Review – The Shape of Water (2018)

Informatie

Regie: Guillermo del Toro
Cast: Sally Hawkins, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Shannon & Doug Jones
Genre: Avontuur, drama, fantasy
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 31 januari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 juni 2018

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn heel wat fenomenale regisseurs die je telkens weer doen uitkijken wanneer blijkt dat er een nieuwe prent van hen zal verschijnen. Denk daarbij aan toppers als Ridley Scott, James Cameron, Patty Jenkins en consoorten. Terwijl ook Denis Villeneuve de laatste jaren zijn opmars maakt, is er natuurlijk ook nog topcinéast Guillermo del Toro. De regisseur van onder andere het meesterlijke El Laberinto del Fauno (2006) was dit jaar helemaal terug met The Shape of Water, dé must see film die de Oscar voor Beste Film wist te verzilveren. Nu de film sinds kort ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt, is het hoog tijd om eens te bekijken of de prent thuis ook nog even veel indruk maakt.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In The Shape of Water keren we een stukje terug in de tijd naar het Amerikaanse Baltimore van de jaren ‘60. Elisa Esposito is een stomme vrouw – ze kan niet praten – die als schoonmaakster werkt in een overheidsinstelling. Elke dag gaat het leven op dezelfde wijze voorbij, tot ze in één of ander lab een bizarre ontdekking doet. In een grote watertank lijkt een soort van zeemeerman opgesloten te zitten. Al gauw ontstaat er tussen de twee een mooie band, aangezien het lijkt dat ze elkaar echt kunnen begrijpen. Maar wanneer de overheid merkt dat het wezen gevaarlijk is, voelen ze zich verplicht drastische maatregelen te treffen. Daarom moet Elisa samen met haar vrienden proberen om het lieve wezen te redden uit de gewelddadige handen van de overheid. Maar dat is niet zonder gevaar…

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Als een film aan de haal gaat met de Oscar voor Beste Film, zijn je verwachtigen meteen torenhoog. The Shape of Water was immers al van meet af aan dé absolute favoriet en eigenlijk is dat ook helemaal terecht. Met een heerlijke monoloog, een fijne sfeer en prachtige muziek trapt topregisseur Guillermo del Toro zijn nieuwe prent af. Vanaf het allereerste moment grijpt de man je interesse volledig en die laat hij niet meer los tot op de allerlaatste seconde. Het fijne, oprechte en gevoelige verhaal over een stomme vrouw en een ‘niet zo normaal wezen’ die geleidelijk aan naar elkaar toe groeien is niet alleen erg mooi, het is ook fantastisch entertainend. Del Toro staat er om bekend straffe cinema te brengen en ook nu doet de Mexicaan dat helemaal.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

The Shape of Water gaat en staat helemaal met de personages. En zoals verwacht kan je hierop nagenoeg niets aanmerken. Elisa Esposito spreekt gedurende film dan wel geen enkel woord uit, toch voel je voortdurend met haar mee. Het is een boeiende vrouw die bovendien erg knap wordt vertolkt door de al even boeiende Sally Hawkins. De Britse actrice draagt de film compleet en is wellicht ook de meest perfecte keuze voor de rol. Maar ook Richard Jenkins, Michael Shannon en Octavia Spencer imponeren als respectievelijk Strickland, Giles en Zelda. Tot slot is er ook nog Doug Jones als het bizarre waterwezen, die zoals steeds indruk maakt met zijn fantastische personages. Zowel de cast als de personages zijn heerlijk en dat zorgt ervoor dat The Shape of Water van meet af aan een waar kunstwerk is.

Het verdict

The Shape of Water maakt de hype helemaal waar. Vanaf de allereerste seconde tot het allerlaatste beeld neemt Guillermo del Toro je mee op een boeiende trip doorheen het leven van Elisa Esposito, die plots een vreemd wezen ontmoet waarmee ze het bijzonder goed kan vinden. Het verhaal is straf, de personages zijn bijzonder sterk en ook het acteerwerk is om je vingers bij af te likken. Hoewel het hier en daar misschien wat traag gaat, voel je voortdurend de liefde die del Toro in deze prent gestoken heeft. Fantastisch, want zulke films vind je eigenlijk niet meer zo veel. Zorg er dus voor dat je deze topper niet mist. The Shape of Water wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 6 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de betoverende trailer nu.

Ben jij ook zo een fan van Guillermo del Toro en was je ook onder de indruk van zijn nieuwste film? Heb je The Shape of Water al in de bioscoop gezien en ben je van plan de DVD of Blu-Ray in huis te halen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *