Review – Flatliners (2017)

Informatie

Regie: Niels Arden Oplev
Cast: Ellen Page, Kiersey Clemons, Nina Dobrev, Diego Luna, James Norton & Kiefer Sutherland
Genre: Sciencefiction, mysterie, drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 29 november 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 maart 2018

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and Cross Creek Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Wat gebeurt er eigenlijk als we sterven? Bestaat er echt zoiets als de hemel of is er gewoon één groot zwart gaat dat we ‘het niets’ kunnen noemen? De dood is één van de vele mysteries die tal van wetenschappers dagelijks onderzoeken en waar tot op heden nog maar heel weinig over geweten is. Gebeurt er iets met ons of net helemaal niet? Zullen we dat ooit te weten komen? Over dit interessante onderwerp gaat Flatliners, de reboot-sequel op de gelijknamige film uit 1990 met Julia Roberts, Kiefer Sutherland en Kevin Bacon. Een nieuwe, jonge en frisse cast moet de hele franchise nieuw leven in blazen, maar lukt dat eigenlijk wel?

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and Cross Creek Pictures, LLC. All Rights Reserved.

In Flatliners volgen we een aantal studenten geneeskunde aan de voornaamste universiteit in de Verenigde Staten. Wanneer de slimme Courtney een geheim onderzoek naar de hersenactiviteit van overleden mensen doet en ze haar bevindingen wil testen, schakelt ze de hulp van Sophia, Ray, Jamie en Marlo in. De vier medestudenten krijgen van Courtney de opdracht om haar hart stop te zetten, haar hersenactiviteit te meten en haar vervolgens terug tot leven te wekken. Wanneer Courtney de volgende dag opnieuw in het ziekenhuis rondloopt, voelt ze zich als herboren. Al snel willen ook de anderen voelen wat zij meemaakt en beslissen ze om ook te ‘flatlinen’. Maar is het uitdagen van de dood wel zo een goed idee? Zou het kunnen dat er ook gevaren op de loer liggen?

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and Cross Creek Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Het verhaal dat Flatliners vertelt wekt ongetwijfeld van meet af aan je interesse en dat is ook helemaal terecht. We vragen ons immers allemaal af wat er met ons lichaam en onze geest gebeurt eens we onze ogen voor eeuwig en altijd sluiten. Jammer genoeg is Flatliners helemaal geen filosoferende film, maar moet de kijker het doen met iets té typische sciencefiction- en horrorelementen. Entertainend is het allemaal zeker, maar als horrorfilm blijft deze erg late sequel jammer genoeg helemaal niet overeind. Er is geen enkel element dat je angst aanjaagt en dat is bijzonder jammer. Gelukkig zijn de sciencefictionsporen nog wel leuk, maar alles blijft hoe dan ook erg oppervlakkig.

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and Cross Creek Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Regisseur Niels Arden Oplev presenteerde eerder al de originele filmadaptaties van de Millenium-trilogie en dat doet je denken dat je kan rekenen op fraaie cinematografie en uitstekende personages. Qua visuele prikkels is Flatliners absoluut een schot in de roos, maar de personages stellen compleet teleur. Hoewel we van iedereen een miniem stukje verleden te zien krijgen, blijven de personages over de gehele lijn veel te oppervlakkig. Zonde… Maar het degelijke acteerwerk van de cast doet je dit wel wat vergeten. Ellen Page, Kiersey Clemons, Nina Dobrev, Diego Luna en James Norton zorgen ervoor dat je steeds geboeid naar het scherm kijkt en dat is natuurlijk ook belangrijk.

Het verdict

Flatliners is een teleurstellende film, maar slaagt er toch nog in om de kijkers van het begin tot het einde compleet te boeien. De verschillende sciencefictionelementen komen goed over, maar het had allemaal veel enger mogen zijn. Qua personages is de film niet perfect, maar door het goede acteerwerk van Ellen Page en haar collega’s ben je dat al snel vergeten. Niels Arden Oplev presenteert een makkelijk te verteren, maar vergeetbare, Hollywoodfilm die je zeker eens een keertje moet zien. De film van Sony Pictures ligt sinds 29 maart op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Ben jij benieuwd? Bekijk de trailer dan nu.

Spreekt deze sciencefictionfilm je wel aan? Of laten de personages en het verhaal van Flatliners je maar koud? Ga jij de film op DVD of Blu-Ray bemachtigen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *