Review – The Great Wall (2017)

Informatie

Regie: Yimou Zhang
Cast: Matt Damon, Tian Jing, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Hanyu Zhang & Andy Lau
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 18 januari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 31 mei 2017

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige acteurs vergissen zich soms als ze een bepaalde rol beslissen te spelen. Denk maar aan de schitterende Reese Witherspoon die je met haar rol in de vreselijke actiekomedie Hot Pursuit (2015) echt compleet wegjoeg. Witherspoon weet normaal gezien wel welke rollen ze moet aannemen, maar in dat geval vergiste ze zich enorm. Toen dit jaar de epische actie-fantasyfilm The Great Wall op het grote scherm verscheen, waren er ook meteen heel wat stemmen die zeiden dat Matt Damon met een rol in die film dé vergissing van zijn leven beging. Maar is de Amerikaans-Chinese spektakelfilm echt zo verschrikkelijk als de critici doen uitschijnen en is Matt Damon er echt zo slecht in?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

The Great Wall speelt zich af in China anno de 11e eeuw gedurende de heerschappij van Keizer Song Renzong. Het land is welvarend en dat hebben de Europeanen ook gehoord. Tovar en William, twee dappere Europese huurlingen, zijn helemaal naar het gigantische Aziatische land afgereisd om op zoek te gaan naar het bekende en vernietigende zwarte poeder. Terwijl de twee achternagezeten worden door een groep bandieten, stoten ze plots op de imposante Chinese Muur. Die wordt fel belegerd en het is duidelijk dat de vele soldaten zich klaarmaken voor een gigantische veldslag. Maar tegen wie zou die grote strijd gevochten worden? Tovar en William kunnen hun ogen amper geloven als ze zien wie de gevreesde vijand is. Maar zullen ze uiteindelijk ook nog doen waarvoor ze zijn gekomen?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Er is heel erg veel gezegd over The Great Wall. Het zou een vreselijke film zijn die je volgens een aantal recensenten het vertrouwen in films doet verliezen. Dat is natuurlijk fel overdreven. Voor mensen die houden van fantasie en epische oorlogsscenes, is The Great Wall een ongelooflijk entertainende film. Zelfs het verhaal, dat – eerlijk gezegd – redelijk monotoon is en weinig interessante subplots bevat, wekt je interesse tot op een bepaald niveau. Echt top zoals pakweg The Lord of the Rings-trilogie wordt de film nooit, maar dat was wellicht ook nooit de bedoeling van regisseur Yimou Zang. De film is echt entertainend en alleen al daarom kan je The Great Wall maar moeilijk links laten liggen.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Wat echter wel zo is, is dat de personages eigenlijk verre van sterk zijn. De twee Europeaanse vreemdelingen, Tovar en William, zijn helemaal niet uitgewerkt. Het zijn simpele personen zonder ruggengraat en de ontwikkeling die ze doorheen het verhaal doormaken is redelijk flauw. Maar de focus ligt daar ook totaal niet op. De actie en speciale effecten – die niet altijd even overtuigend zijn – doen je snel de matige personages vergeten. Alleen de vrouwelijke Generaal Lin Mae wekt je interesse echt, maar zij verschijnt niet genoeg in beeld. Gelukkig worden die magere rollen wel overtuigend neergezet door een behoorlijk indrukwekkende cast. Matt Damon snelt door de prent als William, terwijl Pedro Pascal een hele andere richting uitgaat als Tovar. Verder zien we de bevallige Tian Jing als de interessante Chinese generaal en is er een stomme rol weggelegd voor Willem Dafoe.

Het verdict

Het is fel overdreven om te stellen dat The Great Wall een enorm misbaksel is. De prent doet wat het aanvankelijk wil doen: echt entertainen. Je zal je bij het bekijken van dit gigantische spektakel op geen enkel moment vervelen en dat is uiteindelijk toch het voornaamste. Regisseur Yimou Zang levert een knap in elkaar gestoken film die soms niet overtuigt met speciale effecten, maar het werkt allemaal wel. De personages en het verhaal zijn niet ongelooflijk sterk, maar wel goed genoeg om de kijker een vermakelijke prent voor te schotelen. Zet je dus in de zetel, neem een kommetje chips en geniet van dit stukje hersenloze cinema, want het kan – en mag – niet altijd psychologisch drama zijn dat veel van je vraagt. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 31 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Heb jij The Great Wall op groot scherm gezien en vond je de film ook ongelooflijk entertainend? Of wachtte je tot je de film zelf in op je televisie kon ontdekken op DVD of Blu-Ray? Wat vind jij van de rol van Matt Damon? Laat het nu weten door even te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *