Review – X-Men: Apocalypse (2016)

Informatie

Regie: Bryan Singer
Cast: Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, Oscar Isaac & Sophie Turner
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 18 mei 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 14 september 2016

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Superhelden, superhelden en nog eens superhelden… De laatste jaren zetten de grote filmdistributeurs voornamelijk in op bombastische films over mensen – en aliens –  met speciale krachten. Marvel en DC zijn de gekende concurrenten, maar er zijn ook andere distributeurs die meedoen. Sony doet het geweldig met het Spider-Man-universum en Fox heeft al sinds mensenheugenis de rechten op de X-Men-films. Terwijl we volop wachten op de nieuwste X-Men: Dark Phoenix (2018), is het misschien ook eens tijd om te kijken naar het vorige hoofdstuk, X-Man: Apocalypse (2016). Want als we het  internet mogen geloven is die film één grote teleurstelling. Maar klopt dat ook?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In X-Man: Apocalypse lijkt het voor de mutanten eindelijk een beetje rustig. Na de mislukte aanslag op de Amerikaanse president leeft Erik ‘Magneto’ Lehnserr teruggetrokken aan de andere kant van de wereld. Charles en de andere mutanten kunnen zich dan weer volop concentreren op het verder uitbouwen van de school. Maar wanneer Charles via Cerebro een visioen krijgt van een oude bekende, lijkt alles opnieuw te veranderen. Al gauw hebben hij en een handvol andere mutanten door dat er weer een gigantisch gevaar op de loer ligt, nog groter dan ooit tevoren. Samen met Raven, Scott, Jean en Beast probeert Xavier de nieuwe vijand te ontmaskeren, maar dat blijkt heel gevaarlijk.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Al sinds 2000 is iedere fan volledig in de ban van de X-Men­-films. Toen waren de films al goed, maar met de huidige technologieën kan het allemaal nog wat straffer en bombastischer. X-Men: Apocalypse is misschien wel de meest visueel verbluffende film in de reeks. Sommige zouden zelfs kunnen beweren dat het begint te lijken op een echte Marvel-film. Maar… daarvoor is het verhaal een tikkeltje te rommelig. Je kan het allemaal wel goed volgen en het is ongetwijfeld ook erg amusant. Maar het verhaal bevat toch een aantal vreemde kronkels die voor de kijker misschien wat minder gemakkelijk te verteren zijn. Bovendien is alles aan het einde van de rit behoorlijk gemakkelijk te voorspellen.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Net zoals de grote Marvel-films met Iron Man, The Hulk, Spider-Man en alle andere helden zit deze X-Men film vol personages. De vraag is dan ook of er plaats is om ieder personage mooi uit te diepen. Wel, het antwoord daarop is volmondig ‘neen.’ Regisseur Bryan Singer probeert wel om op elk personages even goed te focussen, maar dat lukt hem niet volledig. Charles, Raven en Magneto kenden we natuurlijk al, maar Jean en Scott komen nu pas opdagen. Wat je van die twee nieuwe personages meekrijgt is weinig en dus is het ook moeilijk om met hen mee te voelen. Maar het acteerwerk maakt veel goed: naast Jennifer Lawrence, James McAvoy en Michael Fassbender zien we ook Nicholas Hoult, Sophie Turner en Tye Sheridan schitteren. Een geweldige cast, daar valt niet over te twisten.

Het verdict

X-Men: Days of Future Past was in 2014 één van de absolute superheldenhoogtepunten. Jammer genoeg kan X-Men: Apocalypse dat niveau niet meer evenaren. De film is zeker niet slecht, maar het voelt allemaal niet zo geweldig aan als het vorige deel. Het verhaal is geloofwaardig, maar bevat te veel kronkels. Ook is er weinig aandacht voor de nieuwe personages, waardoor je met hen ook veel te weinig voeling hebt. Jammer, want deze superheldenfilm had een fantastisch spektakel kunnen zijn. Gelukkig zorgen de vele toppers voor goed acteerwerk: Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, Sophie Turner… Daardoor kan je het mindere verhaal wel wat vergeten. X-Men: Apocalypse wordt verdeeld door Twentieth Cetury Fox en ligt sinds 14 september 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Hou jij van superhelden en ook van alle X-Men? Kan jij ook niet meer wachten op de volgende film in de reeks? Of vond jij X-Men: Apocalypse een beetje te hard tegenvallen? Laat het weten door hier onder te reageren.

1 reactie

  1. Van de drie X-films (First Class, DoFP en nu Apocalypse) vind ik deze de zwakste. Wat misschien wel grappig is, want van de originele drie X-Men films was The Last Stand ook het minst. Toch ben ik erg benieuwd naar de Dark Phoenix-film, met Sophie Turner wederom als Jean Grey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *