Review – The Circle (2017)

Informatie

Regie: James Ponsoldt
Cast: Emma Watson, Tom Hanks, Karen Gillen, Bill Paxton & John Boyega
Genre: Thriller, mysterie, drama
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 9 augustus 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 14 november 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2017 IN Splitter, L.P. 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Vandaag de dag zit nagenoeg iedereen in je omgeving op social media. Ga het maar eens na: ken jij iemand die geen Facebook, Twitter of Instagram heeft? Waar niet iedereen echter even goed over nadenkt, is dat alles wat je online zet over de hele wereld beschikbaar is en dat wellicht ook voor zolang het internet zal bestaan. De bedrijven achter de grote sociale netwerken hebben een enorme macht over alles en iedereen en als je daar bij begint na te denken, voelt het allemaal plots heel eng. Want wat als de foto die jij gisteren online zette plots voor een ander doel wordt gebruikt? Wat als iemand je dag en nacht volgt via je sociale media? Over dat belangrijke onderwerp gaat The Circle, een mysterieuze thriller met Tom Hanks en Emma Watson.

© 2017 IN Splitter, L.P. 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

In The Circle trekken we naar de Verengde Staten waar we kennis maken met de jonge Mae Holland. Een gelukkige jonge vrouw is ze niet, want haar leven is helemaal niet zo rooskleurig. De job die ze heeft is saai en vermoeiend én haar vader lijdt aan het verschrikkelijke MS. Wanneer ze van haar goede vriendin Annie plots te horen krijgt dat ze bij ‘The Circle’, een gerenommeerd bedrijf achter een heleboel sociale netwerksites, mag gaan solliciteren, verandert haar leven compleet. Ze wordt meteen aangenomen en zo belandt ze in een totaal nieuwe wereld waar iedereen iedereen kent en alles over iedereen publiek wordt gemaakt. Samen met de charismatische Eamon Bailey, CEO van ‘The Circle’, werkt Mae aan nieuwe technologieën om alles in de wereld transparant te maken. Maar dat heeft zijn kost en ook Mae begint dat in te zien.

© 2017 IN Splitter, L.P. 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Je kan er niet omheen: The Circle is een erg interessante film. Er zijn vandaag gewoon veel te weinig films die op een directe manier kritiek durven geven op bepaalde elementen in onze maatschappij. Met deze mysterieuze thriller, gebaseerd op het succesvolle boek van Dave Eggers, probeert regisseur James Ponsoldt het enorme machtsmisbruik van sociale netwerkbedrijven aan te kaarten. Maar dat lukt slechts deels. Soms komt het allemaal echt goed over en begrijp je echt wat de film wil brengen, maar nu en dan wordt het verhaal behoorlijk rommelig waardoor je compleet het overzicht lijkt te verliezen. The Circle vergeet om altijd sterk te zijn en dat zorgt er natuurlijk voor dat je gaandeweg je interesse wat verliest. De focus is niet altijd even duidelijk.

© 2017 IN Splitter, L.P. 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Gelukkig is er wel plaats voor erg interessante personages. Mae lijkt aanvankelijk een saai en verlegen meisje, maar eigenlijk heeft ze bijzonder veel te zeggen. Het is echt aangenaam dat je haar personage doorheen de film een prachtige psychologische ontwikkeling ziet doormaken. Maar ook Eamon Bailey, de grote man achter ‘The Circle’, is verre van een leeg personage. En dan heb je nog Annie, die zich kapot werkt en eigenlijk helemaal niet meer kan functioneren. De personages zijn dus zeker geen mislukking en dat komt natuurlijk ook door het mooie acteerwerk. Emma ‘Hermione’ Watson schittert als Mae en Tom Hanks komt ongelooflijk geloofwaardig over als bedrijfsleider Bailey. Annie wordt dan weer goed gebracht door Karen Gillan. Er is ook een kleine rol weggelegd voor John Boyega, maar die is redelijk verwaarloosbaar.

Het verdict

The Circle is zeker geen slechte film. In tijden van sociale media en nu sommige mensen soms meer belang hechten aan hun volgers en likes op het internet is het zeker nodig dat een film dit hele grote probleem aankaart. Alleen was The Circle niet helemaal de perfecte prent om dat te doen. Nu en dan is de film goed scherp, maar het grootste deel van het verhaal voelt een beetje aan als een rommeltje. Daardoor kan je moeilijk helemaal enthousiast zijn over de prent. Gelukkig zorgt regisseur James Ponsoldt ervoor dat het er visueel allemaal erg proper uitziet en verwennen Emma Watson en Tom Hanks je met uitstekend acteerwerk. The Circle is dus zeker de moeite waard, al is het allemaal niet perfect. Remain in Light bracht de film op 14 november 2017 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de veelbelovende trailer nu.

Heb jij The Circle in de bioscoop gezien en was je helemaal overweldigd? Of vond je de film eerder tegenvallen? Denk je nu anders over sociale media en het gebruik ervan? Spreekt de film je aan? Laat het weten door nu te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *