Review – In Darkness (2018)

Informatie

Regie: Anthony Byrne
Cast: Natalie Dormer, Ed Skrein, Jan Bijvoet, Joely Richardson, James Cosmo & Neil Maskell
Genre: Thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD: 25 juli 2018

© 2017 In Darkness Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Als bekende Hollywood gezichten schitteren in een kleine film die het in België nooit tot in de zalen maakt, dan zijn er vaak twee dingen die dat verklaren. Ofwel maakten de acteurs zelf een kapitale fout door in de film mee te spelen, ofwel sloegen de studio’s achter de film de bal totaal mis door de prent niet in de zalen te laten verschijen. Vanaf 25 juli 2018 ligt In Darkness op DVD – ja, enkel op DVD – in de winkelrekken. In de film zien we bekende koppen als Natalie Dormer en Ed Skrein de revue passeren. Dus wat is het in dit geval: een grandioze fout van de twee acteurs of een grote zonde van Universal om de prent niet in de zalen te brengen?

© 2017 In Darkness Limited. All Rights Reserved.

In Darkness doet ons een tijdje meeleven met Sofia, een blinde pianiste die ondanks haar visueel probleem toch een gewoon leven probeert te leiden. Ze woont in een doodgewone appartementsblok waar doorgaans weinig boeiends gebeurd. Maar wanneer ze op een dag gestommel hoort in het appartement van haar bovenbuurvrouw Veronique en ze niet veel later hoort hoe de jonge vrouw zichzelf van haar balkon gooit, weet ze meteen dat ze nooit aan iemand mag zeggen wat er gebeurd is. Nieuwsgierig probeert Sofia te achterhalen wat er gebeurd is en zo belandt ze al gauw bij Radic, een oorlogscrimineel die vast zit in Londen. Samen met haar nieuwe ‘vriend’ Marc probeert ze alles op te lossen, maar daardoor begeeft ze zich op heel glad ijs…

© 2017 In Darkness Limited. All Rights Reserved.

Thrillers die niet in de bioscoop verschijnen zijn vaak gewoon pure bagger die niet eens de moeite waard zijn. Maar in dit geval is het helemaal anders. Alleen al het gegeven dat het hoofdpersonage blind is, geeft de film een heel andere dimensie. Het voelt verfrissend aan, maar dat is lang niet het enige goede aan de prent. In Darkness is ook gewoon een erg intelligente, spannende en vernuftig in elkaar gestoken vertelling die eigenlijk helemaal niet thuishoort op louter een DVD-schijfje. Het verhaal bevat een aantal bijzonder leuke twists die ervoor zorgen dat je interesse telkens weer wordt aangewakkerd. In Darkness mag dan wel een kleine film zijn, het is tegelijk ook een enorm grote verrassing.

© 2017 In Darkness Limited. All Rights Reserved.

Natalie Dormer en Ed Skrein zijn dus de twee redelijk grote Hollywoodnamen die je aanvankelijk enthousiast doen worden over de film. En dat is meer dan terecht, aangezien de twee met hun fijn acteerwerk echt heel goed overkomen. Let trouwens ook op de manier waarop Dormer de blinde Sofia speelt. Je zou haast denken dat zij in het echte leven ook gewoon blind is. Wist je trouwens dat ze mee het verhaal neerpende? Verder is er ook nog Emily Ratajkowski die de revue passeert als Veronique en onze Belgische Jan Bijvoet die heerlijk smerig de rol van crimineel Radic speelt. Hij praat misschien wel Engels op z’n Vlaams, maar dat past fantastisch goed bij zijn personage. En wat betreft de personages: die zijn stuk voor stuk echt interessant.

Het verdict

In Darkness is een film die in België nooit in het groot gereleased zal worden en waarvan de doodgewone sterveling wellicht ook nooit iets van zal horen. Zonde is dat, want regisseur-scenarist Anthony Byrne en Natalie Dormer brengen een verrassend spannende en intelligente thriller die echt de moeite waard is. Het acteerwerk zit helemaal goed en ook op het tempo en de sfeer valt maar weinig aan te merken. Zorg er dus gewoon voor dat je de film niet mist, want dat zou echt heel jammer zijn. En dat is een understatement. De prent van Universal Pictures ligt vanaf 25 juli 2018 op DVD in de Belgische winkelrekken. Bekijk de veelbelovend spannende trailer nu.

Is In Darkness een titel waar jij al eerder van had gehoord of is het nu de eerste keer dat je iets over de film leest? Denk je dat hij de moeite waard is? Laat ons weten wat jij denkt door nu hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *