Review – Hacksaw Ridge (2016)

Informatie

Regie: Mel Gibson
Cast: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Vince Vaughn, Sam Worthington & Hugo Weaving
Genre: Oorlog, drama, actie, biografie
Distributeur: Splendid Film
Releasedatum bioscoop: 9 november 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 maart 2017

© 2016 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren hebben we veel te weinig oorlogsfilms mogen ontdekken. Toppers als Saving Private Ryan (1998) en de fenomenale televisiereeksen The Pacific en Band of Brothers toonden ons immers dat het onderwerp niet alleen entertaint, het raakt ook ongelooflijk hard. Zeker nu we middenin de herdenking zitten van de Grote Oorlog misstaat een pakkende en goede oorlogsfilm niet. Dat had ook Mel Gibson door, die zich na jarenlange stilte weer op de regisseursstoel plaatste. Hacksaw Ridge, Gibsons nieuwste project, scoorde meteen goed en wist zelfs met een aantal Oscarbeeldjes te gaan lopen. Maar is de prent met onder andere Andrew Garfield en Teresa Palmer ook echt een schot in de roos?

© 2016 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

In Hacksaw Ridge volgen we het waargebeurde verhaal van Desmond Doss. De gelukkige jongeman woont met zijn ouders in Virginia, waar hij de bloedmooie Dorothy leert kennen. Alles lijkt van een leien dakje te lopen, maar wanneer Desmond ziet hoe iedereen rondom hem beslist om tegen de Jappen te gaan vechten, kan ook hij niet achterblijven. Hij schrijft zich in, maar stelt één belangrijke voorwaarde: hij wil werken als hospik en dat zonder ooit één wapen te moeten aanraken. Na heel wat wind van voren slaagt Doss erin om zijn opleiding te voltooien en mee te gaan richting Japan. Daar moet hij onder leiding van Kapitein Glover samen met zijn compagnie de Hacksaw Ridge proberen in te nemen, een gigantische vlakte met aangrenzend een gevaarlijke klif. Zonder wapen en met de grootste moed begint Doss aan zijn bijna onmogelijke opdracht om alle gewonden terug op te lappen.

© 2016 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

Hacksaw Ridge is zonder twijfel een ongelooflijk sterke film. Na een knallende openingsscene die meteen de toon zet voor de rest van de film, weet je eigenlijk al genoeg. Het verhaal, dat behoorlijk frivool en aangenaam begint, vertelt het leven van een bijzonder man die voor zijn vaderland wil strijden zonder zelf gewelddadige daden te stellen. Dat kan je op z’n minst al interessant noemen. En niet alleen die insteek wekt meteen je interesse. Ook het tempo en de goede sfeer maken dat Hacksaw Ridge ongelooflijk goed overkomt. De film mag dan misschien wel lang duren, maar door het wondermooie en goed uitgebalanceerde script van Robert Schenkkan en Andrew Knight merk je daar helemaal niets van. Het verhaal van de dappere soldaat wordt voorzichtig verteld en met veel aandacht voor de dramatische kant. En toch wordt het nooit saai of overdreven. Dat maakt Hacksaw Ridge zonder twijfel een erg goede film.

© 2016 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

Het verhaal zit dus helemaal goed en dat heeft de film ook te danken aan de voortreffelijk uitgewerkte en voldoende diepgang vertonende personages. Hacksaw Ridge vertelt dus het verhaal van de dappere Desmond Doss, die op geen enkel moment als ongeloofwaardige soldaat door de film paradeert. Dat is trouwens geen gemakkelijke opdracht, aangezien hij nooit met een wapen door het slagveld spurt. Doss is goed uitgewerkt en heeft een mooie achtergrond meegekregen, waardoor het echt niet lang duurt alvorens je met het personage kan meevoelen. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe Doss en de andere personages een mooie psychologische ontwikkeling doormaken die trouwens erg mooi blootgelegd wordt. Verder zijn ook Doss’ geliefde Dorothy, de overige soldaten en de ouders van Desmond mooie personages die nooit vervelen. Hacksaw Ridge is gewoon echt een meesterwerkje dat terecht met wat Oscars aan de haal ging.

© 2016 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

En dan heb je natuurlijk nog het acteerwerk. Andrew Garfield, die voor zijn performance als Desmond Doss genomineerd werd voor de Oscar voor beste acteur, zet een ongelooflijk straffe performance neer. De acteur, die natuurlijk acteert, slaagt er in om met subtiliteit de kijker meteen om zijn vinger te draaien. Garfield draagt de film helemaal en zorgt ervoor dat de kijker steeds zonder moeite het verhaal kan blijven volgen. Ook Teresa Palmer, die prachtige de rol van Desmonds geliefde Dorothy speelt, zet een sterke performance neer. Garfield en Palmer zien er op het scherm trouwens een perfect koppel uit. Verder zien we in de prent ook nog schitterend acteerwerk van Hugo Weaving, Vince Vaughn en Sam Worthington. En dan heb je natuurlijk nog het voortreffelijke regiewerk van Mel Gibson, die door belangrijke details een meesterlijke film neerzet. Hacksaw Ridge is Gibsons comeback, en wat voor één…

Het verdict

Hacksaw Ridge is de beste oorlogsfilm in jaren. De manier waarop regisseur Mel Gibson deze film brengt, laat je gewoon met open mond naar het scherm staren. De film is goed uitgebalanceerd en is zowel ongelooflijk pakkend als geweldig entertainend. Het verhaal van Hacksaw Ridge is bovendien echt interessant en er is veel aandacht gegaan naar de personages. Dat verklaart wellicht ook waarom de film met zes Oscars genomineerd werd. De belangrijkste prentjes wist Hacksaw Ridge niet te verzilveren, maar dat neemt niet weg dat alles perfect overkomt. Andrew Garfield, die een Oscarnominatie voor zijn rol kreeg, schittert gewoon in zijn post-Spider-Man-rol en bezorgt de kijker het ene beklijvende moment na het andere. Ook Sam Worthington, Vince Vaughn en Teresa Palmer maken dat de prent over de hele lijn schitterend blijft. En tot slot ziet het er allemaal ook nog ongelooflijk spectaculair uit. Mel Gibson is helemaal terug en bewijst wat voor een klasbak hij is. Hacksaw Ridge ligt vanaf 30 maart 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij ook zo onder de indruk van deze oorlogsfilm? Vond jij ook dat Andrew Garfield in deze film echt een beklijvende performance neerzet? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Laat het nu weten door hier onder kort te reageren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *