazen. En toch blijft de reeks speciaal. En dat is omdat de sfeer wel helemaal klopt. De duistere en enge atmosfeer waarbinnen de personages zich bewegen doet het allemaal nog wel meevallen. Maar dat is dan ook alles dat je positief kan noemen aan deze miniserie.

© Lincoln TV – Arte France – 2015. All Rights Reserved.

Het acteerwerk en het werk van de mensen achter de schermen mag dan wel meer dan een eervolle vermelding krijgen. Onze Belgische Veerle Baetens draagt de serie volledig met haar goed acteerwerk en dat is prachtig om zien. Zeker omdat haar personage bijzonder leeg is en eigenlijk niet veel te zeggen heeft, is het bijzonder om te zien hoe Baetens het er degelijk van af brengt. Ook haar tegenspeler François Deblock, die nog niet zo lang in de Franse cinema meedraait, doet het meer dan oké. De twee vullen elkaar perfect aan. Verder wordt de cast aangevuld door goede acteurs die het mysterie toch nog ergens heen doet gaan. De creatieve bollebozen die verantwoordelijk waren voor de speciale effecten, de regisseur en de make-upartiesten die aan deze reeks meewerkten mogen bovendien ook een pluim hebben. Zij zorgen dat het visueel allemaal klopt.

Het verdict

Beyond the Walls is een vreemde reeks. Zowel het verhaal zelf als het complete eindproduct doen je wenkbrauwen meer dan eens fronsen. Eigenlijk gaat de reeks helemaal nergens heen en heb je na afloop ervan geen flauw idee waar je nu net naar hebt gekeken. De makers hadden dit project dus beter diepgevroren in een vriezer gepropt. Gelukkig zorgen acteurs Veerle Baetens en François Deblock wel voor overtuigend acteerwerk, al zijn hun personages helemaal niet interessant. Ook visueel mag Beyond the Walls er wel zijn. De verschillende toppers achter de schermen hebben er voor gezorgd dat het visueel wel een streling voor het oog is. Jammer dus dat het verhaal zo ongelooflijk tekortschiet. Wil je Beyond the Walls toch een kans geven? Je vindt de minireeks sinds 1 december 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer.

Denk jij dat Beyond the Walls een goede minireeks is? Zag je deze mysterieuze serie al op televisie of wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Spreken het verhaal en de personages je wel aan of net helemaal niet? Laat het weten door hier onder kort een reactie te plaatsen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *