Review – Equals (2016)

Informatie

Regie: Drake Doremus
Cast: Kristen Stewart, Nicholas Hoult, Guy Pearce, Bel Powley & Rebecca Hazlewood
Genre: Sciencefiction, drama
Distributeur: Entertainment One Benelux
Releasedatum bioscoop: 17 augustus 2016
Releasedatum DVD: 18 januari 2017

© 2016 Five Sprocket Productions, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Dramafilms zijn vaak redelijk tricky… Het is als filmmaker en producer niet steeds gemakkelijk om ervoor te zorgen dat je film niet barst van de clichés. Daarom zien we ook jaarlijks heel wat veelbelovende drama’s die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Denk maar aan tegenvallers als Collateral Beauty, die volgens veel kenners bijzonder weinig ‘beauty’ bevatte. In 2017 zagen we gelukkig al een aantal bijzonder sterke dramafilms. Zo spelen toppers als Moonlight en Manchester By The Sea – beide genomineerd voor een aantal Oscarbeeldjes – momenteel de pannen van het dak overal ter wereld. In 2016 bracht eOne Films een op het eerste zicht interessante dramaprent uit: Equals. Het concept spreekt echt aan, maar is het gehele product ook een voltreffer?

© 2016 Five Sprocket Productions, LLC. All Rights Reserved.

Equals dompelt de kijker onder in een heel eigenaardige wereld. We volgen een speciale gemeenschap die leeft op een plek waar emoties helemaal niet zijn toegelaten. Door evolutie zijn emoties helemaal uit de mensheid gegroeid en zijn er nog maar enkelen die echt gevoelens hebben. Zij hebben de zogenaamde SOS-ziekte, het Switched On Syndrome. Die worden als buitenstaanders gezien en worden zo snel als mogelijk gestraft voor hun ‘afwijking’. Één van hen is Silas, die merkt dat hij last heeft van emoties. Wanneer hij samen moet werken met de mooie Nia en hij voelt dat ook zij niet zonder emoties rondloopt, ontstaat er al gauw een verboden relatie tussen de twee. Niemand mag weten dat zij elkaar in het geheim zien, maar zal dat allemaal uiteindelijk wel goed aflopen? Wat als ze toch betrapt worden?

© 2016 Five Sprocket Productions, LLC. All Rights Reserved.

Het concept dat Equals brengt, is op het eerste zicht wel interessant. In de wereld van vandaag zijn emoties immers nauwelijks weg te denken. We laten ons elke dag leiden door wat we voelen, dus de gedachte dat die drijfveren er plots niet meer zijn en dat de mens ontdaan wordt van wat hem net mens maakt, is op z’n minst ongelooflijk boeiend. Het begin van de film zet dan ook helemaal de toon en zorgt ervoor dat je meteen gebiologeerd naar het scherm zit te staren. Ook het verhaal, over twee mensen die een verbonden relatie hebben, oogt erg veelbelovend. Jammer genoeg verandert je indruk over de film redelijk snel. De film blijft gedurende anderhalf uur echt één lange en vervelende vertelling met veel te veel ‘blabla.’ En dat is echt spijtig, want Equals had zo sterk kunnen zijn.

© 2016 Five Sprocket Productions, LLC. All Rights Reserved.

Er zijn in deze sciencefictionfilm gewoon veel te weinig interessante zijsprongetjes. Eigenlijk zijn er helemaal geen en is de film gewoon één lange eentonige vertelling over twee mensen die naar elkaar toe groeien in een wereld waar het helemaal verboden is. Het feit dat je doorheen de hele film ook maar weinig emoties kan aanschouwen, zorgt er ook voor dat het echt moeilijk is om je als kijker met één van de personages te vereenzelvigen. Of het nu de bedoeling is of niet, het is nooit positief dat je helemaal aan de kant blijft staan en je ziet hoe de film aan een bijzonder laag tempo voorbijsluipt. Equals is als concept misschien wel volmaakt, maar echt entertainen doet de prent nooit. Gelukkig is de uiteindelijke finale wel net iets boeiender, maar dat is dan ook alles.

© 2016 Five Sprocket Productions, LLC. All Rights Reserved.

Omdat er zo weinig emoties zijn, is het ook niet gemakkelijk om te stellen dat je in deze prent interessante personages vindt. Eenmaal je merkt dat Silas en Nia wel emoties hebben, blijft de film daar ook bij. Regisseur Drake Doremus probeert wel om zijn personages een mooie psychologische ontwikkeling te laten doormaken, maar daar slaagt hij echt niet in. Silas en Nia blijven tot op het einde veredelde flat charachters die weinig of niet boeien. En ook dat is jammer. Doremus had zijn focus gewoon veel beter moeten leggen. Gelukkig worden die twee hoofdpersonages wel neergezet door goede acteurs, die het eigenlijk niet slecht doen. De rol van de bijzondere Silas wordt knap vertolkt door Nicholas Hoult. Maar de doorzichtigheid van zijn personage maakt het wel moeilijk om echt mee te voelen. Naast Hoult zien we Kristen Stewart als Nia. Ook zij doet het niet slecht. Verder zien we ook nog Guy Pearce in een magere rol de revue passeren.

Het verdict

Equals is echt geen goede film. Hoewel regisseur Drake Doremus en zijn team hun uiterste best doen om het visueel behoorlijk indrukwekkend te maken en ervoor te zorgen dat de wereld waarin de personages leven echt te laten kloppen, blijft de film over de hele lijn op een bijzonder grote afstand van de kijker. De personages zijn plat en vaag, het verhaal is ongelooflijk saai en interessante subplots zijn er ook niet echt te vinden. Het concept is wel boeiend, maar daar blijft het jammer genoeg bij. Nicholas Hoult en Kristen Stewart zorgen er wel voor dat het allemaal net iets dragelijker wordt, maar echt goed wordt de film nooit. Jammer, want het had echt wel een knaller van een prent kunnen zijn. Equals wordt verdeeld door Entertainment One en ligt sinds 18 januari 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Spreekt het concept van een wereld waarin emoties helemaal verboden zijn jou wel aan? Zag je Equals al in de bioscoop en ben je niet helemaal akkoord met onze recensie? Vond je de film wel goed of hebben we gelijk? Laat het nu allemaal weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *